Študent kuha: Ramen (Recept za najboljši ramen)

Recept za ramen
Recept za ramen Foto: joannawielgosz iz Pixabay

Ramen je popularna jed, ki izvira iz Azije, v zadnjih letih pa pridobiva vedno več podpornikov tudi na Zahodu. Ramen lahko pripravimo na tisoč in en način, saj gre v osnovi za gosto juho s testeninami in različnimi dodatki. V prispevku najdeš recept za ramen, ki ga lahko naredi vsak.

Ramen, tradicionalna japonska jed

Ramen velja za tradicionalno japonsko jed, vendar strokovnjaki sklepajo, da je njegovo rodno mesto pravzaprav Kitajska. Sestavljen je iz treh delov: jušne osnove, ikoničnih tankih valovitih rezancev in dodatkov (toppings). Poleg tega obstajata še vsaj dve drugi variaciji ramena, mazemen in tsukemen. Prvi se dela brez jušne osnove in je bolj podoben klasičnim evropskim testeninam z omako, tsukemen pa so hladni rezanci z ločeno tekočino za namakanje. Obstaja nekaj trikov in pravil, kako narediti odličen ramen v katerikoli obliki, ki jih razkrivata kuharska mojstra Israel in Okochi.

ramen, noodle, japanese
Kako narediti ramen? Foto: Chun-San iz Pixabay

Nasveti za ramen: Skuhati najboljšo jušno osnovo

Mojstra Aaron Israel in Sawako Okochi v svoji knjigi Love Japan: Recipes from our Japanese American Kitchen poudarjata, da ni enega pravega načina kako narediti dobro jušno osnovo. Lahko pa nam zaupata nekaj nasvetov. Osnova je lahko iz zelenjave, piščanca, svinjine, govedine, rib ali katerekoli kombinacije naštetih. Tradicionalno osnovo se je kuhalo tudi po več dni.

dish, ramen, japanese cuisine
Nasveti za dober ramen Foto: 5amramen iz Pixabay

Priporočata uporabo treh tradicionalnih začimb – soli, sojine omake in posebne japonske začimbe imanovane miso. Slednja je res nekaj posebnega: njenemu okusu se reče umami, ki v prevodu pomeni kar »odličen okus«. Miso bi najlažje opisali kot ojačevalec okusa, ki ne more škoditi nobeni jedi.

Naslednja stvar, ki bo izboljšala tvoj ramen je še malo kisa. Bolje je uporabiti nežnejše kise kot je rižev.

Načeloma je lažje narediti okusno osnovo iz mesa, saj se bodo zelenjavne vedno čutile nekako medle. Zato ti tu uporaba miso ne uide, Israel in Okochi pa priporočata še kanček druge tradicionalne japonske začimbe kombu izdelane iz alg.

Katere rezance izbrati za ramen?

Danes lahko ramen rezance kupimo v vsaki bolje založeni trgovini. Rezanci bodo glavna sestavina po količini in nosilec ostalih okusov, zato ni vseeno katere izberemo in kako jih skuhamo.

Če delamo ramen, ki bo zelo gost in »težak«, izberemo debelejše rezance. Za ribje, piščančnje in zelenjavne variante so bolj primerni tanjši. In še, tanjši ko so rezanci, bolj valoviti naj bodo.

food, ramen, noodles
Nasveti za najboljši ramen Foto: digitalphotolinds iz Pixabay

Najbolje je, da rezance kuhamo zadnje in tik preden postrežemo. V nasprotnem primeru se bodo med čakanjem v omaki dodatno skuhali in razkuhali. Poleg tega bodo posrkali jušno osnovo in cela stvar bo bolj »poc« kot sočen ramen. Prav tako rezance do približno polovice skuhamo posebej in jih šele nato dodamo ramenu.

Dodatki za ramen: Tam, kjer se začne umetnost

Najbolj okusen, zanimiv in odprt del ramena so dodatki. Tukaj se res lahko popolnoma prepustimo domišljiji, skoraj kot tisti pek, ki je ustvaril havajsko pico. Vseeno pa nam Israel in Okochi predstavita nekaj idej:

  • Tenko narezan in popečen svinjski hrbet
  • Mlada čebula in por
  • Posušena alga imenovana nori v kosih ali naribana
  • Kamaboko ­– ribja tortica. Jed narejena iz zmletih rib in oblikovana v kolobarje.
  • Kalčki mungo fižola
  • Posebno kitajsko zelje imenovano Pak choi
  • Različne gobe, večinoma šitake, bukov ostrigar in enoki (zimske panjevke)
  • Mehko kuhana sočna jajca – vržemo v vrelo vodo in kuhamo 6 minut. Po tem speremo z mrzlo vodo, olupimo in postrežemo

Zdaj ostane le še, da se prepustiš domišljiji in po svojem okusu ter napotki mojstrov ustvariš najboljši ramen v študentskem domu. Pa dober tek!

ramen, soup, food
Foto: joannawielgosz iz Pixabay
Prejšnji članekLahko kokoš spremenimo v žabo? Znanstveniki pravijo …
Naslednji članekNajboljši filmi leta 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.