Ocena filma: Wonka

Wonka
Wonka Foto: on tmdb

Wonka je praznični film, ki smo ga potrebovali. Navdahnjen po knjigi Čarli in tovarna čokolade legendarnega Roalda Dahla se naslanja na temelje, ki jih je v filmski različici postavil film Willy Wonka in tovarna čokolada iz leta 1971, v katerem je blestel Gene Wilder kot naslovni junak. Leta 2005 se je v vlogo prelevil Johnny Depp v predelavi Čarli in tovarna čokolade, ki je bila bližje knjižni predlogi in predstavila še temačnejši in čudaški svet ljubiteljev čokolade. Zdaj sta tu režiser Paul King in Timothée Chalamet. Kako sta se odrezala?

Wonka, predzgodba Čarlija in tovarne čokolade

Wonka je velik dobrovoljček, če ga primerjamo s predhodnikoma ali knjigo. Predzgodba o Willyju Wonki, čudaškemu lastniku tovarne čokolade, zaživi na filmskem platnu v obliki čarobnega muzikala, za katerega je zaslužen Paul King. Pri tem je vredno omeniti, da se holivudska sfera zadnjih nekaj let ukvarja s kritikami na račun neizvirnosti in zanašanju na nostalgijo. Zaradi tega je bila predzgodba o Wonki v širši javnosti dokaj nezaželena, četudi so se k projektu dodajala imena, ki jih drugače pripisujemo kakovosti. In če je Wonka dokazal nekaj, je to, da se v režiserja obeh Paddingtonov ne sme dvomiti.

Willy Wonka je čarodej, izumitelj in čokolater, ki v Evropo prispe z željo, da svetu pokaže svoje čokoladice. Z naivnim zaupanjem v dobro ljudi se zaplete v kar nekaj težav in pomanjkanje denarja. Oboje ga pripelje do dela v bližnji pralnici, a s pomočjo novih prijatelj in svoje neustavljive želje, postane še bolj odločen, da bo svet okusil njegove čokolade.

Timothee Chalamet kot Willy Wonka
Timothee Chalamet kot Willy Wonka Foto: on tmdb

Timothee Chalamet stopi iz sence velikih predhodnikov v vlogi Wonke

Timothée Chalamet je naš novi Wonka, drugačen od predhodnikov in uspešen v iskanju svojega mesta pod Soncem. Marsikdo bo v film odšel brez zavedanja, da gre za muzikal, v katerem se Chalamet predstavi tudi kot glavni junak tega žanra. No, za ljubitelje igralca je jasno, da so njegovi izjemni nastopi pri statistiki in zgodovina rapa pri SNL-u odličen vpogled v njegov pevski aranžma.

Šalo na stran pa lahko povemo, da se Timothée Chalamet odlično odreže v vlogi, s katero stopa v velikanske čevlje Gena Wilderja in Johnyja Deppa. Izkazati se oz. stopiti iz sence obeh velikih igralcev je hvale vredno.

Ob njem je čudovita tudi Calah Lane kot bistra punca, ki jo kličejo Noodle. Kot tisti slavni Oompa Loompa pa je Hugh Grant, film pa si njegovo podobo izposodi iz prvega filma, na katerega je kar nekaj navezav (kovanec, ki ga izgubi Wonka, izrazi, plesni koraki, pesmi, zlata vstopnica, napisi, čokolade in stranski učinki).

Wonka in Oompa Loompa
Wonka in Oompa Loompa Foto: on tmdb

Kot prikaz kapitalističnih bogatašev so tu Paterson Joseph, Matt Lucas in Mathew Baynton, ki so igrivi negativci, ki jih tudi sam film ne jemlje resno. Enako je z župnikom, ki ga upodobi Rowan Atkinson, in načelnikom policije, ki ga upodobi Keegan-Michael Key. Vse je zaigrano v šalo, kar filmu še kako pristaja.

Tudi vlogi Olivie Colman in Toma Davisa kot upravljalke pralnice ter njenega pomočnika sta nekakšni karikaturi negativcev. Že v obliki likov bo film največ podobnosti povlekel z Matildo, kar ni nič čudnega, mogoče celo ena bolj primernih pohval. Wonka spada v svet Dahlovih najboljših filmskih predelav, če ne celo na sam vrh.

Wonka je košček čokolade, ko jo potrebujemo

Prijaznost, čarobnost, pravljičnost ali katerakoli beseda, ki najboljše opiše film, bi bila brezmestna, če v filmu ne bi bilo srca. Na srečo je. V obliki prijateljstva, izpolnjevanja želj in ciljev, naveze mame in sina in še in še. Ko se v tretjem aktu film začne zgolj nekoliko vleči, ga naprej potegne hiter, vesel in srečen konec.

Čokoladni kartel, ki želi ustaviti Wonko s pomočjo načelnika policije
Čokoladni kartel, ki želi ustaviti Wonko s pomočjo načelnika policije Foto: on tmdb

Ja, v Wonki ni prisotne tiste temačnosti in cinizma, kot se ga spomnimo iz knjige ali obeh filmov o izumitelju izvrstne čokolade, ampak iskreno, film je ne potrebuje. Po prvih prizorih smo kot gledalec padli v svet igrivih pesmi, čarobnega sveta, pravljičnih podob, optimizma navkljub nasprotovanju in nenazadnje čokolade, kot je še nismo poskusili. Ponovno, le kako je moč dvomiti v ustvarjalca Paddingtona, ki se je dobesedno zacementiral kot režiser, mojster družinskih filmov, z napolnjeno malho čarobnosti.

Wonka je kot topel objem čarobnosti in slasten kot košček najbolj okusne čokolade. Ko se svet zdi temačen, ko se zdi, da se je navdih v filmih izgubil, je tu Wonka v obliki omamne čokolade, ki nam ponudi novo upanje in nam z navdihom vrne nasmeh na obraz. Wonka je perfektenschlag, če si izposodim izraz iz serije Pisarna.

WONKA | Official Trailer

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Wonka
Prejšnji članekZnanje vikingov navdušilo znanstvenike in zobozdravnike
Naslednji članekNe podarjajte praholovcev, TO je čudovita izbira za darilo!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-wonkaWonka je praznični film, ki smo ga potrebovali. Navdahnjen po knjigi Čarli in tovarna čokolade legendarnega Roalda Dahla se naslanja na temelje, ki jih je v filmski različici postavil film Willy Wonka in tovarna čokolada iz leta 1971, v katerem je blestel Gene Wilder...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.