Sponzorirano

Najnižje kopenske točke sveta

Classic panorama view of an endless straight road running through the barren scenery of the American Southwest with extreme heat haze on a beautiful hot sunny day with blue sky in summer
Foto: bluejayphoto iz iStock

Površina Zemlje je zelo razgibana, na kar so skozi tisoče in tisoče let vplivali tektonska premikanja, vulkanski izbruhi, erozije, vetrovi in poplave, ter celo padci meteorjev. Od najvišje točke, ki sega v višino vrtoglavih 8849 metrov, pa do najnižje točke, ki sega 414 metrov pod morsko gladino. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj najnižjih kopenskih točk Zemlje.

1Mrtvo morje, Jordanija/Izrael – 414 metrov pod morsko gladino

Mrtvo morje je slano oziroma hipersalinsko jezero in označuje najnižje ležeče kopno na Zemlji. Jezero je tako del Jordanije kot tudi Izraela, gladina jezera pa stalno upada, zaradi vedno slabšega pritoka voda iz reke Jordan. Prav tako stalno upada globina jezera, ki se zniža za približno en meter na leto.

2Jezero Assal, Džibuti – 155 metrov pod morsko gladino

Foto: Wirestock iz iStock

Jezero Assal je kratersko jezero in je s 155 metri pod morsko gladino najnižje ležeče vodno telo v Afriki, prav tako pa spada med najbolj slana jezera na svetu s kar 35 % slanostjo.

3Turpanska depresija, Kitajska – 154 metrov pod morsko gladino

Foto: Jian Fan iz iStock

Turpanska depresija je najnižja točka na Kitajskem in tretja najnižja kopenska točka na svetu. V središču kotline leži jezero Ajding oziroma Jezero mesečine, ki leži 154 metrov pod morsko gladino.

4Depresija Qattara, Egipt – 133 metrov pod morsko gladino

Depresija Qattara se nahaja v severozahodnem Egiptu in je del zahodne puščave Egipta. Leži 133 metrov pod morsko gladino, njeno dno pa je prekrito s solinami, peščenimi sipinami in slanimi močvirji. Kotanja je v obliki odtisa stopala in zavzema območje 18100 kvadratnih kilometrov.

5Vpadina Kaundy, Kazahstan – 132 metrov pod morsko gladino

Foto: ekipaj iz iStock

Vpadina Kaundy je najnižja točka v območju depresije Karagiye. 40 kilometrov dolg kraški rov se nahaja blizu obale Kaspijskega jezera, njegova najnižja točka pa se nahaja 132 metrov pod morsko gladino in je s tem najnižja točka srednje Azije in bivše Sovjetske zveze.

6Danakil, Etiopija – 125 metrov pod morsko gladino

Depresija Danakil se nahaja v puščavi Danakil v severovzhodni Etiopiji na 125 metrih pod morsko gladino, kjer se stekajo indijska, afriška in arabska tektonska plošča. To območje je bilo nekoč del Rdečega morja, a je zaradi vulkanske dejavnosti in žgoče vročine voda na tem predelu izhlapela.

7Laguna Del Carbon, Argentina – 105 metrov pod morsko gladino

Laguna del Carbon je slano jezero, ki se nahaja 105 metrov pod morsko gladino. Tako je tudi najnižja točka v Argentini. Jezero zavzema površino 9 kvadratnih kilometrov.

8Dolina smrti, Združene države Amerike – 86 metrov pod morsko gladino

Dolina smrti se nahaja v Kaliforniji v Združenih državah Amerike in je najbolj vroče območje na svetu, kjer so leta 1913 izmerili temperaturo 56.7 stopinj celzija. Nahaja se 86 metrov pod morsko gladino in je tako najnižja točka tako v državi, kot tudi na celotnem kontinentu.

9Vpadina Akchanaya, Turkmenistan – 81 metrov pod morsko gladino

Foto: Photobes iz iStock

Vpadina Akchanaya je del depresije Akdzhakaya v severnem Turkmenistanu in se nahaja 81 metrov pod morsko gladino.

10Saltonsko morje, Združene države Amerike – 69 metrov pod morsko gladino

Foto: KGrif iz iStock

Saltonsko morje se nahaja na južnem koncu ameriške države Kalifornije. Je plitvo in zelo slano vodno telo, ki leži 69 metrov pod morsko gladino in je druga najnižja točka v Kaliforniji.

Junior novinar

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version