Ocena filma: Aquaman in Izgubljeno kraljestvo

Aquaman 2
Aquaman 2 Foto: on tmdb

Aquaman in Izgubljeno kraljestvo ali po domače Aquaman 2 je nadaljevanje mega uspešnice iz leta 2018, ko se je zdelo, da je lahko to lik, ki bi rešil filmski univerzum DCEU. Danes, pet let kasneje, je to petnajsti in zadnji film v omenjenem univerzumu, ki se je zaključilo bolj klavrno, kot smo mislili.

Aquaman 2 je zaključil ero DCEU

Nekaj let po tem, ko je postal kralj Atlantide, se Arthur Curry (Jason Momoa) trudi uravnovesiti kraljevanje in družinsko obveze do žene Mere (Amber Heard) in novorojenčka Arthurja Jr. Medtem se želi nekdanji plačanec David Kane (Yahya Abdull-Mateen II) oziroma Črni Manta maščevati Arthurju za smrt očeta. Pri iskanju artefaktov z Atlantide sodeluje z morskim biologom Stephenom Shinom (Randall Park) Sčasoma najde črni trizob, ki ga obsede in mu obljubi, da bo dobil moč za uničenje Aquamana. Slednji mora svoje moči združiti s svojim bratom Ormom (Patrick Wilson), ki je že več let zaprt v puščavskem zaporu.

Jason Momoa kot Aquaman
Jason Momoa kot Aquaman Foto: on tmdb

Režiser James Wan je z ekipo, ki stoji za filmom, ustvaril, kar je pač lahko ustvaril v situaciji, ki je vladala okoli filma. Tu je bila afera z Amber Heard, ki bi sicer zagotovo imela pomembnejšo vlogo, in tu je bil konec DCEU oziroma prestrukturiranje prihodnosti. In z zavedanjem tega ter hkratnim škropljenjem norega optimizma, je Aquaman 2 skoraj tako dober, kot je bil njegov predhodnik.

Kakovost DC filmov v zadnjem letu je skorajda grozljiva. Pri tem lahko vsakemu od filmov gledamo skozi prste, saj bi dogajanje v studiu WB in nenehnih idejskih zamenjavah pri DCEU uničilo tudi najboljše izdelke. Trpeli so Blue Beetle, Flash, Črni Adam in Shazam 2, ki je bil aboten.

Jasno je, da je te ere superjunakov konec, vsaj na tej strani ustvarjalcev. Kaj točno bo iz naftalina potegnil James Gunn, kot novi šef, ni jasno. Vprašanje je le, če je zadnjih pet filmov zadevo uničilo do te mere, da bo trpelo še pet naslednjih. Ker se nadaljevanje Aquamana zdi kot film, ki bi lahko precej enostavno nadgradil predhodnika, a ga ni.

Patrick Wilson in Jason Momoa v filmu Aquaman in Izgubljeno kraljestvo
Patrick Wilson in Jason Momoa v filmu Aquaman in Izgubljeno kraljestvo Foto: on tmdb

Aquaman in izguba identitete

Aquaman in Izgubljeno kraljestvo je izguba identitete na filmskem platnu, kot smo jo kdajkoli videli. Že samo novice, ki smo jih v zadnjem letu videli o filmu, niso dajale upanja za uspeh. Če bi uspelo, bi bil čudež. Morda je tu vredno omembe, da film globalna katastrofa, je pa kar slab. Če iščeš non-stop akcijo brez vsebine, potem si prišel na pravo mesto.

Tri serije reshootov, ki so jih opravili z željo popravljanja filma, so zgodbo degradirale na nejasno zmedo prizorov. Temu prištejemo še večkratno, skorajda javno, montažo z željo po popravljanju. Aquaman 2 je Tezejeva ladja, pri kateri so bili zamenjani že vsi deli, mi pa se sprašujemo, če je to sploh še isti film. Najhuje pri vsem tem je, ker se različice filma jasno opažene. Če nič drugega, ima Orm oziroma Patrick Wilson v filmu približno pet različnih pričesk. Podobno kot pri prvem filmu gre tudi tu za štancanje različnih akcijskih prizorov, ki pa niso enako privlačni ali zanimiv. Film je to, kar bi od stanja v DCEU pričakovali. Okej glede na situacijo, a slabo.

Gledalčeve oči bodo opazile različne tone filma, izgled prizorov in likov. V enem prizoru je Momoa poln karizme, v drugem se mu ne ljubi početi nič drugega kot biti reklama za Guinness. Enako je z vsemi ostalimi liki in igralci, ki se skozi film zdijo na isti točki kot vsi ljubitelji univerzuma DCEU – naveličani in zdolgočaseni.

Manta v filmu Aquaman in izgubljeno kraljestvo
Manta v filmu Aquaman in izgubljeno kraljestvo Foto: on tmdb

Aquaman, v imenu DCEU, oprosti

Tudi če bi bil Aquaman in Izgubljeno kraljestvo kakovosten film, nima smisla, vsebine in prepričljive zgodbe. Za več kot 200-milijonski proračun ni videti nič posebnega. Takih kritik je kar nekaj, a se je potrebno zavedati, da je na to vplivala situaciji okoli nastajanja filma, ki bi moral biti mnogo boljši. In v stilu žarečega oboževalca prvih let DCEU, zaključujem recenzijo Aquaman, zadnjega filma univerzuma, ki je obetal, z naslednjim citatom: »Release the Wan Cut«. Če nič drugega, je bilo noro zabavno.

Aquaman and The Lost Kingdom [Aquaman in izgubljeno kraljestvo] | trailer | v kinu od 20. decembra

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Aquaman in Izgubljeno kraljestvo
Prejšnji članekAli bi tvegali 2-3 krat večje tveganje za prezgodnji porod?
Naslednji članekZnanje vikingov navdušilo znanstvenike in zobozdravnike
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-aquaman-in-izgubljeno-kraljestvoAquaman in Izgubljeno kraljestvo ali po domače Aquaman 2 je nadaljevanje mega uspešnice iz leta 2018, ko se je zdelo, da je lahko to lik, ki bi rešil filmski univerzum DCEU. Danes, pet let kasneje, je to petnajsti in zadnji film v omenjenem univerzumu,...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.