Ocena filma: Kaj pa Ester?

Film Kaj pa Ester?
Film Kaj pa Ester? je slovenska romantična komedija

Tosja Flaker Berce slovenski javnosti predstavlja svoj prvi celovečerec Kaj pa Ester?, ki je ob premieri razprodal kar nekaj dvoran. Romantični kaos te seksi komedije se zdi kot tematika, ki je na kožo pisana mlajši generaciji, ki se ne boji spolnosti in nerodnosti v razmerjih.

Kaj pa Ester?, film za novo generacijo

Slovenski film v letu 2023 in nekoliko širše piše pravo obdobje renesanse, saj smo bili gledalci deležni številnih odličnih filmov širom žanrov, ki jih poznamo. Zdi se, da so minili časi jamranja nad slovenskim filmom, še vedno pa ne smemo mimo dejstev, da so narejeni v izjemno kratkem času in z mizernimi proračuni, kjer se je nato moč nanašati le na iznajdljivost vseh vpletenih. Seveda mnogi režiserji uspeha filma ne bodo zapisali le sebi, ker gre za skupno ustvarjanje, a z minevajočimi leti se bo Kaj pa Ester? pač pripisoval režiserju novega vala slovenskega filma. In povsem zasluženo.

Bojan Cvjetićanin in Katja Predan v filmu Kaj pa Ester
Bojan Cvjetićanin in Katja Predan v filmu Kaj pa Ester?

Tosja Flaker Berce in Andrej Jerič sta spisala živahen scenarij, ki zaživi na velikem platnu v nekem mladostniškem slogu, ki ga ni strah delati napake. Na prvi pogled se zdi, kot da gre za estetsko objavo z družbenih omrežjih, ki je prilepljena na filmski trak in se nato ponavlja naslednjih 84 minut oziroma do izteka igranega časa. Lahko da se bodo v prihodnosti zgodile primerjave z videospoti skupine Joker Out, kar sploh ni slabo, ker je oboje videti sveže in moderno. Mogoče bi lahko film celo opisali kot neko vrsto eksperimentalnega filma, a trdno znotraj nečesa komercialnega (za slovenske razmere).

Mladostniška zasedba Kaj pa Ester?

Glavna zvezda je namreč Bojan Cvijetićanin, frontmen Joker Out, ki se je z igro preizkusil že v odlični seriji Gospod profesor. To v prvi vrsti pomeni, da bodo film videle njegove oboževalke in oboževalci. Za tiste ljubitelje slovenskega filma pa je še marsikaj drugega, kar odpre vpogled v prihodnost naše filmske industrije. V glavni vlogi Ester najdemo Katjo Predan, ki je sicer režiserka in scenaristka. Tu je tudi Diana Kolenc, ki smo jo letos videli v filmu Opazovanje, prav tako odličnem članu tega kakovostnega vala.

Veronika Železnik, Suzana Krevh in Mila Peršin so slovenska edicija Mean Girls, če bi jim dovolili tisti božični nastop peljati še nekoliko dlje. Ob Bojanu oziroma Kaju pa je Filip Mramor kot Filip tisti komični lik, ki bo poskrbel za obilo smeha in ostal v spominu kot nekoliko najstniško tragičen lik, s katerim se lahko poistovetijo mnogi.

Mila Peršin, Veronika Železnik in Suzana Krevh v filmu Kaj pa Ester
Mila Peršin, Veronika Železnik in Suzana Krevh v filmu Kaj pa Ester?

Mladi igralski zasedbi se v manjših vlogah pridružijo še Nina Valič, Alenka Kraigher, Iztok Bevk, Žiga Čamernik in celo Miha Hočevar, režiser uspešnic Gremo mi po svoje.

Ali gre za perfekten film?

Ne. In s tem ni prav nič narobe, ker tak film ne obstaja. Ali se bo gledalec v vsem romantičnem kaosu vprašal, kaj točno je smisel celotnega filma? Najverjetneje res. Na trenutke ni povsem jasno, kaj želi film povedati, in zaradi tega nekoliko izgubi začetni ter zaključni zagon, a se to zdi tudi vse, kar je “slabega” za povedati. Z nekaj premiki bi pa lahko enako hitro zapadel v svet klišejev, kar bi bilo bolj pozabljivo, kot to, kar je Kaj pa Ester?

Če sodimo po prvencu, nas v karieri Tosje Flakerja Berceja čaka še kar nekaj odličnih filmov. Enako je z vsemi vpletenimi, ker vedno znova dokazujejo, kako lahko slovenska filmska industrija v vsej svoji podhranjenosti najde trenutke čarobnosti, izvirnosti in skorajšnjih čudežev. Filma Kaj pa Ester? ni strah biti drugačen, svež, seksi, eksploziven in to šteje. 

Kaj pa Ester? (2023) kino-trejler

 

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVišješolski študij je pot do uspešne kariere
Naslednji članekŽan Mahnič zahteva, da se »državljane tretjih držav« nemudoma deportira iz Slovenije
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.