Porast okužb z babeziozo, ki jo prenašajo klopi

castor bean tick, ixodes ricinus, tick
Foto: Erik_Karits iz Pixabay

Klopi so v porastu po vsem svetu, za gostitelje pa si pogosto izbirajo ljudi, zato bolezni, ki jih prenašajo, predstavljajo veliko tveganje za javno zdravje. Gotovo si že slišal za boreliozo, ki je med najbolj znanimi boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Trenutno pa je skrb vzbujajoča tudi babezioza, ki je v porastu predvsem v Združenih državah Amerike.

Kaj je babezioza?

Babezioza je s klopi prenosljiva bolezen, ki okuži rdeč krvne celice. Okužbo povzroča parazit, bolezen pa širijo okuženi klopi, ki morajo biti na človeka pritrjeni vsaj 36 ur. Lahko se zgodi, da na svoji koži ne opaziš ugriza klopa, zato je zelo pomembno, da prepoznaš znake okužbe z babeziozo.

Kakšni so simptomi babezioze?

Najpogostejši simptomi so kombinacija hudi gripi podobnih simptomov, slabo počutje, intenzivni glavoboli, bolečine v mišicah in sklepih ter slabost in utrujenost. Nekateri ljudje pa ob okužbi z babeziozo nimajo simptomov, a se je treba zavedati, da je lahko v določenih primerih celo smrtno nevarna bolezen. Zlasti je nevarna za odrasle, ki so starejši od 65 let in tiste, ki imajo oslabljen imunski sistem.

tick, wooden trestle, bloodsuckers
Foto: Catkin iz Pixabay

Kako lahko preprečiš okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi?

Ker klopi živijo na travnatih, grmičastih ter gozdnatih območjih, je najbolje, da se poskušaš izogibati takšnim območjem. Če se preživljanju prostega časa v naravi v toplejših mesecih, ko so klopi najbolj aktivni, ne želiš odpovedati, pa je pomembno, da med aktivnostjo na prostem nosiš svetla oblačila z dolgimi rokavi ter pokrivalo. Uporabljaj tudi sredstva za odganjanje insektov. Ko prideš v notranje prostore, daj svoja oblačila in obutev za 10 minut v sušilni stroj na visoko temperaturo, saj se boš tako znebil klopov, ki so lahko na tvojih oblačilih in obutvi.

Junior novinar

VIRHealth
Prejšnji članekBo pomoč pri prostovoljnem končanju življenja kmalu na voljo pri nas?
Naslednji članekPet najbolj efektivnih metod učenja – ki jih podpira znanost

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.