Ocena filma: Vzornik

Vzornik, film Nejca Gazvode
Vzornik, film Nejca Gazvode

Vzornik je film Nejca Gazvode, ki se po desetih letih vrača v svet celovečercev. »Ko smo ga najbolj potrebovali, je prišel,« bi se glasil napev o vrnitvi Nejca Gazvode, režiserja filmov Izlet in Dvojina. Njegov tretji celovečerni film, ko govorimo o režiji, je Vzornik. Film, ki se zdi nujen. Predvsem v teh časih.

Vzornik, film o pomembnih tematikah

Po fantastičnem filmu Poslednji heroj novomeščana Žige Virca, je zdaj svoj film dodal še en novomeščan, Nejc Gazvoda. Slednji je svoj film postavil prav v Novo mesto, natančneje v okvir osnovnošolskega dogajanja. Glavni junak filma je Jan, devetošolec, ki se je z mamo med epidemijo preselil iz Ljubljane v Novo mesto, sošolcev pa še ni spoznal, saj je šola potekala preko zooma. Ko se na prvi dan šole v živo z mamo, ki bo delovala kot psihologinja na tej isti šoli, odpravi v šolo, se hitro vzpostavi jasen način najstniškega življenja. Seveda mami ne bo dovolil, da bi ga pospremila skozi vrata šole, pa tudi očala je pustil doma, ker baje dobro vidi, čeprav mora potem sedeti v prvi vrsti. V njegovem življenju in osnovni šoli pa ni vse tako, kot bi moralo biti.

Vzornik je film o medvrstniškem nasilju
Vzornik je film o medvrstniškem nasilju, ni pa to vse, kar je. 

Še nekoliko bolj jasen opis pa pravi: Maja (45) in njen sin Jan (14) sta se nedavno preselila v majhno neimenovano mesto v Sloveniji. Maja se je zaposlila v bližnji osnovni šoli, kamor v zadnji, deveti razred hodi tudi Jan. Po koronskem zaprtju osnovnih šol se dijaki končno spet vrnejo v razrede, kar tako za Jana kot tudi za Majo pomeni nov izziv. Jan namreč prvič v živo spozna svoje sošolce, ki jih je prej spremljal le preko Zoom-a. Spozna tudi sošolca Jakoba, ki je poskušal storiti samomor. Maja je kot psihologinja odgovorna za Jakobovo zdravljenje, a se ji pri tem kmalu pridruži še mlada psihologinja Neja. Jan se medtem dodobra spozna s skupino nasilnih sošolcev, ki mu kmalu nadenejo vzdevek ‘’sonček’’. Jan najde oporo pri skrivnostnemu moškemu Janu, ki ga pripravi na soočenje z lastnimi strahovi. Medtem se Maja zaradi pritiskov okolice vedno bolj zateka k alkoholu.

Vzornik je film z mnogimi tematikami, ki jih nagovarja z resnostjo in občutkom

Film se sicer začne s prizorom fanta, ki skoči skozi okno in nam hitro napove, kakšno tematiko si je izbral Gazvoda za svoj film, ki ga je spisal skupaj Tomislavom Zajcem, in kakšen ton bo imel sam film. V glavni vlogi nas prepriča France Mandić v svoji prvem prvem filmskem nastopu. To da sta njegova Pia Zemljič in Marko Mandić je le zanimivost in nič kar bi uporabljali ob njegovem uspehu. Kot Jan je ranljiv in tih, veliko pa odigra s svojimi očmi in obrazom. Ko mora iz zoom učilnice vstopiti v pravo učilnico, med nove ljudi, se situacija hitro poslabša, ko nastopi medvrstniško nasilje. Morda bi na trenutke lahko dejali, da gre za pretirano situacijo – vsaj v določenih segmentih – je vseeno občutljiva in resnična tematika tisto, kar nas potiska k internemu dialogu o tem, kaj bi storili mi. Tu je Vzornik odlična podlaga za nadaljnje pogovore in učenje, gledalci pa se lahko razveselijo svojega miselnega procesa, če jih v določeni meri ob živce spravljajo prav vsi liki v filmu, ob tem pa vseeno razumejo zakaj in zato.

Jure Heningman in France Mandič v filmu Vzornik
Jure Heningman in France Mandič v filmu Vzornik

Na Janove odzive je zaradi svojih težav slepa njegova mati, sicer psihologinja na isti šoli. V tej vlogi je izvrstna Mojca Funkl, ki krizo svojega lika stopnjuje iz prizora v prizor. Vzornik odlično prikaže, kaj vse se dogaja med štirimi stenami in kako slepi smo lahko v takih primerih. Ko se Jan ne more zanesti na mamo, na očeta še manj, med sošolci pa je predmet žalitev in zasmehovanja, mu manjka izbire. Želi biti močan in pogumen, zato je njegov sosed Jan, ki ga upodobi Jure Henigman, v njegovih očeh edina logična izbira za vzornika. Spremlja njegove korake, vsrkava njegove besede in dejanja. Čeprav ima film veliko izhodiščnih točk za pogovor, je možnost izbire vzornika in vloga staršev v tej situaciji vsekakor med najbolj vidnimi in otipljivimi. Od tu tudi naslov.

Vzornik je eden tistih slovenskih filmov, ki je napolnjen z odličnimi igralskimi predstavami od začetka do konca. To so med drugimi Vesna Pernarčič kot sestra in teta, Klara Kuk kot mlada psihologinja z drugačnimi prijemi in pogledi ali Matej Puc kot mamin ljubimec. Prav nič pa ne zaostajajo niti najstniški igralci, ki odlično delujejo kot skupina oziroma celota pri vseh dogodkih v šoli in izven nje.

Vzornik, težak film s pomembnim sporočilom

Filma s tako tematiko na slovenskih tleh in s tako ravnjo kakovosti še ni bilo. Vzornik je  pionir slovenske filmske industrije in film, ki ga v tem trenutku potrebujemo. Nejc Gazvoda je še enkrat znova dokazal, da obvlada to, kar pritiče njegovemu poklicu in le upamo lahko, da nam do naslednjega ne bo treba čakati skoraj deset let. Do takrat pa nam Vzornik jasno kaže, da bodimo prijazni in razumevajoči.

Vzornik | kmalu v kinu

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGTA 6 s prvim napovednikom, ki je zrušil internet
Naslednji članekRak ni le velik zdravstveni, je tudi gospodarski problem
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.