Bo študentom, prizadetim v poplavah, omogočen pogojni vpis v naslednji letnik?

Olajšave za študente, ki so bili prizadeti v poplavah
Olajšave za študente, ki so bili prizadeti v poplavah

Poplave v Sloveniji so povzročile več milijardno škodo, ki jo bomo sanirali še več mesecev ali celo let. Med prizadetimi zaradi poplav je tudi nemalo število študentk in študentov, ki pa se morajo poleg poplav ukvarjati še z nečim. Tej reči se reče jesenski rok, ki poteka od sredina avgusta do začetka oziroma sredine septembra. Se bodo lahko kmalu razveselili lepe novice?

Olajšave študentom zaradi izrednih razmer v Sloveniji, ki so jih povzročile poplave

V času covida je bilo študentom omogočenih kar nekaj olajšav, ki so marsikomu pomagale, seveda pa so bile tudi takrat prisotne izjeme. Univerze po Sloveniji študentkam in študentom že v osnovi omogočajo pridobitev izrednih rokov, pogojnih vpisov v naslednji letnik in drugih olajšav. Se bi znalo to zgoditi tudi v primeru poplav, ki so v začetku avgusta razdejale Slovenijo?

Poslanec Jani Prednik je na svojem Facebook profilu objavil, da je govoril s kabinetom dr. Roberta Goloba in predlagal, da se vsem študentom iz prizadetih območij, ki niso zmožni opravljanja študijskih obveznosti, omogočijo izredni roki za opravljanje le teh ali celo pogojni vpis v nadaljnji letnik.


Vprašanje glede te situacije smo namenili tudi trem največjim univerzam v Sloveniji. Takoj, ko dobimo odgovor, boš o tem obveščen. Do takrat pa je na voljo vladni odziv na situacijo, ki navaja Zakon o visokem šolstvu.

Ministrstvo že obvestilo visokošolske zavode

»Poplave, ki so prizadele velik del Slovenije v preteklih dneh, vplivajo tudi na študentke in študente; nekateri so odrezani od sveta, brez cestnih, spletnih ali telefonskih povezav, njihov dom je poškodovan ali celo uničen. Mnogi, ki niso bili prizadeti, pomagajo pri odpravljanju posledic poplav,« so zapisali pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

»Ker se približuje izpitno obdobje, smo obvestili visokošolske zavode, da lahko, v kolikor presodijo, da je to potrebno, prilagodijo opravljanje študijskih obveznosti.«

Zakon določa, da se lahko vpis podaljša za en mesec

Zakon o visokem šolstvu v 40. členu v prvem odstavku določa, da se vpis v študijske programe z javno veljavnostjo opravi najpozneje do 30. septembra. Iz upravičenih razlogov, ki jih določi pristojni organ visokošolskega zavoda, pa se lahko rok za vpis podaljša za en mesec.

To pomeni, da lahko visokošolski zavodi, če presodijo, da zato obstajajo utemeljeni razlogi, omogočijo študentkam in študentom vpis do 30. oktobra 2023.

Exam with school student having a educational test, thinking hard, writing answer in classroom for  university education admission and world literacy day concept
Foto: Chinnapong iz iStock

Pomoč študentom, ki so jih prizadele poplave

Trenutno je aktualnih kar nekaj kanalov pomoči študentom, med katerimi je tudi razpis Fundacije Študentski tolar.

Seveda pa si mnogi študenti želijo tudi pomagati, kar lahko spremljaš v aplikaciji Poplave 2023.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 inovativnih produktov, ki jih odlikuje japonski dizajn
Naslednji članekProstovoljcem 7 dni izrednega plačanega dopusta: Ali velja tudi za s.p.-je?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.