V kinu januarja 2024: Gepack, Šterkijada, Nesrečna bitja …

V kinu januarja 2024
V kinu januarja 2024

Začetek leta je tisti neslavni čas, ki mu je bil dolgo pripisan sloves slabega meseca za filme. V januarju 2024 pa se ne zdi, da bo potekalo tako. Dva slovenska filma, nekaj tistih filmov, ki bodo pobirali nagrade na prestižnih podelitvah in drugi, ki so vredni ogleda za vse ljubitelje filmov. Kaj nam v filmskem svetu prinaša januar 2024?

V januarju ostanki leta 2023

Ne pozabimo na ostale filme, ki so se prenesli iz novembra in decembra. Tu so pozitivček Wonka, superherojski Aquaman in Izgubljeno kraljestvo, slovenska romantična komedija Kaj pa Ester?, novembrski Napoleon Ridleyja Scotta in drugi, ki jih lahko najdeš v prispevku V kinu decembra 2024.

Nikar pa ne spreglej prispevkov Najslabši filmi leta 2023, Najboljši filmi leta 2023 in Najbolj pričakovani filmi leta 2024.

Bela golobica: Čudežna zgodba – 4. januar

Za vse ljubitelje filmske in knjižne uspešnice Čudo.

V filmu Bela golobica: Čudežna zgodba spremljamo Juliana (Bryce Gheisar), ki se v novi šoli trudi, da bi ga sprejeli, po tem, ko je bil iz prejšnje šole izključen zaradi neprimernega obnašanja do dečka Auggija Pullmana. Julianova babica (Helen Mirren) z njim deli svojo zgodbo o pogumu – med njeno mladostjo v Franciji, ki je bila v tistem času okupirana s strani nacistov, jo pred smrtno nevarnostjo zaščiti fant. Svojo ljubezen začneta gojiti v osupljivem, čarobnem svetu, ki si ga ustvarita sama. Medtem pa mati tega fanta (Gillian Anderson) tvega vse, kar ima, da bi ju zaščitila.

White Bird [BELA GOLOBICA: ČUDEŽNA ZGODBA] | trailer | v kinu od 4. januarja

Nočno kopanje – 4. januar

Za bazene, kar je bil Žrelo za morje.

Nadnaravna grozljivka temelji na kratkem filmu Roda Blackhursta in Brycea McGuirea iz leta 2014, v katerem zaigra Wyatt Russell kot Ray Waller, nekdanji igralec bejzbola prve lige, ki se zaradi degenerativne bolezni predčasno upokoji in se preseli v nov dom z zaskrbljeno ženo Eve (Kerry Condon), najstniško hčerko Izzy (Amélie Hoeferle) in mlajšim sinom Elliotom (Gavin Warren). Ray potiho upa, da se bo kljub vsemu vrnil v profesionalno ligo, zato prepriča Eve, da bo bazen na dvorišču novega doma zabaval otroke in njemu nudil fizioterapijo. Toda temna skrivnost iz preteklosti bo sprostila zlonamerno silo, ki bo družino potegnila v globino neizogibnega terorja.

Night swim | Nočno kopanje | 4.1.2024

Še en gol za zmago – 4. januar

O tisti tekmi, ki se je končala z 31 proti 0.

Še en gol za zmago pripoveduje zgodbo o nogometni ekipi Ameriške Samoe, ki je utrpela najhujši poraz v zgodovini svetovnega prvenstva, ko je leta 2001 izgubila proti Avstraliji z 31:0. Ekipa leta 2014, ko se bliža svetovno prvenstvo, najame neodvisnega trenerja (Michael Fassbender), da jim pomaga usodo obrniti na bolje. Režiser filma je Taika Waititi.

NEXT GOAL WINS [Še en gol za zmago] | trailer | v kinu od 4. januarja

Zlo ne obstaja – 11. januar

Dobitnik velike nagrade žirije v Benetkah.

Ryusuke Hamaguchi se po mednarodnem uspehu filma Drive My Car vrača s skrivnostno, počasi tlečo zgodbo o človekovem zapletenem razmerju z naravnim svetom.  Takumi in njegova osemletna hčerka Hana prebivata v majhni vasi sredi gozdov. Tako kot generacije pred njima živita skromno življenje v skladu z ritmi in zakoni narave. Ko v vas nekega dne prispejo predstavniki tokijskega podjetja, da bi predstavili načrte za gradnjo glampinškega naselja, prebivalcem hitro postane jasno, da utegne projekt ogroziti krhko ekološko ravnovesje in za vedno spremeniti njihov harmonični način življenja.

Zlo ne obstaja — napovednik

Čebelar – 11. januar

Jason Statham zbira filmske poklice.

G. Clay (Statham) je nekdanji agent organizacije, znane pod imenom »Čebelarji«. Po tem, ko njegova prijateljica in soseda gospa Parker zaradi prevare stori samomor, se g. Clay odloči za brutalni maščevalni pohod, ki dobi nacionalne razsežnosti. Njegova zgodba je temna, brezkompromisna in obljublja surov boj proti sistemu. Film je režiral David Ayer, ki je v preteklosti predstavil filma Bes (Fury) in Odred odpisanih (Suicide Squad).

BEEKEEPER [Čebelar] | trailer | v kinu od 11. januarja

Šterkijada – 11. januar

Prvi Slovenec, ki je sam objadral svet.

Intimen portret družine Jureta Šterka, prvega Slovenca ki je sam objadral svet, je poln humorja, a tudi neizprosne družinske dinamike in drame. Zgodba nenavadne triglave družine izpod Triglava v kateri protagonisti podpirajo vsak svoj vogal hiše, jadrnica pa četrtega. »Jadralski podvigi in tragično izginotje očeta nista bila razloga za ta film. Kar me je pritegnilo, so bili trenutki v naši družini – žalostni, trpki, a hkrati komični in absurdni. Ti odslikavajo kompleksnost odnosov v naših življenjih,« je povedal Igor Šterk, režiser filma.

Film ŠTERKIJADA (2023) kino napovednik

Adamant – 16. januar

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Sur l'Adamant (On the Adamant) trailer official – Berlin Film Festival Golden Bear 2023 winner

Miraculous Pikapolona & Črni maček: Film – 18. januar

Za najmlajše.

Zgodba se dogaja v sodobnem Parizu in predstavlja začetek superjunaških dogodivščin Marjetke in Adrijena kot Pikapolone in Črnega mačka.

Nesrečna bitja – 18. januar

Eden najboljših filmov leta 2023.

Film Yorgosa Lanthimosa (Najljubša, Jastog) je zgodba o fantastični preobrazbi mladenke, ki se osvobojena predsodkov svojega časa zavzema za žensko enakost in svobodo. Satirična različica Frankensteina za 21. stoletje je režiserju prinesla zlatega leva na festivalu v Benetkah, trenutno pa je nominiran za kar 7 zlatih globusov.

Poor Things [Nesrečna bitja] | trailer | v kinu od 18. januarja

Čudovita poroka – 25. januar

Za ljubitelje franšize Prvič.

Nadaljevanje romantične komedije v kateri igrata Dylan Sprouse in Virginia Gardner.

BEAUTIFUL WEDDING [Čudovita poroka] | teaser trailer | v kinu od 24. januarja

Gepack – 25. januar

Slovenski hit leta 2024?

Režiser Žiga Kukovič predstavlja Gepack. V vznemirljivi pustolovščini se običajna pot na morje štirih prijateljev obrne na glavo, ko ugotovijo, da jih spremlja slepi potnik. Razkrije se nevarna mreža prevar, nepričakovanih zavezništev, junaki pa so postavljeni pred odločitve, ki bodo preizkusile njihovo prijateljstvo in zvestobo.

GEPACK | Uradni Napovednik (2024) - Film Žige Kukoviča

Interesno območje – 31. januar

Film o holokavstu, kot ga še nismo videli.

Eden najboljših filmov leta 2023 po mnenju mnogih kritikov in ljubiteljev filma. Režiser Jonathan Glazer predstavlja film o holokavstu. Rudolf Höss je komandant v nemški vojski v drugi svetovni vojni. Skupaj z ženo Hedwig in otroki živi v idilični hiši, od katere je neokrnjena narava le korak oddaljena. To je popolno okolje za vzgojo otrok: tam se lahko v miru igrajo, medtem ko mati skrbi za vrt, ob koncu dneva pa se družina zbere pri večerji. Nekaj je pri Hössovih vendarle drugače. Njihovo posestvo meji na koncentracijsko taborišče Auschwitz. A to družine prav nič ne moti pri vsakodnevnih opravilih. Občasni streli, kriki in prah, ki ga prinese iz dimnikov, so samo bežna motnja v ozadju, ob kateri nihče ne trene z očesom.

The Zone of Interest | Official Trailer HD | A24

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTop novoletne zaobljube leta 2024. Je tvoja med njimi?
Naslednji članekZastrupitev z vodo, najbolj čudna zastrupitev
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.