Najboljše alternative Twitterju v letu 2023

twitter, logo, tiktok
Foto: geralt iz Pixabay

Odkar je Elon Musk prevzel vodenje Twitterja, se zdi da gredo stvari samo navzdol. Bilo je nekaj ponesrečenih poskusov sprememb: tako imenovana modra kljukica (blue tick), za katero bi morali uporabniki plačati, da dobijo naziv »verodostojnega« uporabnika ali pa vračanje računov suspendiranim osebam, kot je na primer Donald Trump. Zaradi teh zgodb vedno več uporabnikov išče nov dom na internetu in alternative Twitterju so že na pohodu. Predstavljamo nekaj najbolj obetavnih zamenjav za Twitter.

6. Threads, konkurenca Marka Zuckerberga

Threads je nova aplikacija, ki bo spremenila razmerje moči
Threads je nova aplikacija, ki bo spremenila razmerje moči Foto: on threads

V zadnjem času najbolj odmevna aplikacija Threads prihaja izpod prstov Marka Zuckerberga oz. njegovega konglomerata Mete. Platforma bo povezana z računom na Instagramu, uporabnikom pa bo dovoljevala objavljati zapise v dolžini 500 znakov in videoposnetke do 5 minut. Meta načrtuje Threads narediti čimbolj uporabniku prijazno, hkrati pa bo dovoljevala tudi interakcije z drugimi platformami, kot je recimo Mastodon.

Plusi Threads so, da je preprosta za uporabo in brez oglasov (vsaj za zdaj). Manjka pa ji funkcija pošiljanja sporočil, uporabna je samo na pametnih telefonih in računa in se moremo izbrisati, saj je povezan z našim Instagram računom.

Več o aplikaciji Threads si lahko prebereš še v našem prispevku, kjer aplikacijo razložimo bolj podrobno.

5. Mastodon, decentralizirana aplikacija

posnetek zaslona

Mastodon je čudna zver. Pravzaprav ne gre za enotno platformo temveč decentralizirano množico pogovornih strani, ki ima vsaka svoja pravila in moderatorje. Trenutno je najbolj priljubljena Twitter alternativa z več kot 1,5 milijona aktivnih uporabnikov. Slednji poročajo, da se je na Mastodon treba navaditi, saj ne deluje kot običajno socialno omrežje, vendar ko ga vzljubimo, ni poti nazaj. Do Mastodona lahko tudi dostopamo preko računalnika ali Android/iOS aplikacij.

Njegov največji plus je, da je popolnoma decentraliziran, kar za sabo prinese nič oglasov, digitalno varnost in boljšo moderacijo posameznih podstrani. Prav tako je decentraliziranost njegova pomanjkljivost, saj pogrešamo uporabniku prijaznejše funkcije.

4. BlueSky, Jack Dorsey se vrača

BlueSky, alternativa Twitterju
BlueSky, alternativa Twitterju Foto: on bluesky

Bivši direktor Twitterja razvija platformo BlueSky. Trenutno je še v poskusni fazi z 100.000 uporabniki in 375.000 prenosi aplikacije. Reč je zelo podobna Twitterju, hkrati pa se zgleduje tudi po prej omenjenem Mastodonu.

Plusi BlueSky so decentraliziranost, velika podobnost Twitterju in odsotnost oglasov. Kar ji manjka pa je še nekaj mesecev, da preide iz poskusne faze.

 

3. Bastyon, alternativa z delovanjem block-chain

posnetek zaslona

Platforma uresničuje ameriške sanje. Ustvarjalci trdijo, da je prva brez cenzure in deluje na tehnologiji block-chain. Ustvarjalce objav celo nagradi s kriptokovanci PKOIN. Izmed vseh je po izgledu in funkcionalnosti najbolj podobna Twitterju, glede na Muskove trditve o terorju politične korektnosti pa morda tudi po miselnosti.

Njen največji plus je prav svoboda izražanja in nadzor nad vsebinami zgolj s strani uporabnikov. Hkrati pa svoboda prinaša tudi nevarnost, da se deli Bastyona spremenijo v kopijo najtemnejših predelov 4Chana.

2. Post, časopis prihodnosti

posnetek zaslona

Pravo nasprotje Bastyona predstavlja Post. Njihov moto se glasi: resnični ljudje, resnične novice, civilizirani pogovori. Ustanovitelj Noam Bardin verjame, da so družbena omrežja časopisi prihodnosti. Tako je tudi Post News mišljen kot nova platforma za širjenje novic in znanja, svobodne in civilizirane izmenjave mnenj. Bardin obljublja kraj, kjer bomo lahko dostopali do kvalitetnih novic brez članarine ali oglasov. Omeniti gre še, da ima Post zelo stroga pravila in močan algoritem za odstranjevanje trolov, žaljivih komentarjev in podobnega.

1. Spill, najbolj zabavna alternativa Twitterju

posnetek zaslona

Za konec še najbolj zabavna izmed alernativ. Spill je tematsko obarvana platforma tipa Twitter, njena tema pa je, ne boste verjeli, čaj. Tweeti so zamenjani s Spills, kar je komična besedna igra, če se spomnimo angleške fraze »to spill the tea«.

Spill je še v beta fazi, sicer pa njegovi ustvarjalci obljubljajo lasten AI, ki bo moderiral stran. Trenutno je dostopen samo kot Applova aplikacija, nove uporabnike pa zaenkrat sprejema preko osebnih povabil.

Prejšnji članekKaj je cistična fibroza? Simptomi, nastanek, zdravljenje in vse ostalo
Naslednji članekBarbie vs. Oppenheimer: Filmska manija Barbenheimer, ki je prevzela svet

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.