Ocena filma: Misija nemogoče 7 (Misija nemogoče – Maščevanje: 1. del)

Misija nemogoče 7 oziroma Misija nemogoče - Maščevanje - 1. del
Misija nemogoče 7 oziroma Misija nemogoče - Maščevanje - 1. del Foto: on missionimpossible

Misija nemogoče 7 oziroma Misija nemogoče – Maščevanje: 1. del je sedmi film v izjemno uspešni akcijski franšizi, ki nas razvaja že od leta 1996. Verjetno si Bedanec v Kekcu ni mislil, da opisuje nadaljevanja najboljše akcijske franšize našega časa, ko je dejal: »Še bolj noro, še bolj na poskok!« Kar je bil letos John Wick 4 za pretepaške prizore je Misija nemogoče za akcijo nasploh.

Misija nemogoče ali Tom Cruise bo poskrbel, da je nemogoče mogoče

Zadnjih nekaj delov franšize nas vsakokrat prepusti ciklu premisleka. Kako bo naslednji izboljšal prvega? Kako je to mogoče? Naslednji ne bo tako dober, kajne? Trojica vprašanj, ki si jih postavljamo že najmanj tri filme o misijah, ki niso mogoče, a se na koncu izkažejo, da jih lahko reši Ethan Hunt z ekipo.

Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson in Tom Cruise se vračajo
Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson in Tom Cruise se vračajo Foto: on missionimpossible

Davki, smrti in dejstvo, da bo Tom Cruise poskrbel za nore akcijske prizore. Te reči so v življenju zagotove in v sedmem filmu ni nič drugače. Naj si bo detektivsko bežanje na letališkem terminalu, pretepu v ozki ulici sredi Benetk, avtomobilskih pregon po španskih stopnicah sredi Rima ali tistem padalskem skoku z motorjem s pečine alpskega gorovja. Režiser in scenarist Christopher McQuarrie si je skupaj s Cruisom zamislil akcijske sekvence okoli katerih je potem nastala zgodba. In če bi si mislili, da to ni pravi postopek, bi se v tem primeru seveda motili. Vse deluje in se do konca filma odpelje brez večjih zapletov in težav. Prav tako se ni potrebno bati, ker gre za prvi del od dveh, saj svoje poslanstvo naredi (veliko) bolje kot animirani Spider-Man: Potovanje skozi Spider-svet, in tako brez težav stoji kot svoj film in ne le del zaključka.

Vrtoglavi akcijski prizori, ki jih lahko izpelje le Misija nemogoče
Vrtoglavi akcijski prizori, ki jih lahko izpelje le Misija nemogoče Foto: on missionimpossible

Prav čudovito je primerjati dve akcijski franšizi, kjer filma izideta tako blizu drug drugega in se poslužita iste lokacije pri snemanju. Španske stopnice v Rimu je uporabil tudi deseti film v dirkaški franšizi Hitri in drzni X. Kar je bilo tam nesmiselno, grdo in nadvse bedno, tu deluje popolnoma drugače.

V Misiji nemogoče je ponovno dokazano, kako dobra je lahko akcija, če je izpeljana prav in s srcem. Slednji aspekt filma je praktično tudi vse, kar lahko uporabimo proti filmu, saj MI ni nikoli predstavljala neke globoke zgodbe, razvijanja osebnosti in čustvenih potovanj. Še zdaleč pa to ne pomeni, da igralska zasedba ne opravi svojega dela z odliko.

Igralska zasedba Misije nemogoče je dobila novo okrepitev

Hayley Attwell in Tom Cruise v filmu Misija nemogoče 7
Hayley Attwell in Tom Cruise v filmu Misija nemogoče 7 Foto: on missionimpossible

Tom Cruise je preprosto Tom Cruise, kar je plus že sam po sebi. Vračajoči liki, ki jih ponovno igrajo Simon Pegg, Rebecca Ferguson in Ving Rhames so kot vedno prisrčni, dobri in karavano peljejo dalje. Največji novi adut filma pa je zagotovo Hayley Attwell, ki jo najbolje poznamo po vlogi Peggy Carter v filmih o Stotniku Ameriki. Kemijo s Cruisom bi lahko rezali z nožem, vse od začetnega do zadnjega prizora pa gre za edini lik, ki raste in odrašča.

Pom Klementieff kot morilka Paris v sedmem filmu Misija nemogoče
Pom Klementieff kot morilka Paris v sedmem filmu Misija nemogoče Foto: on missionimpossible

Vsekakor se veselimo njene vloge v naslednjih filmih. Svoji vlogi izpeljeta tudi Pom Kliementieff in Vanessa Kirby, ki se je vrnila v franšizo. Ljubitelji franšize bodo opazili tudi vrnitev Kittridga (Esai Morales), ki je sicer negativec, a ne povsem glavni negativec. Zdi se nekoliko površno dodan in precej brez smisla glede na vez, ki jo ima z glavnimi liki, a bi lahko v nadaljevanju postal veliko bolj pomemben lik zaradi nekaterih dogodkov v tem filmu.

Misijo nemogoče moraš videti v kinu

Misija nemogoče 7 je film, ki ga moraš videti, ker ga drugače skoraj ni moč opisati. Prav zaradi tega se verjetno imenujejo tako, saj gre za vratolomne akcijske prizore, narejene s srcem in preciznostjo. V času, ko bo kino dvorane zavzela manija Barbenheimer, ne pozabi, da je v kinu akcijska poslastica, vredna tvojega časa.

Brez kakršnega koli dvoma je MI7 najboljši akcijski film leta 2023 in eden najboljših filmov leta nasploh.

Misija: Nemogoče 7 / ZDAJ V KINU

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Misija nemogoče: Maščevanje - 1. del
Prejšnji članekKokice s karamelo: Kako pripraviti najboljšo karamelno pokovko?
Naslednji članekPrihodnost zdravljenja raka? Znanstveniki odkrili nov način zdravljenja rakavih obolenj

Urednik portala Student.si

ocena-filma-misija-nemogoce-7-misija-nemogoce-mascevanje-1-delMisija nemogoče 7 oziroma Misija nemogoče - Maščevanje: 1. del je sedmi film v izjemno uspešni akcijski franšizi, ki nas razvaja že od leta 1996. Verjetno si Bedanec v Kekcu ni mislil, da opisuje nadaljevanja najboljše akcijske franšize našega časa, ko je dejal: »Še...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.