Zastrupitev z vodo, najbolj čudna zastrupitev

Thirsty young woman drinking fresh water from glass. Home office kitchen interior. Headshot portrait. Dehydration prevention, normal bowel function and balance of body maintenance concept
Foto: Yaroslav Olieinikov iz iStock

V ospredje vse pogosteje stopa zdrav način življenja. Ljudje počnejo različne stvari, da bi tem standardom ugodili. Eden od njih je tudi pitje vode. Vseeno pa se občasno zgodi, da ljudje v svoji želji po zdravju pretiravajo in to lahko pripelje tudi do zastrupitve z vodo, če le te popijemo preveč. Kaj vse moramo vedeti o zastrupitvi z vodo?

Kako pride do zastrupitve z vodo?

Telo za svoje normalno delovanje potrebuje tekočine. Vsaka celica v telesu je odvisna od vode, zato je pomembno, da smo v vsakem trenutku dovolj hidrirani. Hidracija pa ima tudi svoje omejitve. Telo namreč ob preveliki količini vode v telesu le to s pomočjo ledvic začne odvajati. V ledvicah imamo posebne strukture, ki prefiltrirajo kri in izločijo tisto, česar imamo preveč v telesu.

Vendar pa so te strukture iz telesa sposobne odstraniti le med 0,8 in enim litrom vode na uro. Če torej v telo spravimo preveč tekočin na enkrat, se voda začne zadrževati v telesu. Zaradi tega pride do porušenja elektrolitskega ravnovesja in redčenja krvi. To pa lahko vodi celo do otekanja možganov in posledično smrti.

splashing, splash, aqua
Zastrupitev z vodo je redka Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Simptomi zastrupitve z vodo

Prvi simptomi, ki se bodo pojavili so zelo nespecifični, to so glavobol, slabost in bruhanje. Resnejši simptomi, ki spremljajo zastrupitev pa so:

  • zmedenost,
  • mišična oslabelost in krči,
  • zvišan krvni tlak, ki je posledica nabiranja tekočin v žilah,
  • dvojni vid,
  • motena senzorika,
  • težave z dihanjem.

Če ne ukrepamo lahko pride nabiranja tekočine v lobanji, čemur pravimo edem. Edem zavzame prostor v lobanji in povečuje tlak. To lahko vpliva na možgansko deblo in povzroči težave z delovanjem možganov. V najhujših primerih pa lahko povzroči poškodbe možganov, komo in celo smrt.

Female suffers from nausea and vomiting due to digestive and stomach illness problems and gastrointestinal system diseases or food poisoning. Morning toxicosis in first trimester of pregnancy
Kako ugotoviti zastrupitev z vodo Foto: Siarhei Khaletski iz iStock

Vzroki za zastrupitev z vodo

Da bi uspeli popiti toliko vode, da pride do zastrupitve je precej redko. Vendar pa se lahko zgodi pri športnikih po težjih treningih, pri vojaških treningih in pri ljudeh, ki imajo različna duševna obolenja. V zadnjih letih pa je lahko pomemben vzrok tudi obsedenost z zdravim načinom življenja. Med športniki so najbolj na udaru ljudje, ki se ukvarjajo z dlje trajajočimi športnimi aktivnostmi, visoko intenzivnimi športi in športniki, ki trenirajo v vročih klimatskih razmerah.

Med duševnimi motnjami je najpogostejši vzrok stanje, ki ga imenujemo psihogena polidipsija. Takšna oseba kompulzivno pije vodo. Velik dejavnik tveganja pa je lahko tudi shizofrenija.

Side view close up of healthy young female drinking pure still water in morning. Caucasian lady enjoying healthy lifestyle daily habit, natural beauty, perfect skin body care aqua balance concept
Foto: Yurii Yarema iz iStock

Koliko vode je preveč vode?

Koliko vode je preveč vode, je vprašanje, na katerega je težko dati točen odgovor. Ledvice so neverjeten organ, ki je sposoben vsak dan izločiti tudi med 20 in 28 litrov vode, vendar v eni uri ne več kot 1 liter vode. Naslednji pomembni faktorji pa so konstitucija človeka, spol, delovanje ledvic in drugi dejavniki.

Najpogosteje pride do težav, če oseba spije preveč vode v krajšem časovnem obdobju. To pomeni, da spije nekje med 3 in 4 litre vode v kratkem časovnem obdobju.

Seveda pa imamo tudi naravne mehanizme, ki nas pri tem omejujejo. Eden od teh je občutek lažne sitosti in napihnjenosti, ki preprečuje, da bi pili še naprej.

Taking a break to re hydrate
Foto: PeopleImages iz iStock

Voda je pomembna

Koliko vode mora popiti posameznik je odvisno od mnogih faktorjev. Poleg spola, telesne teže in fizične aktivnost, je potrebno upoštevati tudi klimo v kateri posameznik živi. Telo za pravilno delovanje potrebuje tekočino in prav je, da pijemo dovolj, da nismo žejni. Vseeno pa se izkaže, da pogosto preveč poudarjamo pitje vode. Telo namreč s pomočjo ledvic in žejo uravnava količino tekočine, ki jo moramo zaužiti. Pri pitju vode tako velja enako načelo kot pri vseh drugih stvareh v življenju: zmernost.

Zastrupitev z vodo je precej redko stanje, ki pa lahko prizadene predvsem športnike in vojake. Dobro priporočilo za tiste, ki so v tem poklicu je, da naj ne spijejo več kot 1 liter tekočine na uro in se tako povsem izognejo tveganju za, to nekoliko nenavadno, zastrupitev.

What Happens When You Drink Too Much Water

Prejšnji članekV kinu januarja 2024: Gepack, Šterkijada, Nesrečna bitja …
Naslednji članekReggaeton; glasbeni žanr, ki je vse bolj priljubljen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.