Študenti za študente, prizadete v poplavah: Ko mladi stopijo na pomoč

Študentska pomoč tistim, ki so jih prizadele poplave
Študentska pomoč tistim, ki so jih prizadele poplave Foto: on šoum

V poplavah, ki so prizadele Slovenije, je nastradalo tudi veliko število študentk in študentov. Humanitarne organizacije so se hitro vključile in pomagajo na vse mogoče načine, kar velja tudi za prostovoljce in študentske organizacije. V prispevku boš našel veliko kanalov, preko katerih lahko pomoč študentkam in študentom nameniš tudi ti.

Zaživela je tudi aplikacija za pomoč prizadetim v poplavah, ki ti bo v veliko pomoč.

Še pred nadaljevanjem pa lahko rečemo le to, da smo lahko ponosni na slovensko mladino. Vsem tistim, ki pa so vas prizadele poplave, pa sporočamo, da niste sami.

Študentski tolar pomaga pri reševanju trenutne stiske

Fundacija Študentski tolar se je v sodelovanju s ŠOU v Ljubljani odločila, da študentom in študentkam, ki so utrpeli materialno škodo zaradi posledic po poplavah v Sloveniji v mesecu avgustu 2023, pomaga pri reševanju trenutne socialne stiske. Zaradi težke izredne situacije za študente smo začetno načrtovana (v najavi) sredstva v znesku 30.000€ povišali na 39.000€, da lahko pomagamo čim večjemu številu študentov.

Vse informacije o razpisu najdeš v prispevku Fundacija Študentski tolar na pomoč prizadetim v poplavah.

Fundacija Študentski tolar
Fundacija Študentski tolar Foto: Študentski tolar on sou-lj

Srčna UL za prizadete v poplavah

Univerza v Ljubljani je zapisala: »Na Univerzi v Ljubljani z zaskrbljenostjo in žalostjo spremljamo dogajanja v zvezi z ujmo, ki je prizadela velik del Slovenije. Zavedamo se, da je med prizadetimi tudi veliko naših študentov, zaposlenih, njihovih svojcev, prijateljev, ki v teh trenutkih potrebujejo pomoč, zato v sodelovanju z Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS danes začenjamo z akcijo zbiranja pomoči Srčna UL za prizadete v poplavah

Srčna UL za poplave
Srčna UL za poplave Foto: on ul

Zveza prijateljev mladine s 112 članicami na pomoč

Zveza prijateljev mladine je ena izmed najbolj vidnih pobudnic zbiranja sredstev za prizadete v poplavah. »Dragi dobri ljudje, v teh težkih časih se na Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS in njenih 112 članic po vsej Sloveniji že obrača veliko prizadetih ljudi. Še več prošenj pa pričakujemo v naslednjih dneh, ko ljudje ugotovijo kakšne škode so utrpeli. Ljudje potrebujejo pomoč, saj so se znašli v velikih stiskah, ko se celotna Slovenija sooča s hudo naravno nesrečo – poplavami, ki so prizadele mnoge družine in povzročile nepredstavljive težave in škode.«

ZPMS za poplave
ZPMS za poplave Foto: on zpms

ŠOUM hitro na pomoč prizadetim krajem

Hitro so se odzvali tudi pri Študentski organizaciji Univerze v Mariboru – ŠOUM. »Mladi vselej radi priskočimo na pomoč, čeprav so se tudi mnogi naši sovrstniki znašli v težki situaciji. Verjamemo, da bomo s svojimi dejanji vsaj malo olajšali težke trenutke tistim, ki so jih poplave prizadele,« je povedal David Bohar, predsednik ŠOUM. Študenti so že prisotni na več krajih po Sloveniji. S svojim prostovoljnim delom ter zbrano materialno pomočjo želijo pokazati, da je mladim še kako mar za sočloveka.

Študenti in študentke, ki s ŠOUM pomagajo prizadetim v poplavah
Študenti in študentke, ki s ŠOUM pomagajo prizadetim v poplavah Foto: on soum

Povezani za Slovenijo

Tudi Skupina Povezani poziva k pomoči. »V akcijo ”Povezani za Slovenijo” vabimo vse, ki v trenutni situaciji želite materialno ali finančno pomagati ljudem v stiski. Materialno pomoč bomo zbirali na Študentskem kampusu in jo nato dostavili v zbirališča humanitarnih organizacij,« so zapisali na svojih družbenih omrežjih in povabili k zbiranju sredstev.

Pomoč lahko dostavite na Študentski kampus od ponedeljka do petka med 10.00 in 14.00 na Pivovarniško ulico 6 v Ljubljani. Seznam zaenkrat potrebnih materialnih stvari (seznam se bo sproti dopolnjeval):

  • oblačila (kratke in dolge majice, puloverji, hlače in nogavice) ter obutev,
  • higienski pripomočki.

Ne pozabimo na duševno zdravje

Veliko strokovnih delavcev širom Slovenije že ponuja brezplačno psihosocialno pomoč, ki je na voljo tudi študentom. Med drugim so to:

  • Pedagoška fakulteta: Sodelavci psihosocialne svetovalnice ponujajo brezplačno psihosocialno pomoč tako študentom in zaposlenim na UL kot tudi njihovim družinskim članom tistih, ki so bili deležni stisk zaradi poplav v Sloveniji.
  • TOM Telefon: TOM telefon ob poplavah otrokom in mladostnikom sporoča: “ZMOREMO!”

Prošnja za pomoč študentov pri posledicah poplav

Veliko krajev že prosi za pomoč, pri tem pa jim pomagajo institucije po Sloveniji. Tako je na Univerzi na Primorskem aktualen razpis, kjer študente prosijo za pomoč v poplavljenih krajih.

Kako lahko pomagam po poplavah?
Kako lahko pomagam po poplavah? Foto: Christian Feldhaar iz iStock

Univerze prilagodile procese

Slovenske univerze so hitro prilagodile izpitne roke in zamaknile vpis. Preveri, kako so to storile:

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKdo vidi našo zgodovino brskanja in 3 načini, kako se pred tem zaščititi
Naslednji članekOcena filma: Klonirali so Tyrona (They Cloned Tyronne)
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.