Se splača kupiti očala za modro svetlobo?

Cute little child watch movie on smartphone at bed. Dangers of blue light can damage eyes. Handsome little boy can be age related macular degeneration from blue light, wear eyeglasses since childhood
Foto: Love portrait and love the world iz iStock

Kot študentje večino časa preživimo pred zasloni in vse pogosteje se naše učenje zavleče tudi v noč. Da je učinek zaslonov slab za oči, vemo, vse pogosteje pa se v povezavi s tem uporablja izraz »modra svetloba«. Prav modra svetloba zaslonov je sprožila val nakupov očal, ki ščitijo pred vplivi modre svetlobe. Le ta pogosto stanejo okoli 100 €. Ampak ali so očala za modro svetlobo vredna tega denarja?

Kaj je modra svetloba?

Modra svetloba je le ena od svetlobnega spektra vidne svetlobe. Zanjo velja, da ima kratko valovno dolžino in posledično visoko raven energije, kar ji omogoča relativno lahek vstop v oči. Čepnice, ki jo sprejmejo, so poznane kot S čepnice. S čepnice sprejemajo svetlobo kratkih valovnih dolžin, torej vijolično in modro svetlobo. Modro svetlobo poleg sonca oddajajo številni viri, mnoge izmed teh je ustvaril človek. Računalniki, tablice, pametni telefoni in drugi digitalni zasloni oddajajo modro svetlobo. Zaradi naše dolgotrajne izpostavljenosti modri svetlobi zaslonov so se pojavila vprašanja, glede vpliva modre svetlobe na zdravje oči.

3D Illustration.Colorful and beautiful circular light. Background material. Beautiful gradient background. circle. (Horizontal)
Foto: nanako75 iz iStock

Kako modra svetloba vpliva  na naše oči?

Dolgotrajna izpostavljenost modri svetlobi je vzbudila zanimanje raziskovalcev, da bi odkrili, kakšni so vplivi modre svetlobe na oči. Študije so pokazale, da je zelo malo dokazov, da bi modra svetloba škodila našim očem, oziroma da bi pripeljala, do poškodb vida, saj je izpostavljenost modri svetlobi zaradi zaslonov, manjša v primerjavi s tisto modro svetlobo, ki smo ji izpostavljeni v času dnevne svetlobe.

Vendar to ne pomeni, da so zasloni in modra svetloba popolnoma neškodljivi. Študije vseeno kažejo na šibko korelacijo med izpostavljenostjo modri svetlobi in poškodbami mrežnice. Mnoge raziskovalce pa bolj kot poškodbe mrežnice skrbi naprezanje oči in posledična kratkovidnost, ki je pri mladih vse pogostejša. Možna težava modre svetlobe pa je tudi motnja dnevno-nočnega ritma, saj umetna svetloba ekranov umetno podaljšuje budnost posameznikov.

Očala z modro svetlobo

Očala za modro svetlobo so očala, ki zaradi premaza ali posebne oblikovanosti leče blokirajo modro svetlobo. Takšne leče imajo rahlo rumen odtenek ali pa se svetlikajo nekoliko modro v kotih. Takšna očala blokirajo modro svetlobo, vendar ni raziskav, ki bi pokazale, da to izboljša, ali ščiti zdravje oči. Iz tega sledi, da nima nošenje očal za modro svetlobo nobenih koristi za naše oči.

Tudi trditev, da pomagajo zmanjšati obremenitev oči, ne zdrži vode. Obremenitev oči pri digitalnih zaslonih namreč ne izvira iz modre svetlobe, ampak je posledica nenehnega spreminjanja fokusa med gledanjem v zaslon. Oči so utrujene tudi od stalne osredotočenosti na zaslon. Pogosto je težava pri utrujenosti in razdraženosti povezana tudi z oddaljenostjo zaslona od oči. Razdalja, ki je najboljša pri gledanju v zaslone, je 25 cm. Večina ljudi, predvsem mladih pa ima telefon tako blizu glave, kakor da bodo »zlezli v ekran«. Težave pri nošenju očal lahko povzroča tudi svetloba iz drugih virov, kot so luči ali okno, ki se odbija od ekrana in povzroča škiljenje.

Težave, ki jih navajamo ob gledanju v zaslone, so torej pogosteje posledica nepravilne in prepogoste uporabe zaslonov kot modre svetlobe.

Asian school child girl using smart tablet device digital technology drawing on innovative touchscreen surface
Foto: Chinnapong iz iStock

Boljša alternativa

Pri uporabi zaslonov je torej bolj kot očala za modro svetlobo, pomembna pravilna in zdrava uporaba ekranov. Pravilo, ki lahko zelo pomaga pri tem, je 20-20-20. Na vsakih 20 minut gledanja v ekran bi si morali vzeti 20 sekund časa za opazovanje predmeta, ki je vsaj 20 metrov stran. Gledanje na različne razdalje aktivira mišice v očeh, da ponovno prilagodijo lečo gledanju bolj oddaljenih predmetov. Mišice se posledično nekoliko sprostijo in takšna preprosta sprememba fokusa lahko pomaga pri manjši utrujenosti oči. Seveda je pravilo 20-20-20 dobro upoštevati tudi pri dolgotrajnem učenju, saj so oči utrujene tudi ob gledanju v učbenik.

Se torej splača kupiti očala za modro svetlobo?

Ko gre za zdravje, je najboljše spremeniti navade, ki jih imamo ob gledanju v zaslone. Posluževanje pravila 20-20-20 lahko bistveno izboljša zdravje oči in pomaga preprečevati slabšanje dioptrije. Dobro je tudi, da zaslonov ne uporabljamo tik pred spanjem, da ne motimo dnevno-nočnega ritma svojega telesa.

Kratek odgovor je torej ne. Namesto precej drage investicije v očala, ki blokirajo modro svetlobo, denar raje prihranite za kak lep izlet v naravo, kjer lahko cel dan uživate v predmetih, ki so tudi več kot 20 metrov stran. To bo vašim očem naredilo največ dobrega – pa počutju tudi.

Close-up Portrait of Software Engineer Working on Computer, Line of Code Reflecting in Glasses. Developer Working on Innovative e-Commerce Application using Machine Learning, AI Algorithm, Big Data
Foto: gorodenkoff iz iStock
Prejšnji članekRevija Študent na Škisovi tržnici 2023
Naslednji članekOcena filma: Evil Dead Rise

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.