Na svetu že rojeni dojenčki z DNA treh ljudi

baby, newborn, asleep
Foto: marvelmozhko iz Pixabay

Osem let po odobritvi nove tehnologije s strani vlade, sedaj tudi uradna novica, da je bil v Veliki Britaniji rojen vsaj en otrok z DNA treh oseb. Kot vsi drugi ljudje je tudi ta dojenček nastal z oploditvijo enega samega jajčeca z eno semenčico. Kako je torej mogoče, da njegov dedni zapis vsebuje DNA treh ljudi?

Dojenček z DNA treh ljudi

Dojenček je bil spočet s pomočjo mitohondrijske nadomestne terapije. Gre za obliko in vitro oploditve, s katero lahko preprečimo resne genetske okvare otroka. Navadno materino jajčece pri oploditvi priskrbi jedro in veliko število mitohondrijev. V tem primeru pa mitohondrije pridobijo iz doniranega jajčeca.

Mitochondrium. 3d rendering. Microbiology illustration
Foto: wir0man iz iStock

Ker mitohondriji vsebujejo lastni dedni material, to tudi pomeni, da je približno 0,01 odstotka otrokove DNA iz doniranega jajčeca. A ta majhen prispevek lahko pomeni ključno razliko med življenjem in smrtjo. Celo osebe z resnejšimi mitohondrijskimi okvarami imajo z novo tehnologijo lahko lastne otroke brez tveganja, da bi se mutirani mitohondrijski geni prenesli na potomce. Zdravi mitohondriji so pomembni za zagotavljanje zadostne energije rastočemu telesu.

Britanci prvi na svetu z odobreno uporabo mitohondrijske nadomestne terapije

Velika Britanija je bila prva država na svetu, ki je odobrila uporabo mitohondrijske nadomestne terapije. Zaradi zaščite osebnih podatkov in zagotavljanja varnosti posameznih primerov niso predstavili javnosti. A zaenkrat naj bi bilo z uporabo omenjene metode rojenih manj kot pet otrok. Pri uporabi terapije so namreč znanstveniki in medicinska stroka še vedno zelo previdni. V prihodnosti nameravajo podrobno spremljati zdravje teh otrok, da bi se povsem prepričali o varnosti mitohondrijske nadomestne terapije.

VIRscience alert
Prejšnji članekOcena filma: Hitri in drzni X
Naslednji članekTemperature bodo še bolj ekstremne, razkriva študija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.