Barbie vs. Oppenheimer: Filmska manija Barbenheimer, ki je prevzela svet

Barbenheimer fenomen, ko se združita filma Barbie in Oppenheimer

Vsake toliko se mora filmsko občinstvo odločiti, kateri film bodo gledali tisti prvi vikend. Letošnji julij nam je prinesel dobesedni fenomen, ki je presegel raven memov in preprostih šal. Barbenheimer (tudi Oppenbarbie) je tu in pripravljen je, da reši kinematografe in filmsko industrijo. Kako smo prišli do tega, da bosta filma Barbie in Oppenheimer rešila filmski svet?

Oppenheimer ali Barbie, katerega boš izbral?

Leta 2008 smo izbirali med Vitezom teme in Mamma Mio, še lanskega decembra pa smo morali izbrati med Obutim mačkom 2 in nadaljevanjem Avatarja. Na srečo si vsi ti filmi delijo finančni uspeh, kar se bo najverjetneje ponovilo tudi v tokratnem primeru. Filmski svet to pozna pod nazivom prevedenim nazivom kontraprogramiranje, ki si ga je izposodilo iz televizijskega sveta. Gre za ponujanje dveh ali več filmov, ki sta si v svoji tematiki različna, da bi v kino privabili večje število ljudi. Resda je že večkrat prišlo do situacije, ko sta na isti dan ali vsaj v istem vikendu izšla dva precej pričakovana filma, a rečemo lahko, da takega preskoka v internetni fenomen še nismo videli.

Oppenbarbie ali Barbenheimer
Oppenbarbie ali Barbenheimer, kakšen bo vrstni red ogleda?

Internetni fenomen je bil tudi Morbius, a ne na tej ravni

Ob tej priložnosti lahko spomnimo na absurdno razširjen fenomen o Sonyjevem antiherojskem filmu Morbius, ki je postal meme. Negativni odzivi so posledično privabili studio k ponovnem izidu filma v kina, kjer pa je nato zaslužil manj kot 300 tisoč dolarjev, skupno približno 175 milijonov dolarjev in zabetoniral svoje mesto med neuspehi. »It’s Morbin Time,« je bila šala, ki si jo je studio napačno interpretiral in izgubil še več kot bi sicer.

Morbius je bil internetni meme
Morbius je bil internetni meme, ki je preslepil filmski studio Foto: on knowyourmeme

Prisrčno katastrofo Morbiusa si bomo zaradi izvirnosti odzivov spominjali še kar nekaj časa. Ponavljam pa, da v primeru Barbie in Oppenheimerja ni tako. Še zdaleč ne. Skoraj ob objavi, da bosta oba filma premierno izšla 21. julija 2023 se je začela oboževalska propaganda, ki je že davno preskočila filmski svet in postala internetni ter kulturni fenomen. Sicer neke globlje povezave s fenomenom Barbenheimer ni, a se preprosto ne gre upreti omembi Morbiusa.

Christopher Nolan odide od studia Warner Bros, ki mu

Christopher Nolan je eden tistih režiserjev, za katerega bi lahko rekli, da nima slabega filma. Četudi so njegovi filmi pogosto zapleteni, so po skromnem mnenju mnogih pravcate mojstrovine. Njegov Tenet bi moral leta 2020 rešiti filmsko industrijo, ker je izšel po (med) epidemijo koronavirusa. Bil je »prvi« film, ki je izšel med pandemijo, a bil finančni neuspeh zaradi več dejavnikov.  Kmalu zatem se je izvedelo, da je bil to njegov zadnji film za Warner Bros, saj ga je med drugim hudo zmotila želja studia po skoraj sočasnem izidu filmov na pretočnih platformah. Velik zagovornik kinematografov in filmske izkušnje je odšel drugam.

Christopher Nolan in OppenheimerNjegov novi dom je bil Universal Studios – pogodba Nolanu zagotavlja 20 odstotkov zaslužka filma, popoln nadzor nad nastajanjem filma, njegov film bo v kinu najmanj sto dni in studio tri tedne pred in po premieri ne sme izdati drugega filma – in začelo se je ustvarjanje Oppenheimerja.

Zgodba o J. Robertu Oppenheimerju, teoretičnem fiziku, ki je pomagal ustvariti atomsko bombo.

Film o projektu Manhattan je posnet po izjemni biografiji American Prometheus, ki sta jo napisala Kai Bird in Martin J. Sherwin. Snemanje se je začelo januarja 2022, Nolanovi poznavalci pa so hitro doumeli, da bo v filmu veliko praktičnih efektov.

Tako je bil eden od prvih internetnih memejev o Oppenheimerju ta, da bo Nolan ustvaril pravo atomsko bombo, kar je bila povezava na predhodni Tenet, kjer je dejansko razstrelil letalo in za to ni uporabil računalniške animacije.  Šele danes lahko trdimo, da Oppenheimer nima niti enega CGI prizora. Sredi julija lansko leto je bilo objavljeno, da bo film premierno prikazan 21. julija 2023.

Studio je določil, da bo Barbie izšel isti dan kot Oppenheimer, kot odgovor Nolanu

Skoraj istočasno z Nolanovim megalomanskim filmom je v produkcijo vstopil film Barbie, ki ga je prav za Warner Bros snemala Greta Gerwig (skupaj z Noahom Baumbachom je napisala tudi scenarij). Film je bil že več kot desetletje v nastajanju, med drugim je bila s projektom dolgo povezana tudi Amy Schumer, a je šel film v novo smer.

Več kot je bilo o filmu znanega, manj jasno je dejansko bilo, kaj Barbie sploh bo. Videz in stil sta namigovala na komedijo, prvi napovednik pa je imel jasne omaže na filme, kot sta Kubrickov 2001: Vesoljska odiseja in Trumanov show z Jimom Carreyem. Greta Gerwig je v nekem trenutku dejala, da gre za antietični prikaz Planeta opic in da bo Barbie raziskovala negativne vplive moči v hierarhični strukturi družbe. Veliko vlogo pri filmu pa je imel studio WB, ki je Nolanov odhod videl kot izdajo ter napovedal, da bo film izšel 21. julija 2023 – na isti dan kot Nolanov Oppenheimer. In takrat se je začelo.

Barbenheimer, fenomen, ki je prevzel svet
Barbenheimer, fenomen, ki je prevzel svet

Barbie in Oppenheimer sta med najbolj pričakovana filma leta

BarbenheimerTako Barbie kot Oppenheimer sta ena najbolj pričakovanih filmov leta 2023, kar sta postala še pred uradnim datumom izida. In ko smo decembra prejeli napovednik za Barbie, so se začeli ustvarjati memeji in v polnem pogonu je bil Barbenheimer.

»Eden od teh filmov ima glavnega junaka, ki se ukvarja s konceptom smrti. Drugi pa je Oppenheimer,« je le eden od zapisov, ki pričakuje julijski izid obeh filmov. V poplavi objav, ki so ob pričakovanju filmov, vse bolj pogoste, se je lahko razbral splošen konsenz. Videti je potrebno oba filma, tekmovali ali izbirali pač ne bomo.

Barbie in Oppenheimer ali Oppenheimer in Barbie?

Vrstni red ogleda v istem dnevu je tako Oppenheimer in nato Barbie, obraten vrstni red pa naj bi veljal za napačnega.

Urnik za ogled Barbie in Oppenheimerja»Moj nasvet bi bil, da si ljudje ogledajo oba, na isti dan. Če sta dobra filma, potem je to plus za kinematografe,« je o tem fenomenu povedal Cillian Murphy, ki bo v Oppenheimerju zaigral naslovnega junaka. K temu je svoje dodal tudi Matt Damon, ki ima vlogo v Oppenheimerju, je ob izidu filma Air v šali pojasnil, da si lahko gledalci ogledajo dva filma v vikendu.

»Mislim, da morate videti, kakšna je izkušnja, če si ogledate Barbie in nato Oppenheimerja, ter Oppenheimerja in nato Barbie. Mislim, da se morate podati na vsa možna potovanja,« je v smehu sredi intervjuja povedala režiserka Barbie, Greta Gerwig.

K njeni izjavi je dodala tudi igralka v Barbie, Issa Rae, ki je pojasnila, da ji je všeč solidarnost med gledalci, čeprav so jih skušali najprej spraviti navzkriž drug drugemu. »Svoj vikend želim končati lepo, želim piti mimoze in koktajle po Barbie,« je še dodala, ko je pojasnila, da si bo najprej ogledala Oppenheimerja s težko tematiko.

Vsi vemo, da je Tom Cruise velik ljubitelj filmov, saj je že večkrat povedal, da skuša videti vsaj en film na dan. Ko je pred pred premiero nadaljevanja Misije nemogoče objavil fotografijo, kjer si bosta z režiserjem Christopherjem McQuarriejem ogledala filma Oppenheimer in Barbie, je poslal val navdušenja skozi družbena omrežja.

Da se boš lažje navdušil za ogled, je spodnja galerija sestavljena iz večkrat omenjenih mojstrovin oboževalcev.

Izbira je jasna, gledali bomo oba filma

Kinematografska veriga AMC je v ZDA objavila, da si je že v začetku julija več kot 20 tisoč uporabnikov njihove aplikacija kupilo obe vstopnici za prvi vikend. In čeprav tekmovanja oziroma rivalstva ni, bo najverjetneje prevladala Barbika. Slednja naj bi na ameriškem tržišču v prvem vikendu zaslužila med 70 in 80 milijoni dolarjev, Oppenheimer pa naj bi nabral približno 40 milijonov dolarjev.

Barbie in Oppenheimer posterOba filma imata proračun naveden pri stotici milijonov, a je nekaj jasno. Warner Bros je v promocijo filma o lutki vložil veliko denarja, saj je promocija pravzaprav povsod. Na AirBnb portalu je moč najeti Barbie vilo sredi Malibuja, ob sebi pa ima še podjetje, ki jasno sodeluje z mnogimi znamkami na svetu. Med drugim lahko promocijske Barbie izdelke najdemo tudi v ljubljanskem Primarku – tudi na moškem oddelku. Vsega tega Oppenheimer preprosto nima. Tri ure trajajoča zgodba o nastanku atomske bombe tega v bistvu ne rabi, saj vso promocijo zanj opravlja kar Barbie.

Če pri romantični komediji sodelujejo Dua Lipa, Nicki Minaj, Lizzo, Ava Max, Charli XCX, Khalid in drugi, tega Oppenheimer nima, a zagotavljam, da se bo nekako pojavil v komentarjih, ker gre za tako sinhrona filma, da skoraj ni moč verjeti.

Na eni strani je Barbie tisto, kar nosi fenomen in ga bo verjetno tudi v prihodnje, a Nolanova tri ure trajajoča epska biografija je tisto, kar nosi zgodovinsko težo.

Oppenheimer | Official Trailer

Oppenheimer in Barbie premierno prispeta 21. julija, s predpremierami že prej

V Sloveniji bo Barbie v kinih na ogled že 19. julija, Oppenheimer pa bo sledil dan kasneje, 20. julija. Tako bo za oboževalce Barbenheimerja dovolj časa, da si ogledajo oba filma. In če so v drugih državah kinematografi to izkoristili za izjemno promocijo, je to (za zdaj) v Sloveniji storil tudi izolski Art Kino Odeon, ki na Facebooku promovira dogodek Barbenheimer.

Glede na število prodanih kart v največji slovenski kino verigi Cineplexx pa bo konec julija čudovito obdobje za filmske ljubitelje, saj so tudi pri njih začeli z manijo Barbenheimer, kjer lahko sodeluješ tudi v nagradni igri, če si ogledaš oba filma. 

Barbie | Main Trailer

Bosta rešila filmsko industrijo? Ni nujno, vsekakor pa je nekaj jasno in čudovito. »Mislim, da smo tisti, ki nam je mar za filme, nestrpno čakali, da bomo spet imeli natrpan izbor. Zdaj je tukaj, in to je čudovito,« je povedal režiser Christopher Nolan, ki je velik zagovornik kinematografov. In z njim se vsekakor strinjamo. Izvirne zgodbe so ponovno priljubljene in z veseljem lahko pričakujemo, kaj ima prihodnost za nas.

Barbie ali Oppenheimer … Ne, začnimo znova. Barbie in Oppenheimer, kdaj si ju boš ogledal ti in v kakšnem vrstnem redu?

Ne pozabi pa niti na ostale filme v juliju 2023.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajboljše alternative Twitterju v letu 2023
Naslednji članekŠtudenti, ali koristite to ugodnost med poletjem?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.