Vse gori, mi pa se gremo teater! – otvoritev 6. festivala Prestopi

Festival Prestopi.
Osrednjo festivalsko bazo predstavlja Vetrinjski dvor. Foto: Gregor Salobir on Prestopi

Avtorski projekt Konec britansko-francoskega kolektiva Bertranda Lesce in Nasija Voutsasa je otvoril že 6. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi, ki bo med 12. in 20. majem gostoval na različnih odrskih prizoriščih v Mariboru.

Neodvisna gledališka produkcija se predstavi

Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi v Maribor prinaša kakovostno sodobno neodvisno produkcijo iz tujih in domačih logov.

Predstava Konec.
V duhu njunih prejšnjih del gre v predstavi Konec za pretresljivo, žalostno in smešno pripoved o sedanji ekološki krizi. Njun ples je opomnik in praznovanje naše lastne smrtnosti in končnosti vsega okoli nas. Foto: Gregor Salobir on Prestopi

V glavnem programskem sklopu se bo zvrstilo 10 predstav tuje in domače neodvisne produkcije, poleg tega pa tudi številni pogovori z ustvarjalci, dva koncerta, delavnica in dvodnevna konferenca o gledališkem delu britanske skupine Forced Entertainment, ki bo potekala v sodelovanju z Borštnikovim srečanjem.

Kolektiv Forced Entertainment.
Težko pričakovani so tudi Forced Entertainment. Skupina šestih posameznikov, ki pooseblja kolektivnost v ustvarjanju. Ustvarili so nekaj najbolj vznemirljivih in odmevnih gledaliških predstav zadnjih desetletij in veljajo za tiste, ki so na novo izumili gledališče. Foto: on Prestopi

Pestro dogajanje ponuja tudi plesno-glasbeno predstavo Panove piščali in papirologija (NOR), akrobatska burlesko za vso družino Beg (FR) in dokumentarna predstava, pri kateri so robčki obvezna dodatna oprema Babice (SI in HRV). Slovenska produkcija bo ponudila solo performans Luke Piletiča Pod kontrolo, nekovencionalni Godzilla Tribute Band, dokumentarno instalacijo Krog ter Beton7, razbijanje betona preko glasbe.

Gledalci.
Festival bo potekal na Intimnem odru GT22, v Slovenskem narodnem gledališču SNG Maribor, v Lutkovnem gledališču Maribor, na II. gimnaziji Maribor, pa tudi na prostem – na Glavnem trgu in dvorišču Vetrinjskega dvora. Foto: Gregor Salobir on Prestopi

Kritičnost do družbe, gledališča, oblasti, konformizma in ozkoglednosti

Prve tri edicije festivala so potekale v letih 2010, 2011 in 2012, nato so ga po nekajletnem premoru ponovno obudili leta 2019 in od takrat poteka bienalno. Organizator festivala je kulturno-umetniško društvo Moment, ki v Mariboru deluje znotraj prostorov GT22 in programsko osmišlja Intimni oder.

»Letošnji festivalski program je radoveden, zanima ga človek in ljudje v odnosu eden z drugim. Vsi gostujoči klovni, plesalke, igralke in glasbeniki sanjajo boljši svet, preizkušajo vizije prihodnosti, pripovedujejo zgodbe preteklosti in sedanjosti. Ne iščejo samo rešitve znotraj statusa quo, temveč mislijo alternative,« so o festivalu zapisali organizatorji.

Festival se bo 20. maja sklenil s koncertom slovenske zasedbe Funk Fu v Vetrinjskem dvoru.

Skupina Funk Fu.
Osemčlanska zasedba, ki preigrava funk, pop in jazz bo predstavila svoj prihajajoči debitantski album It’s all fun and games. Foto: on Prestopi

Več o festivalu in programu lahko najdete na povezavi.

Prejšnji članekOcena filma: Zaveza Guya Ritchieja
Naslednji članekBo pomoč pri prostovoljnem končanju življenja kmalu na voljo pri nas?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.