Ocena filma: Evil Dead Rise

Evil Dead Rise
Evil Dead Rise Foto: on evildeadrise

Evil Dead Rise ali Vzpon zlobnih mrtvecev je peti film v franšizi Evil Dead, ki jo je ustvaril Sam Raimi. Medtem, ko so mnoge grozljivke iz osemdesetih štancale svoja nadaljevanja, so bili Zlobni mrtveci zelo skopi s kvantiteto in navduševali s kvaliteto. Glavni junak Ash, ki ga je upodobil Bruce Campbell, nas je med leti 2015 in 2018 spremljal tudi v seriji Ash vs Evil Dead.

Zlobni mrtveci skoparijo s kvantiteto, kvalitete je za izvoz

Pred desetimi leti je Fede Álvarez v svojem režiserskem debiju fantastično prenovil in nadaljeval Zlobne mrtvece. Zdaj je na režiserski stolček sedel Lee Cronin. Zgodba se tudi tokrat začne s knjigo mrtvih, a še pred tem dobimo prolog filma, ki nam postreže s sila izvirno naslovno špico. Že tu je jasno, da se bo Cronin s prizori poklanjal starim grozljivkam in predhodnikom v franšizi.

Oboževalci franšize že desetletje niso videli filma, a ker so mnoge franšize (grozljivk) v zadnjem obdobju nekoliko zapadle, je bil strah nekoliko upravičen. Nekaj so grozljivke, povsem drug univerzum pa so kultne grozljivke – kar Zlobni mrtveci tudi so. Cronin nam v filmu, ki ga je režiral in spisal, predstavi zgodbo dveh odtujenih sester, ki morata zaščititi svojo družino pred zlobnimi mrtveci.

Evil Dead Rise je peti vstop v filmsko franšizo, ki jo je ustvaril Sam Raimi
Evil Dead Rise je peti vstop v filmsko franšizo, ki jo je ustvaril Sam Raimi Foto: on evildeadrise

Vzpon zlobnih mrtvecev ali preprosto Evil Dead Rise

Beth (Lily Sullivan) obišče svojo sestro Ellie (Alyssa Sutherland), ki skrbi za svoje tri otroke – Dannya, Bridget in Kassie. Ko zgradbo strese močan potres, Danny najde tri stare gramofonske plošče in eno od izdaj knjige mrtvih. »Zabava« se začne, ko Ellie obsedejo zlobne entitete. In strah, ker je kultna franšiza bolj ali ne predana v roke trem nepreverjenim otrokom oziroma najstnikom, je povsem odveč. Skupaj z obema sestrama, predvsem Ellie, ki jo zaigra Sutherland, tvorijo nadvse prepričljivo igralsko zasedbo nove uspešnice v svetu Zlobnih mrtvecev. Glavna zvezda je vsekakor Alyssa Sutherland, ki blesti kot obsedena mati treh otrok.

Alyssa Sutherland v vlogi svoje kariere
Alyssa Sutherland v vlogi svoje kariere Foto: on evildeadrise

Četudi gledalci opazimo kar nekaj klišejev v smislu zgodbe, neumnosti pri odločitvah glavnih likov ter pomanjkanju (ali pretiravanju) izvirnosti pri zaključku, je film zelo gledljiv in strašen. Ko film zadane tarčo, jo zadane točno v sredino. To se zgodi predvsem pri igralskih manevrih, kinematografiji, postavitvi prizorov in zvoku, ki je nadvse podcenjen soustvarjalec celotnega ambienta grozljivke. Ko si film zaželi biti mojstrovina, to tudi je. Večkrat pa so opazne prej omenjene neumnosti likov, ki morajo obstajati, da se zgodba premika naprej. Segment, kjer film izkorišča svoj potencial, so pričakovanja. Če pričakujemo nekaj in mislimo, da film ne bo ubral take smeri, se povečini motimo.

Težavam navkljub so Zlobni mrtveci spet pri vrhu

Videli smo boljše, a smo videli že veliko mnogo slabših grozljivk. V Evil Dead Rise je vnesena zvrhana mera svežine, ki jo lahko prepojimo še z odličnimi igralskimi predstavami, odličnim zvočnim ambientom in fascinantno kinematografijo režiserja. Ne gre brez klišejev grozljivk, vsekakor pa gre za lepo in nadvse grozljivo presenečenje. V tem trenutku najboljša grozljivka leta 2023.

EVIL DEAD RISE - Official Trailer - (Redband)

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Evil Dead Rise
Prejšnji članekSe splača kupiti očala za modro svetlobo?
Naslednji članekEdinstven dan, dan Škisove tržnice!

Urednik portala Student.si

ocena-filma-evil-dead-riseEvil Dead Rise ali Vzpon zlobnih mrtvecev je peti film v franšizi Evil Dead, ki jo je ustvaril Sam Raimi. Medtem, ko so mnoge grozljivke iz osemdesetih štancale svoja nadaljevanja, so bili Zlobni mrtveci zelo skopi s kvantiteto in navduševali s kvaliteto. Glavni junak...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.