Ocena filma: Flash

Flash
Flash Foto: on dc

Flash je eden najbolj pričakovanih filmov leta 2023, mogoče celo zadnjih petnajstih let, ko govorimo o superherojskih filmih. Film in DC univerzum sta se v zadnji dekadi popeljala po produkcijskem in ustvarjalnem peklu, oboje pa se zdaj zaključuje in hkrati začenja na novo s tokratnim Flashom, ki bo spremenil potek DCU.

Z željo, da bi oživil svojo mamo in očeta rešil zaporne kazni, se Barry Allen/Flash odpravi v preteklost, da bi popravil napake. To sproži posledice v času, kot ga je poznal.

Flash, v peklu nastajanja, je končno tukaj

Tako nekako bi lahko opisali film brez da bi ponudili malo morje kvarnikov in povsem uničili filmsko izkušnjo. Ker pa gre za Flasha, znanega lika v znani franšizi, marsikaj o poteku zgodbe vemo že zaradi napovednikov in načrtov, ki jih ima za svoje filme studio DC oziroma njegov idejni vodja James Gunn. Režiser Andy Muschietti (Mama, Tisto) je imel težko nalogo, saj gre za film, katerega nastanek si zasluži svoj film. Ampak zadnja leta so pokazala, da lahko holivudski giganti nostalgijo zapakirajo v izvirna dela, ki se imenujejo multivesolja. Svežina tega nam je prinesel Marvelov filmski dvojec Spider-Man: Ni poti domov in Spider-Man: Novi svet (tudi Doktor Strange v Multivesolju norosti), ki sta v svetu superherojev poskrbela za salve navdušenih oboževalcev.

In ko je na drugi strani DC padel pod pritiskom restavriranja univerzuma Zacka Snyderja in se nato, kljub neodobravanju oboževalcev, odločil za drugačno prihodnost, so bila pričakovanja zelo nizka. Kaj točno bo Flash in zakaj obstaja, če se bo vse spremenilo? Prav Flash pa je tisti, ki ga lahko DC uporabi za spremembo svojih časovnic, tako da vpelje priljubljen košček zgodbe imenovan Flashpoint.

Batman, Flash in Supergirl v filmu Flash
Batman, Flash in Supergirl v filmu Flash Foto: on dc

Flash = nostalgija in prepričljiva zgodba

Tako lahko oboževalcem zagotovi najlepšo mero nostalgije, ki sega vse tja v šestdeseta leta prejšnjega stoletja in zavzema tudi like z igralci, ki so jih v preteklosti skoraj igrali. Seveda v tem fanoslužju (fan service) prevladuje Michael Keaton kot Batman, kar je bilo razkrito že zdavnaj. Eden najbolj priljubljenih Batmanov se vrača in še vedno zna! Čeprav se na trenutke zdi, da so njegove besede namenjene zgolj in samo temu, da privabi nasmešek na obraz gledalcev, je to v bistvu tudi uspešno dosežen cilj, ne glede na namen za tem. Ko Batman reče, da je Batman, je tudi po 35 letih carsko. Ker ima Flash možnost potovanja v času in posledičnega ustvarjanja novih časovnic, je oboževalcem zagotovljena zvrhana mera navdušenja, ki se ne zdi privlečena za lase, kot je v preteklosti že bila.

Kaj reči o glavnemu igralcu Ezri Millerju, ki je v letu 2022 spisal eno najbolj norih obdobij v zgodovini igralskega poklica. Če pa stopimo korak stran od večnega vprašanja, če umetnika ločujemo od umetnosti, je Miller fantastičen kot Barry Allen in Flash. Že pred obtožbami je bil tarča kritikov, zdaj je teh kritik samo še več. A njegovi prizori, predvsem z mamo in očetom, so srce filma. Lahko samo rečemo, da bi kar nekaj pogovorov iz filma potreboval tudi igralec sam.

Igralsko zasedbo zaključujejo še njegovi starši, kjer preseneti predvsem Maribel Verdu, kot njegova mati. Iz filma Jekleni mož (Man of Steel) se vračata Michael Shannon in Antje Traue kot Zodd in Faora, ki pa nimata oziroma ne moreta imeti tako velike vloge, kot sta jo imela nasproti Henryja Cavilla. Namesto »našega« Kal-Ela pa spoznamo Karo Zor-El oziroma Supergirl, ki jo zaigra Sasha Calle. Brez težav lahko rečemo, da gre za povsem dobrodošlo noviteto v univerzumu, če nam že ne privoščijo Cavilla. Se pa za nekaj trenutkov vrneta Batman in Wonder Woman, ki ju upodobita Ben Affleck in Gal Gadot. Tudi to je nekaj, kajne?

Ezra Miller kot Flash v istoimenskem filmu
Ezra Miller kot Flash v istoimenskem filmu Foto: on dc

Flash je precej gledljiv film z abotnimi vizualnimi učinki

Zgodba Flasha je večplastna in predstavlja tisto, kar film uvršča med najboljše DC filme v zadnjem obdobju. Tisto, kar bode v oči, pa so vizualni učinki. Pravi kriptonit tega supermanovskega filma.  Že dolgo, dolgo, dolgo ni bilo filma s takim proračunom, ki bi predstavil toliko prizorov nedodelanih vizualnih učinkov. Medtem ko so aspekti filma, kjer se to zdi kot dejanska odločitev, so segmenti napolnjeni z nedopolnjenimi prizori, ki gledalca iztrgajo iz doživetja. Ampak potem se zgodita srčni trenutek tukaj ter kepica nostalgije tam in vse je v najlepšem redu.

Še en velik adut filma pa je njegov humor, saj bi ga lahko brez težav uvrstili med najbolj iskreno smešne v žanru superherojev. To se preprosto mora zgoditi, ko raziskuješ dve osebnosti istega lika in multivesolje. Naštevanju srčnosti in humorja sledi čestitka režiserju, saj dve uri in pol mineta brez kakršnih koli težav. Kar mu je uspelo pri duologiji Tisto, je ponovil tukaj.

Najboljše, kar ima … je imel … bo imel DC?

Na koncu dneva je Flash precej gledljiv film, ki mu vizualni učinki ne delajo usluge, kar ustvari bizaren paradoks gledljivosti. Se pa lahko Flash pohvali s prepričljivo zgodbo, igralsko zasedbo in nostalgičnimi sladkorčki. Flash je eden najboljših DC filmov v zadnjem obdobju. Lahko stoji povsem samostojno in je popolnoma krasen film, lahko pa v stilu filma zaključimo nepričakovano in rečemo, da ne gre mimo grenkega občutka glede prihodnosti te franšize.

The Flash | trailer | v kinu od 14. junija 2023

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Flash
Prejšnji članekČudovita novica za študente in dijake!
Naslednji članekJe znanstvenikom uspelo najti način za zdravljenje te bolezni?

Urednik portala Student.si

ocena-filma-flashFlash je eden najbolj pričakovanih filmov leta 2023, mogoče celo zadnjih petnajstih let, ko govorimo o superherojskih filmih. Film in DC univerzum sta se v zadnji dekadi popeljala po produkcijskem in ustvarjalnem peklu, oboje pa se zdaj zaključuje in hkrati začenja na novo s...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.