Ocena filma: Klonirali so Tyrona (They Cloned Tyronne)

They Cloned Tyrone
They Cloned Tyrone Foto: on netflix

Klonirali so Tyrona je eden tistih scenarijev, ki je svoje mesto našel na tako imenovani Črni listi, ki nam je podala že mnogo mojstrovin. Juel Taylor je sedel na režiserski stolček, scenarij pa spisal s Tonyjem Rettenmaierjem. V svojem celovečernem prvencu se pokloni blaxploitation filmom iz sedemdesetih. John Boyega, Jamie Foxx, Teyonah Parris in Kiefer Sutherland v žanrskem šejku, ki je postal eden od »skritih« hitrov leta 2023.

Izkoriščanje temnopoltih, postavljeno na glavo, v filmu Klonirali so Tyrona

Fontaine (John Boyega) je preprodajalec droge v naselju Glen, ki svoje dneve žalovanja za mlajšim bratom preživlja tako, kot pač zna. Eden od njegovih preprodajalcev, zvodnik Slick Charles (Jamie Foxx), mu je dolžan denar za zadnje podvige. Ko ga obišče v njegovem motelu, ga zmoti ravno med prepirom z eno od njegovih delavk po imenu Yo-Yo (Teyonah Parris). Pred motelom se znajde v pištolskem spopadu z rivalom v svetu preprodajanja droge, kjer je večkrat ustreljen. Naslednje jutro pa Slick Charles ugotovi, da Fontainu ni nič, čeprav so ga »preluknjali kot 50 Centa«, kot se izrazi sam. Začne se razkrivanje teorije zarote, ki hitro postane nova resničnost in ne teorija.

Teyana Paris, Jamie Foxx in John Boyega v filmu Klonirali so Tyrona
Teyana Paris, Jamie Foxx in John Boyega v filmu Klonirali so Tyrona Foto: on imdb

Režiser Juel Taylor in kinematograf Ken Seng, ki ga najbolj poznamo po njegovem delu v Deadpoolu in Projektu X, nam predstavita vse prej kot idilično soseščino, ki ji dodata videz in stil spominjajoč na tisto iz filma Vozi! (Drive, 2011). Filmska industrija poleti uživa v visokoproračunskih filmih, ki na stranski tir porinejo inovativne in izvirne filme, kot je ta. Tisti, ki vam je bil všeč Sorry to Bother You iz leta 2018, boste tokrat uživali še nekoliko bolj. Gre za obračanje stereotipov in igranje na noto določenih teorij zarot, ki so povezane predvsem z rasno problematiko v ZDA, po kar smo tudi prišli k samemu filmu.

V samem filmu pa je tudi kar nekaj prizorov, ki trajajo veliko dlje, kot bi morali. To je eden zelo redkih razlogov, ki filmu odvzamejo svoj čar. Razbije se tempo filma, ki se sicer začne hitro, a nato na hitro upočasni v zameno za pogovore med antagonisti in protagonisti, ki že slonijo na pretirano razlago. Slednje nam film prej ne dovoli, saj je ne potrebuje, kar nam doda le še nekaj prisilnih prizorov in pogovorov, ki jih v bistvu ne bi potrebovali – vsaj ne v takem obsegu. Kot vožnja skozi slovensko glavno mesto, kjer si želiš priti iz Šiške do Viča, a se moraš na ulicah ustavljati zaradi malega milijona rdečih luči.

Klonirali so Tyrona je film, ki se pokloni filmom Blaxpoitation iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja
Klonirali so Tyrona je film, ki se pokloni filmom Blaxpoitation iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja Foto: on imdb

Klonirali so Tyrona je skriti dragulj leta 2023

Ideja, da naj bi temnopolte v ameriških krajih uklanjali svoji volji s pomočjo pohanega piščanca, pijače iz grozdja ter loterije, bi lahko bila izpeljana žaljivo in grozovito. Ampak ni, ker ekipa ve, kaj počne. In filmski oboževalci (ter vsi ostali) imajo radi, če za izdelkom stoji nekdo, ki ima jasen cilj. Tako so tudi intervjuji z režiserjem polni zanimivih namigov na zgodovino države, rasnih napetosti in kulturo temnopoltih. Ampak to naj sledi po ogledu filma.

Na ramenih prelepe vizualizacije mesta dogajanja, ki je pravzaprav lik sam po sebi, in glavne igralske zasedbe, kjer noro uživata predvsem Foxx in Paris, je to brez dvoma eden od skritih draguljev letošnjega leta. Gre za enega tistih filmov, katerega kakovost in gledljivost bosta naraščala z vsakim nadaljnjim ogledom, Kot bi rekli v državi preko Atlantika, Klonirali so Tyrona je “certified Hood classic”.

They Cloned Tyrone | Official Trailer | Netflix

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Klonirali so Tyrona (The Cloned Tyronne)
Prejšnji članekŠtudenti za študente, prizadete v poplavah: Ko mladi stopijo na pomoč
Naslednji članekKonec hladilnikov, kot jih poznamo? Znanstveniki odkrili povsem nov način hlajenja
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-klonirali-so-tyrona-they-cloned-tyronneKlonirali so Tyrona je eden tistih scenarijev, ki je svoje mesto našel na tako imenovani Črni listi, ki nam je podala že mnogo mojstrovin. Juel Taylor je sedel na režiserski stolček, scenarij pa spisal s Tonyjem Rettenmaierjem. V svojem celovečernem prvencu se pokloni blaxploitation...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.