Prilagoditev opravljanja študijskih obveznosti zaradi poplav (Univerza v Mariboru)

Univerza v Mariboru je pripravila olajšave za študente, ki so bili prizadeti v poplavah
Univerza v Mariboru je pripravila olajšave za študente, ki so bili prizadeti v poplavah Foto: on Univerza v Mariboru

Več kot 10 tisoč ljudi je ostalo brez domov zaradi poplav, ki so prizadele Slovenijo, še več pa jih išče pomoč. Med njimi je seveda tudi nemalo študentk in študentov, ki bi se drugače pripravljali na jesenski izpitni rok in novo študijsko leto, zdaj pa je njihova pozornost drugje. Mnoge institucije so hitro pozvale vlado, da nekaj uredi glede situacije študentov. Dobili smo odgovor Univerze v Mariboru, ki je že pripravila olajšave.

Univerza v Mariboru bo zagotovila olajšave študentom

»Na Univerzi v Mariboru se zavedamo, da je nekatere študente naravna nesrečna prizadela neposredno, veliko pa jih nudi pomoč pri odpravljanju njenih posledic, zato jim bomo zagotovili ustrezno podaljšanje izpitnega obdobja ter objavili dodatne izpitne roke, da bi jih lahko čim več izpolnilo svoje študijske obveznosti ter napredovalo v višji letnik v študijskem letu 2023/24,« so zapisali pri Univerzi v Mariboru.

Zakon o visokem šolstvu v 40. členu določa, da se vpis v študijske programe z javno veljavnostjo opravi najpozneje do 30. 9., iz upravičenih razlogov, ki jih določi pristojni organ visokošolskega zavoda, pa najpozneje do 30. 10. O tem smo pisali tudi v prispevku Bo študentom, prizadetim v poplavah, omogočen pogojni vpis v naslednji letnik?

Univerza v Mariboru
Univerza v Mariboru Foto: Cristina Moliner iz iStock

Upravičen razlog za izjemno napredovanje ali ponavljanje letnika

Študentom, ki jih je naravna nesreča neposredno prizadela, ter tistim, ki pomagajo pri odpravljanju njenih posledic, bomo omogočili vpis s prošnjo, naravno nesrečo ter aktivnosti za odpravo njenih posledic pa umestili med upravičene razloge za izjemno napredovanje v višji letnik oz. za izjemno ponavljanje letnika v skladu z Zakonom o visokem šolstvu in Statutom Univerze v Mariboru.

»Na Univerzi v Mariboru smo pozvali tako zaposlene kot študente, da se po svojih močeh vključijo v aktivnosti za odpravo posledic naravne nesreče, in sicer lahko po svoji presoji prizadetim v poplavah namenijo finančna sredstva, prostovoljno pomagajo pri čiščenju in obnovi ali pa svoj čas namenijo ljudem, ki so izgubili vse,« pravijo pri UM.

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekProstovoljcem 7 dni izrednega plačanega dopusta: Ali velja tudi za s.p.-je?
Naslednji članekGlovo v partnerstvu z mednarodno organizacijo ADRA pomaga Sloveniji

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.