Prostovoljcem 7 dni izrednega plačanega dopusta: Ali velja tudi za s.p.-je?

Ali lahko s.p. prejme izredni dopust zaradi prostovoljstva pri poplavah?
Ali lahko s.p. prejme izredni dopust zaradi prostovoljstva pri poplavah? Foto: photoschmidt iz iStock

Eden od ukrepov, ki ga je slovenska vlada sprejela pod novelo zakona o odpravi posledic poplav je tudi sedem dni izrednega dopusta za prostovoljce. Kaj to pomeni, kako ga bo moč koristiti in seveda, ali sem štejemo tudi samostojne podjetnike?

Vladni ukrepi za odpravo posledic poplav niso edini, ki jih bo sprejela Slovenija

Vlada je v noveli zakona, ki jo je obravnavala na 62. redni seji, določila nekaj izrednih ukrepov. Med temi so najbolj opazni:

  • Občine vnaprej prejmejo finančna sredstva do 40 % predhodno ocenjene škode
  • Pospešijo se dodelitve finančnih sredstev prizadetim občinam v oliki akontacije
  • Dan solidarnosti, dela prost dan, ki bo v ponedeljek, 14. avgusta
  • Možnost povračila škode v kmetijstvu preko državnih subvencij

»Država se je obvezala, da bo na eni strani pokrila vse intervencijske stroške, hkrati pa tudi pri hitrih ukrepih za sanacijo povečala delež predplačil, ki zvišuje z 20 % na 40 % predvidene škode. Gre za predplačilo, da bodo lahko občinske službe prek svojih izvajalcev čim hitreje pristopile k dejanskim ukrepom,« je povedal dr. Robert Golob. Sprejeta novela ZOPNN naslavlja ključne izzive, ki jih imajo občinske oblasti pri vzpostavljanju osnovne infrastrukture.

Slovenija bo zaprosila za evropsko nepovratno pomoč

Vlada je ustanovila tudi medresorsko delovno skupino, ki bo pripravila vlogo za izvajanje Solidarnostnega sklada Evropske unije. Ta je na voljo državam članicam v primerih naravnih nesreč za odpravljanje posledic v obliki nepovratnih sredstev. Za upravičenost do koriščenja sredstev iz sklada mora na nacionalnim nivoju celotna neposredna škoda presegati 3 milijarde evrov oziroma 0,6 % BND prizadete države (upošteva se nižja od obeh).

Dodanih je bilo tudi nekaj predlogov, med katerimi prednjačijo:

  • V primeru čakanja na delo kot višje sile bo država nadomestilo plače subvencionirala v višini 80 odstotkov
  • Prostovoljci, ki pomagajo na prizadetih območjih, prejmejo sedem dni izrednega dopusta

Sedem dni izrednega (plačanega) dopusta za prostovoljce, kaj pa samostojni podjetniki?

Prav zadnji od predlogov je tisti, ki je mnoge najbolj navdušil, spet druge pa pustil ravnodušne. Zna se namreč zgoditi, da to velja le za tiste v “normalnem” delovnem razmerju in ne za samostojne podjetnike ter male d. o. o. Z vprašanjem smo se obrnili na vladni resor za komuniciranje in pristojne institucije, ki nam je prijazno odgovoril. Kakšni so torej ukrepi za samostojne podjetnike?

»To so zakonske spremembe. Izredni plačan dopust, če je izredni, potem pomeni, da bo to financirala država,« je na novinarski konferenci povedal dr. Robert Golob.

»Prostovoljec bo moral upravičenost do odsotnosti izkazati na podlagi potrdila prostovoljske organizacije o opravljenem prostovoljskem delu, izplačana nadomestila plač prostovoljcev pa bo Republika Slovenija povrnila v celoti,« so pojasnili glede dokazovanja samega prostovoljskega dela.

»Navedena ureditev velja za delavce v delovnem razmerju, kar pomeni, da bo veljala za samostojne podjetnike, ki so delodajalci (zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi), in sicer za njihove delavcem,« razložijo glede vprašanja o samostojnih podjetnikih prostovoljcih.

Pojasnjujejo še, da se določa tudi začasni ukrep pomoči za samozaposlene, ki so bili registrirani za opravljanje dejavnosti najmanj od 1. julija 2023 do uveljavitve novele zakona in dejavnosti zaradi posledic poplav iz avgusta 2023 ne more opravljati ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu tudi po poplavah iz avgusta 2023.

Pomoč za samozaposlene v višini 1.200 evrov na mesec za avgust, september, oktober, november in december 2023, bo oproščena vseh davkov in prispevkov.

Pomoč za samozaposlene v kulturi, ki so v skladu z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo registrirani v razvidu samozaposlenih v kulturi in imajo pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz proračuna Republike Slovenije, bo znašala 760 evrov na mesec, pomoč za upravičence kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pa bo znašala 1.020 evrov na mesec.

Za izplačilo pomoči za samozaposlene bo potrebno predložiti izjavo preko informacijskega sistema FURS.

Zakonodaja konkretnega položaja izpada plačila samostojnega podjetnika oz. samozaposlenega v primeru prostovoljnega dela pri sanaciji ali kot posledice poplav ne ureja.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBo študentom, prizadetim v poplavah, omogočen pogojni vpis v naslednji letnik?
Naslednji članekPrilagoditev opravljanja študijskih obveznosti zaradi poplav (Univerza v Mariboru)
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.