Bo pomoč pri prostovoljnem končanju življenja kmalu na voljo pri nas?

Surgeon, physician performs surgical operations, anesthetist or anesthesiologist holding patient's hand ffor checking state of mand or support in ER room, Medical healthcare concept
Foto: Pornpak Khunatorn iz iStock

Smrt ni tabu, prav tako pa tabu ne bi smela biti dostojna smrt. Zakaj torej ne naredimo več za trpeče in neozdravljive bolnike, ki si želijo pomoč pri dokončanju svoje življenjske poti? Kakšne možnosti imajo ti bolniki v Sloveniji in v tujini?

Zadnje čase je v Sloveniji vse več govora o evtanaziji, ki trenutno pri nas še ni na voljo. Vzrok za debato je pričetek zbiranja podpisov za novi zakon, imenovan Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja oziroma ZPPKŽ. Pobudo za nov zakon je podalo društvo Srebrna nit, ki se ukvarja s problematiko dostojne starosti. Že oktobra 2021 pa so odprli javno razpravo, ki je sledila v pripravo predloga za ZPPKŽ.

Varovalke za preprečitev zlorab

Javnost je imela veliko pomislekov predvsem pri varovalih zakona, na problem pa so se v društvu tudi odzvali in osnutek zakona dodatno preoblikovali in vanj vključili varovalke za preprečitev zlorab, kot sta izrecno prepovedovanje nagovarjanja pacientov k uveljavljanju pravice, ki bi jo jim omogočil novi zakon, naslednja varovalka pa pacienta zaščiti v primeru izgube razsodnosti, ki zahteva pregled, opravljen s strani najmanj dveh zdravnikov in psihiatra.

Zakon kot pogoj navaja tudi, da mora biti bolnik polnoletna oseba, ki doživlja neznosno trpljenje brez obetov izboljšanja in je sposobna odločati o sebi. Bolnik pa lahko od postopka tudi odstopi, in to kadarkoli.

Daughter supporting her terminally ill mother lying on hospital bed, hospice
Foto: Motortion iz iStock

Zbiranje podpisov že poteka

Zbiranje podpisov se je pričelo 24. aprila in bo potekalo vse do 22. junija letošnjega leta. Cilj za število zbranih podpisov je 5000 podpisov, vendar pa si društvo teh želi še mnogo več, saj to pokaže zavzemanje javnosti za spremembo na tem področju.

Kako pa je z evtanazijo v tujini?

V Sloveniji trenutno postopek evtanazije, še ni dovoljen, zaradi česar se po rešitev bolniki, ki želijo končati svojo neozdravljivo bolečino, pogosto odpravljajo v tujino. Največkrat sta omejeni Švica in Avstrija, kjer lahko bolnik prostovoljno konča življenje tako, da si smrtonosno učinkovino vnese v telo sam. Države, ki imajo na tem področju urejeno zakonodajo, ki omogoča pomoč pri končanju življenja pa so še Španija, Luksemburg, Nizozemska, Belgija, Kolumbija, Nova Zelandija, Avstralija in nekatere države ZDA.

Več o zakonu si lahko prebereš na strani društva Srebrna nit in na strani Moje življenje, moja pravica.

Junior novinar

Prejšnji članekVse gori, mi pa se gremo teater! – otvoritev 6. festivala Prestopi
Naslednji članekPorast okužb z babeziozo, ki jo prenašajo klopi
Tea Bobnar

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.