Ocena filma: Zaveza Guya Ritchieja

Zaveza Guya Ritchieja
Zaveza Guya Ritchieja Foto: on mgmstudios

Zaveza Guya Ritchieja (Guy Ritchie’s The Covenant) je film o vezi, ki druži ameriškega vojaka v Afganistanu in prevajalca njegove enote. Gre za še en film v morju filmov o ameriški invaziji Bližnjega vzhoda ali vsebuje nekaj, kar ga loči od njegovih predhodnikov?

Guy Ritchie se je lotil Afganistanske vojne, a ne na svoj način

Guy Ritchie je najbolj poznan po filmih v žanru, ki ga je ustvaril kar sam – britanski gangsterji. S klasičnim slogom pripovedovanja in pisanja dialogov se je zasidral v srca mnogih in ustvaril kar nekaj kultnih filmov. Potem, ko je zaporedoma nanizal predelavo Kralja Arturja in Aladina, se je za nekaj trenutkov vrnil k svojemu slogu. S filmom Gospodje (The Gentleman, 2019) mu je to uspelo, z Dnevi besa (Wrath of Man, 2022) in Operacijo Fortune (Operation Fortune: Ruse de Guerre, 2023) mu pač ni. Zdaj se je s svojo Zavezo, kot se glasi neuradni prevod filma, lotil vojaške tematike – natančneje Afganistanske vojne.

Narednik John Kinley (Jake Gyllenhaal) v svojo enoto sprejme prevajalca Ahmeda (Dar Salim), ki mu na misiji reši življenje. V želji po vrnitvi usluge oziroma zaveze se Kinley posluži vseh možnosti, da bi Ahmedu in njegovi družini zagotovil vizo in odrešitev pred Talibani.

Guy Ritchie's The Covenant je dober film o afganistanski vojni
Guy Ritchie’s The Covenant je dober film o afganistanski vojni Foto: on mgmstudios

Kam se Zaveza uvrsti med vojaške filme s podobno tematiko?

Zgodbo filma bi lahko brez pomisleka opisali za tisto klasično pripovedko o herojstvu ameriških vojakov, če bi se nam dalo posegati v patriotizem ustvarjalcev. Ker pa je Guy Ritchie britanski režiser, se lahko glede tega obrišemo pod nosem. Tako smo pred veliko bolj mirno in prijetno nalogo – najti sovrstnike filma. To so lahko: Sestreljeni črni jastreb (Black Hawk Down, 2001), Bombna misija (The Hurt Locker, 2009), Edini preživeli (Lone Survivor, 2013), Ostrostrelec (American Sniper, 2014) in Vojna (Krigen, 2015), če izberemo peščico podobnih. V zadnjem desetletju pa je nastalo še malo morje tistih, ki so veliko nižje na lestvici kakovosti (Cherry, The Outpost, The Yellow Birds).

In Zaveza Guya Ritchieja se k sreči postavlja v skupino prvih in nekatere od njih tudi doseže ali celo preseže. Najlažje bi ga bilo postaviti nekje nad filme 12 pogumnih (12 Brave, 2018), Hvala za služenje (Thank You for Your Service, 2017) in Marinec (Jarhead, 2005), v katerem je zaigral prav Gyllenhaal. Lahko bi rekli, da mu je dvajset let izkušenj dobro delo, a je bil že takrat izjemen igralec. Bolje bi se usidrale besede, da je Zaveza preprosto boljši film kot Marinec.

Zaveza Guya Ritchieja je še eden v vrsti vojaških filmov
Zaveza Guya Ritchieja je še eden v vrsti vojaških filmov Foto: on mgmstudios

Zaveza Guya Ritchieja je soliden film, ki ni fenomen

Stil Guya Ritchieja ni opazen, kar lahko samemu filmu in njegovi tematiki štejemo le v dobro. Film je dramatičen, humorja praktično ni (ga ne rabi), akcija je posneta precej solidno in na glavo obrne nekaj naših pričakovanj, ki se nam naberejo tekom dogajanja. Glavni zvezdi sta Jake Gyllenhaal, ki se mu že nekaj časa ni treba več dokazovati, in Dar Salim, ki odigra stoičnega prevajalca z željo po preživetju.

Žal pa bi lahko film razdelili na dva dela, pri katerem prvi deluje mnogo bolj prepričljivo kot drugi, ki bi ga že lahko približali nekaterim slabšim izdelkom režiserja. Če bi se nekje v montažni sobi znašle navidezne škarjice, ki bi drugi polovici filma odrezale kakšnih dvajset minut, bi lahko bilo marsikaj (še) bolje. Tudi temu navkljub je Zaveza Guya Ritchieja hkrati intimen vpogled v zavezo dveh oseb in prikaz vidika vojne, ki ga mnogi vojaški filmi ne prikažejo. Odlično prikaže vlogo tolmačev (interpreter, op. p.), ki so pomagali ameriški vojski v skoraj dvajset let trajajoči vojni in ameriški nezmožnosti izpolnjevanja obljub do njih. Slednji aspekt (žal) spada med tistih nekaj medlih in melodramatičnih prikazov vojaškega izkoriščanja, vojne psihoze in birokratske krize, ki poleg dolžine filma nekoliko znižajo oceno.

Jake Gyllenhaal in Dar Salim v filmu Zaveza Guya Ritchieja
Jake Gyllenhaal in Dar Salim v filmu Zaveza Guya Ritchieja Foto: on mgmstudios

Zaveza Guya Ritchieja je soliden vojaški film, ki sloni na resničnih dogodkih, a je ravno dovolj izmišljen, da ne bo zmotil zagovornikov in nasprotnikov ameriškega vojnega stroja. Z dvema prepričljivima igralskima talentoma v ospredju se mu sicer ne uspe izogniti nekaterim tresljajem in klišejem, a je vseskozi dovolj zanimiv, da bi lahko ostal v spominu še nekaj dni po ogledu. Guy Ritchie, ki to ni, a še vedno na dobri plati njegove filmografije.

GUY RITCHIE’S THE COVENANT | Official Trailer

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Zaveza Guya Ritchieja
Prejšnji članekParmezan ni vegetarijanski – postopek pridelave te bo šokiral!
Naslednji članekVse gori, mi pa se gremo teater! – otvoritev 6. festivala Prestopi
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-zaveza-guya-ritchiejaZaveza Guya Ritchieja (Guy Ritchie's The Covenant) je film o vezi, ki druži ameriškega vojaka v Afganistanu in prevajalca njegove enote. Gre za še en film v morju filmov o ameriški invaziji Bližnjega vzhoda ali vsebuje nekaj, kar ga loči od njegovih predhodnikov? Guy Ritchie...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.