Ocena filma: Hitri in drzni X

Hitri in drzni X
Hitri in drzni X, Hitri in drzni 10 ali Fast X Foto: on universalpictures

Hitri in drzni X je deseto nadaljevanje franšize, kjer se je nekoč »le« dirkalo z avtomobili in veljalo za noro. Več kot dvajset let po prvem filmu smo že pri desetem (enajstem, če štejemo spin-off) filmu franšize, ki je že davno izgubila strast do avtomobilov in vse oblekla v noro dobičkonosne filme, ki so non stop predmet žaljivk in šal. Fast X oziroma Hitri in drzni 10 so zapeljali na ceste. Recimo.

Hitri in drzni X, à la carte norosti

Dvanajst let po dogodkih iz petega filma, ki je za mnoge tudi najboljše, kar ima franšiza za ponuditi, se Dante Reyes (Jason Momoa) odloči za maščevanje svojega očeta. Dominic Toretto in družina (ja, uspelo je vrniti besedo!) se morajo boriti za življenje.

Čeprav so šli člani zasedbe v predhodniku v vesolje in vozili jedrsko podmornico, se zdi, da je Hitri in drzni X najbolj vrtoglav in nor do tega trenutka. Brez težav bi lahko rekli, da je tudi najbolj butast izmed vseh. Ko smo po osmici upali, da se bodo umirili, in je bilo po devetici jasno, da se to ne bo zgodilo, lahko pri jubilejni desetici le opazujemo kakšne norosti so na velikem platnu. Gledalcem bo film sila podoben visoko proračunski različici B akcijskih filmov iz preteklosti. Ker to pač je in nič več od tega.

Vin Diesel kot Dominic Torreto v filmu Hitri in drzni X
Vin Diesel kot Dominic Torreto v filmu Hitri in drzni X Foto: on universalpictures

Ko je Jason Momoa najboljši del filma imamo težavico

Da je najboljši del filma Jason Momoa, ki igra moderno mešanico Jokerja in Jacka Sparrowa, pove hkrati veliko in nič. Lepo je videti zlikovca oziroma bolje rečeno igralca, ki se zaveda norosti svoje vloge in celotnega sveta v katerem nastopa. Žal pa se še vedno tega ne zaveda preostanek igralske zasedbe, ki pod pretvezo družine počne, kar si pač izmislijo scenaristi.

Vse skupaj je vedno bolj brez pomena, četudi se daje videz, da gre za družino, prijateljstvo in nekakšen svetovni kodeks. To postane jasno, ko Dominicov brat Jakob (John Cena) svojemu nečaku navdušeno čestita, ko ta z raketo raznese več avtomobilov in (najverjetneje) ubije njihove voznike. In takih smrtnih žrtev je mali milijon, kar se prične že pri samem začetku filma, ki je ponovna neka mešanica velike kamnite krogle iz Indiane Jonesa in trezorja iz Hitri in drzni 5, le da gre tu za bombo s katero želi Dante raznesti Vatikan. Kljub želji po zravnanju Vatikana z zemljo je največje bogokletstvo to, da ta film sploh obstaja.

Jason Momoa kot Dante Reyes v filmu Hitri in drzni X
Jason Momoa kot Dante Reyes v filmu Hitri in drzni X Foto: on universalpictures

Nič v Hitri in drzni X ni originalnega – skok v vesolje je bil vsaj izviren, čeprav neumen – in tako franšiza postane kopija same sebe. V filmu je, kot nakazuje že poster, dva ducata likov, ki potrebujejo svoj čas na ekranu. Tako dobimo ekstremno raztresen film, ki med dogodki skače s svetlobno hitrostjo (tega še niso poskusili, kajne?) in se pri tem zanaša še na dobro mero minut flashback prizorov, ki dokažejo le nekaj. Hitri in drzni – original iz leta 2001 – bo z vsakim nesmiselnim nadaljevanjem boljši film, saj je franšiza z vsakim naslednjim filmom dlje od tistega čara, ki jo je ustvaril. Kje so časi, ko smo mislili, da je Hitri in drzni 5 popoln obrat za filme z dirkaškimi avtomobili?

Vratolomni prizori v filmu Hitri in drzni X
Vratolomni prizori v filmu Hitri in drzni X Foto: on universalpictures

Hitri in drzni X: Dovolj je

Če pa vsega še ni dovolj, film ponovno upraviči šalo glede franšize, ki pravi, da lik, ki je umrl ni zares mrtev in se bo verjetno spet pojavil. Na koncu koncev je Hitri in drzni X gledljiv film, kjer moraš pustiti možgane in logiko pred vrati kinodvorane ali pa že doma, drugače bi znali pregoreti zaradi upravičevanja nesmislov po želji uživanja v filmu, ki ne bi smel obstajati.

Fast and Furious X / Hitri in drzni X / 18. maj

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Hitri in drzni X
Prejšnji članekKaj je Walt Disneyeva metoda kreativnosti in kako ti pomaga v življenju?
Naslednji članekNa svetu že rojeni dojenčki z DNA treh ljudi
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-hitri-in-drzni-xHitri in drzni X je deseto nadaljevanje franšize, kjer se je nekoč »le« dirkalo z avtomobili in veljalo za noro. Več kot dvajset let po prvem filmu smo že pri desetem (enajstem, če štejemo spin-off) filmu franšize, ki je že davno izgubila strast do...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.