5 inovativnih produktov, ki jih odlikuje japonski dizajn

Inovativni produkti, ki jih je navdihnil japonski dizajn
Inovativni produkti, ki jih je navdihnil japonski dizajn Foto: on yankodesign

Japonski dizajn in filozofija se počasi širita po vsem svetu. Prvič slišiš? Potem si oglej spodnje produkte, ki te bodo prepričali. Funkcionalnost in praktičnost sta glavni načeli, pomembna pa je tudi tehnološka dovršenost končnega izdelka. Pisalo, ki je lepo darilo, in luč, ki povzdigne izgled celotnega stanovanja.

Lebdeče pisalo

Pisalo v magnetnem stojalu dobesedno lebdi pod kotom 23,5 stopinj, kar je enako nagibu Zemljine vrtilne osi. Če ga pri odlaganju v pisalo nekoliko obrneš, se bo vrtel še kakih 20 sekund. Luksuzno pisalo omogoča tudi enostavno pisanje, torej povsem izpolnjuje svoj osnovni namen in ni le igračka.

Stoječa lesena svetilka

Inspiracijo za svetilko predstavljajo bambusovi gozdovi na Japonskem. Zanimiv element je lahko lepa popestritev modernega stanovanja. Povezave med lesenimi deli so sferične steklene krogle, ki razsvetljujejo prostor. Z več svetilkami lahko ustvariš bambusov gozd kar doma. Svetilko lahko naročiš v različnih barvah ali celo ustvariš luč, ki se natančno prilega stilu doma.

Stoječa lesena svetilka
Stoječa lesena svetilka Foto: on yankodesign

Mecricco Catch za obračanje listov

Se pogosto utapljaš v gorah papirja? Ta japonski pripomoček žal ne bo rešil problema, ga bo pa vsaj nekoliko olajšal. Zanimiv elastičen pripomoček ti bo pomagal pri obračanju listov papirja. Zaradi drobnih luknjic je naprstnik tudi zračen in prijetnejši za uporabo.

【PLUS】新感覚指サック「リング型 メクリッコ キャッチ」

Viseča luč

Velika skulptura ima zanimivo obliko, ki nekoliko spominja na satje. Ker je luč sestavljena iz več modulov, je mogoče nastaviti, kako močno in s kakšno temperaturo naj posamezni del luči sveti. Inspiracijo za izdelek je predstavljal japonski shoji – vrata oziroma okno v obliki papirnatega platna –  pogost element tradicionalne japonske arhitekture. Nenavadna luč je primerna le za večje prostore.

Viseča luč
Viseča luč Foto: on yankodesign

Futto

Japonski oblikovalec Yoshihiro Yamada je zasnoval precej nenavadno gumijasto opremo. Iznajdljiv izdelek naj bi pomagal mišicam, da se po poškodbi ponovno naučijo hoje. Primeren je tudi za uporabo pri starejših. S svojo obliko namreč v določeni meri nadomesti mišice in okrepi šibke točke, ki potrebujejo več opore. Pri oblikovanju izdelka so pomagali fizioterapevti. Čeprav ni nadomestilo za rehabilitacijske vaje, je lahko koristen pripomoček, ki okrepi mišice za hojo. S stabilizacijo telesa pomaga tudi vzravnati držo. Izdelek je lahek, a žal izgleda precej »čudno« in za razliko od ostalih ni ravno estetsko dovršen.

歩行筋サポートギア「futto」ドキュメンタリームービー

VIRYANKO DESIGN
Prejšnji članekDesetletje smeha, desetletje govorečega Toma
Naslednji članekBo študentom, prizadetim v poplavah, omogočen pogojni vpis v naslednji letnik?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.