Najboljši filmi leta 2023

Najboljši filmi leta 2023
Najboljši filmi leta 2023

Najboljši filmi leta 2023 so si lahko različni, saj je filmskih okusov nešteto. Ker je leto naokoli, se ponovno spustimo v temno vrzel filmov, ki so nas navdušili, presenetili in šokirali s svojo kakovostjo. Letos je izbranih 25 najboljših filmov leta 2023, s častno omembo.

Filmi, ki jih (še) nismo videli

Nepravično bi bilo na seznam uvrstiti filme, ki jih nismo gledali. Upamo, da se tega držijo prav vsi ustvarjalci seznamov, četudi se potem zgodi, da iz seznama izpadejo velika imena, ki bi v teoriji spadala na seznam. Letos so zaradi te nesreče izpadli Nesrečna bitja (Poor Things), Interesno območje (Zone of Interest), Deček in žerjav (Boy and the Heron), Okus strasti (Taste of Things), Godzilla Minus One, The Holdovers, Saltburn, Priscilla, Maestro, Suzume, Vsi mi tujci (All of Us Strangers), The Iron Claw in drugi.

Verjetno je pri tem pravično napisati, da k seznamu pristopam kot posameznik in ne celoten kolektiv. To so filmi, ki jih je recenziral Žiga Kastelic.

Pretekle lestvice najboljših filmov leta

26Častna omemba: Aftersun

Aftersun
Aftersun Foto: on imdb

Leto 2022 se je zaključilo z velikim favoritom, ki pa so si ga mnogi ogledali šele leta 2023. Prav zaradi tega je Po Soncu oziroma Aftersun na ta seznam uvrščen kot častna omemba, saj spada v tisto obdobje pri koncu leta, ko ne vemo, kam točno ta film uvrstiti. Zgodba očeta in hčere na zadnjih počitnicah je izjemen režijski prvenec Charlotte Wells, ki je več kot vreden ogleda. O njem smo pisali v prispevku Ocena filma: Po Soncu.

25Evil Dead Rise

Evil Dead Rise
Evil Dead Rise

Peti film v franšizi je svež veter v franšizo, ki jo je v osemdesetih začel Sam Raimi. »V Evil Dead Rise je vnesena zvrhana mera svežine, ki jo lahko prepojimo še z odličnimi igralskimi predstavami, odličnim zvočnim ambientom in kinematografijo. Ne gre brez klišejev grozljivk, vsekakor pa gre za lepo in nadvse grozljivo presenečenje,« smo zapisali v Oceni filma: Evil Dead Rise in dodali, da je šlo v začetku leta za najboljšo grozljivko leta. Tega statusa sicer ni obdržala, začenja pa seznam najboljših filmov leta.

24Zaveza Guyja Ritchieja

Guy Ritchie's The Covenant je dober film o afganistanski vojni
Guy Ritchie’s The Covenant Foto: on mgmstudios

Film, ki je z nadaljevanjem leta le pridobival na kvaliteti in se obdržal na lestvici najboljših filmov leta. Guy Ritchie se je odcepil od svoje formule britanskih gangsterjev in predstavil prepričljivo, čustveno, napeto in akcijsko zgodbo ameriškega vojaka in prevajalca, ki mu reši življenje. Več v Oceni filma: Zaveza Guyja Ritchieja.

23Gran Turismo

Gran Turismo
Gran Turismo Foto: on tmdb

Eden tistih filmov, ki bi lahko bil katastrofa, a je bil daleč od tega. Posnet po videoigri oziroma simulatorju vožnje je Gran Turismo eden najboljših filmov v karieri režiserja, ki nam je prinesel legendarno Okrožje 9. Neil Bloomkamp odlično zlije priljubljeno videoigro z zgodbo, ki gledalca priklene na ekran.

22Klonirali so Tyrona

Teyana Paris, Jamie Foxx in John Boyega v filmu Klonirali so Tyrona
Teyana Paris, Jamie Foxx in John Boyega v filmu Klonirali so Tyrona Foto: on imdb

Še eden tistih filmov, ki bo z leti cenjen bolj, kot v letu svojega izida. Netflixova črna komedija v stilu blaxploitation filmov iz sedemdesetih je odlična satira ameriške sedanjosti. O filmu Klonirali so Tyrona smo zapisali: »Gre za enega tistih filmov, katerega kakovost in gledljivost bosta naraščala z vsakim nadaljnjim ogledom, Kot bi rekli v državi preko Atlantika, Klonirali so Tyrona je “certified Hood classic”. «

21John Wick 4

Keanu Reaves v filmu John Wick 4
Keanu Reaves v filmu John Wick 4 Foto: on imdb

John Wick je preprosto John Wick – mnogim bo najboljši film leta. »Vsak bo v filmu našel nekaj, kar mu bo ostalo v spominu. Ljubiteljem akcijskih prizorov in prelepe kinematografije se bodo cedile sline. Ni besed, ki bi dosegle raven kakovosti, zanimivosti in napetosti prizorov akcije v filmu, kar nam da jasno vedeti, da je John Wick 4 eden najboljših akcijskih filmov v zgodovini,« smo zapisali v Oceni filma: John Wick 4.

20Asteroid City

Asteroid City je najnovejši film Wesa Andersona
Asteroid City je film Wesa Andersona Foto: on imdb

Wes Anderson je preskočil snemanje filmov in zdaj sliši le še zvoke in vidi podobe svojih filmov. Morda se komu zdi ponovitev njegovih prejšnjih del, spet drugemu pa njegovih najboljši film po več letih. Asteroid City je Wes Anderson. Za mnoge najboljša pohvala, za druge največja graja.

19Reality

Sydney Sweeney v vlogi Reality Winner
Sydney Sweeney v vlogi Reality Winner Foto: on tmdb

Eden tistih filmov, ki bi znal s časom ponikniti v neznano, a ne bi smel. Film Reality je posnet po resničnem dogodku, zaslišanju nekdanje vojakinje Reality Winner, ki se je zgodil leta 2017. Z odlično Sydney Sweeney v glavni vlogi je Reality eden najbolj napetih filmov leta.

18Nimona

Nimona je Netflixov prikriti hit animacije
Nimona je Netflixov prikriti hit animacije Foto: on themoviedb

Nimona je pustolovski animirani film, ki združuje srednjeveški, znanstveno-fantastični in fantazijski žanr. Za Netflix sta ga ustvarila Nick Bruno in Troy Quane, ki sta pravljično zgodbo postavila na glavo in dodala svežino ter impulzivnost. Nimona je brez težav eden najboljših animiranih filmov leta.

17Vzornik

Jure Heningman in France Mandič v filmu Vzornik
Jure Heningman in France Mandič v filmu Vzornik

Slovenski film na seznamu najboljših filmov leta je vedno lepo doživetje. Prav leto 2023 je bilo za slovensko filmsko industrijo čudovito, če pa obdobje podaljšamo za dve leti pa naravnost izjemno. Nejc Gazvoda se je s celovečercem o medvrstniškem nasilju vrnil na režiserski stolček in Sloveniji prinesel film, ki ga je rabila. Vzornik je pomemben slovenski film.

16Air

Air, film o nastanku znamke Jordan
Air, film o nastanku znamke JordanFoto: on imdb

Scenarij na platnu, ki ga realizira nadarjena igralska zasedba. Zgodba o začetku znamke Air Jordan je zelo gledljiv film, ki bo navdušil predvsem ljubitelje dialoga in športa. Air je napeta in dramatizirana zgodba o nastanku ene najbolj poznanih znamk v zgodovini. Če bi bila met v zadnji sekundi, bi se nekajkrat dotaknila obroča, nato pa ušla skozenj ter zapisala zmago. Za vse ljubitelje športa in dobre igre, ki bi radi izvedeli nekaj več o nastanku Jordanove znamke in se ob tem še zabavali.

15Pretekla življenja

Pretekla življenja je film režiserke Celine Song
Pretekla življenja je film režiserke Celine Song Foto: on themoviedb

Film, ki bi moral biti pri vrhu seznama najboljših filmov leta 2023, a preprosto ni tam. Režijski prvenec Celine Song, ki se bo vpisal v najboljše prvence vseh časov. Otroška prijatelja Nora in Hae Sung sta se prisiljena ločiti, ko njena družina emigrira iz Južne Koreje. Dve desetletji pozneje zdaj odrasla pisateljica živi v New Yorku s svojim ameriškim možem Arthurjem, Hae Sung pa sklene, da jo bo za nekaj dni obiskal …

14Varuhi galaksije 3. dejanje

Varuhi galaksije 3
Varuhi galaksije 3 Foto: on disney

Dokaz, da gledalci niso naveličani filmov o superherojih temveč slabih filmov o superherojih. Režiser James Gunn je z odliko zaključil svojo trilogijo znotraj Marvelovega univerzuma in zgodbo pripeljal do konca. Varuhi galaksije so film, ki je gledalce opomnil, kako dobri in prepričljivi so lahko filmi o superjunakih. Ko bi jih le imeli več takih.

13Govori z mano

Govori z mano, grozljivka youtube dua Phillipou
Govori z mano, grozljivka youtube dua Phillipou Foto: on tmdb

Najboljša grozljivka leta? Verjetno, da je res. Govori z mano ali Talk 2 Me je globalni fenomen izpod rok bratov Philippou, bolj znanih po YouTube imenu RackaRacka. Odlične igralske predstave, zanimiva zgodba in zaplet, kinematografija, uporaba glasbe in še in še. Režijski prvenec v žanru grozljivke, ki se priredi modernemu občinstvu. Govori z mano je najboljša grozljivka leta.

12Dungeons & Dragons: Čast med tatovi

Film Dungeons & Dragons
Film Dungeons & Dragons: Čast med tatovi Foto: on imdb

Kdo bi si mislil, kajne? Po tistem abotnem filmu izpred dveh desetletij je tu eden najbolj zabavnih, če ne celo najbolj zabaven film leta 2023. »Dungeons & Dragons: Čast med tatovi je najbolj zabaven film leta 2023. Veselijo se lahko oboževalci franšize D&D in tisti, ki so to zaradi tega filma postali. Resda smo šele komaj zajadrali v drugo četrtino leta, a osvojitev prvega mesta oziroma najbolj zabavnega filma je postala nekaj najtežjega v tem filmskem letu,« smo zapisali in tako je tudi ostalo.

11Ninja želve: Mutantska ujma

Ninja želve: Mutantska ujma
Ninja želve: Mutantska ujma Foto: on imdb

Poleg originala najboljši film o Ninja želvah, ki je navdušil ljubitelje štirih želvakov in mnoge druge. »Brez dvoma je animacija eden od glavnih adutov letošnjega filma o štirih bojevniških želvah, ki živijo v kanalizaciji New Yorka, kar je še dodatno jasno, saj je režiser filma prav Jeff Rowe, ki je ustvaril Mitchellove, po skromnem mnenju enega najboljših filmov leta 2021,« smo zapisali v Oceni filma: Ninja želve: Mutantska ujma.

10Irati

Irati, baskovski mitološki film
Irati, baskovski mitološki film

Eden od letošnjih festivalov je bil tudi Grossmanov festival v Prlekiji, kjer so nas organizatorji počastili z obiskom legendarnega režiserja Johna McTiernana. Z nekaj dramatizacije lahko zapišemo, da je njegov prihod zasenčila baskovska mitološka fantazija Irati, ki je navdušila in osvojila tudi nagrado za najboljši fantazijski film. Vstop v deseterico najboljših filmov leta 2023.

9Wonka

Wonka, eden najboljših filmov leta 2023
Wonka, eden najboljših filmov leta 2023 Foto: on tmdb

Že v Oceni filma: Wonka smo zapisali, da bi lahko bila to velika polomija. Presrečni smo, da se to ni zgodilo, saj je Wonka eden najbolj optimističnih in prisrčnih filmov našega časa. »Ko se svet zdi temačen, ko se zdi, da se je navdih v filmih izgubil, je tu Wonka v obliki omamne čokolade, ki nam ponudi novo upanje in nam z navdihom vrne nasmeh na obraz,« smo zapisali. Wonka je še en dokaz, da se v režiserja obeh Paddingtonov preprosto ne dvomi – enako je s Timotheejem Chalametom, ki nas že čaka v enem najbolj pričakovanih filmov leta 2024.

8Misija nemogoče 7

Misija nemogoče 7 oziroma Misija nemogoče - Maščevanje - 1. del
Misija nemogoče 7 oziroma Misija nemogoče – Maščevanje – 1. del Foto: on missionimpossible

Poleg četrtega Johna Wicka je bil sedmi del franšize Misija nemogoče najboljša akcija leta 2023. Tom Cruise in ekipa so se vrnili z vratolomnimi prizori akcije, prepričljivo zgodbo, ki se je dokaj spretno izognila dejstvu, da gre za prvega od dveh delov. Brez kakršnega koli dvoma pa je MI7 najboljši akcijski film leta 2023 in eden najboljših filmov leta nasploh.

7Poslednji heroj

Poslednji heroj, recenzija filma
Poslednji heroj, film Žige Virca

Slovenski film v deseterici najboljših filmov, ker gre za eno boljših komedij slovenske filmografije. Režiser Žiga Virc se je lotil prikaza stanja v slovenski družbi, naslanjanja na lastno zgodovino, ki je mlajše generacije niso doživele, nedostopnosti in nezmožnosti ustvarjanja lastne družine ter medgeneracijski razlike. »Žiga Virc in Iza Strehar sta z ekipo ustvarila optimalno črno komedijo o slovenski obsedenosti z zgodovino, ki zaslepi nujo po pogledu v prihodnost,« smo zapisali v oceni filma Poslednji heroj.

6Rye Lane

David Jonsson in Vivian Oparah v filmu Rye Lane
Rye Lane, unikat med najboljšimi filmi leta 2023 Foto: on imdb

Rye Lane je režijski prvenec Raine Allen-Miller, ki je hitro zasedel svoja mesta v srcih gledalcev. Gre za pravi pravcati unikat v svetu romantičnih komedij. Z obstoječo formulo se poigra do te ravni, da vnese novo življenje, dinamiko in tempo v že davno zapadli žanr. Vizualna poslastica za filmofile, neskončni vodnjak romantike in humorja ter tisti vsakdanji občutek nerodnosti pri soočanju z življenjem.

5Varuhi formule

Varuhi formule je film o jedrski nesreči v Vinči in prvi presaditvi kostnega mozga
Varuhi formule je film o jedrski nesreči v Vinči in prvi presaditvi kostnega mozga Foto: on imdb

Kar je Dragan Bijelogrlić pokazal z biografsko mojstrovino Toma je z Varuhi formule le še izpilil. Zgodba o jedrski nesreči v Vinči leta 1958, ko jugoslovanske znanstvenike preselijo v pariško bolnico, je napolnjena s čustvi in napetostjo. S pomočjo balkanskega humorja, odličnih igralskih predstav in prepričljivega scenarija so Varuhi formule eden najboljših jugoslovanskih filmov vseh časov in širše.

4Morilci cvetne lune

Leonardo DiCaprio in Lily Gladstone
Leonardo DiCaprio in Lily Gladstone v Morilci cvetne lune, enem najboljših filmov leta 2023 Foto: on themoviedb

Martin Scorsese na lestvici najboljših filmov leta se zdi že klasična tradicija. Zgodba o izkoriščanju plemena Osage in genocidu, ki so ga počeli nad njimi, je Scorsese na vrhu sposobnosti. Z odlično igralsko predstavo Lily Gladstone in mojstrstvom celotne ekipe je Morilci cvetne lune tisti film, ki bo pri mnogih gledalcih kotiral zelo visoko. Je tisto, kar lahko opišemo z režiserjevimi lastnimi besedami: »This is Cinema«.

3Spider-Man: Potovanje skozi Spider-svet

Spider-Man: Potovanje skozi Spider-svet
Spider-Man: Potovanje skozi Spider-svet je najboljši animiran film leta 2023 Foto: on acrossthespiderverse

Daleč najboljši superjunaški film in najboljši animirani film leta je nadaljevanje Spider-Mana oziroma zgodbe o Milesu Moralesu. Nadgradnja prvega dela, ki vabi v zaključek trilogije. Spider-Man: Potovanje skozi Spider-svet gledalca vabi, da mu zaupa in mu razkaže vse, kar zmorejo filmski, animacijski, superherojski svet.

2Oppenheimer

Oppenheimer je biografski film režiserja Christopherja Nolana o projektu Manhattan in Robertu J. Oppenheimerju, očetu atomske bombe
Oppenheimer je biografski film režiserja Christopherja Nolana o projektu Manhattan in Robertu J. Oppenheimerju, očetu atomske bombe in za mnoge najboljši film leta Foto: on oppenheimer

Magnum opus Christopherja Nolana je zgodba o Richardu Oppenheimerju, očetu atomske bombe.  Christopher Nolan je ustvaril eno najboljših biografskih dram vseh časov, ki je že postala nujen ogled za razumevanje sveta, zgodovine in filma.

»Oppenheimer je mojstrovina. V časih, ko s to besedo opletamo za skorajda vsako barvito floskulo v obliki filma, je stvar jasna. Če je bil to nekoč ta veliki fizik, je zdaj to ta film. Nolanov Oppenheimer je film, ki je premaknil Zemljo,« smo zapisali v Oceni filma Oppenheimer.

1Babilon

Babilon
Babilon, kontroverzen kot najboljši film leta 2023 Foto: on tmdb

Ni lestvice, ki ne poskrbi za nekaj dviganja obrvi ali blažje kontroverznosti. Enako je storil Babilon Damiena Chazella, ki je v začetku leta postavil jasen tempo najboljših filmov leta 2023. Film bo postal kulten čez nekaj let, mi smo situacijo le nekoliko prehiteli in takoj stopili na vlakec navdušenja. Prikaz kaosa v času holivudskega vzpona je kaos na velikem platnu, ki bi znal navdušiti marsikoga in ga istočasno razočarati. Z odlično glasbeno podlago, hitrim tempom, prepričljivo zgodbo in odličnimi igralskimi predstavami na čelu z Margot Robbie, ki je bila tu mnogo boljša kot v Barbie.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtudent kuha: Ramen (Recept za najboljši ramen)
Naslednji članekMesečni horoskop: Januar 2024
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.