četrtek, 24 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Okolje Največje onesnaževalke sveta

Največje onesnaževalke sveta

Mednarodna agencija za energijo je napovedala, da se bodo izpusti toplogrednih plinov do leta 2050 povečali za 130 %, če ne bo prišlo do sprememb. Vse države sveta so odgovorne za visok nivo globalnega onesnaženja, a nekatere izstopajo.

Kitajska

Na prvem mestu je Kitajska, najgosteje poseljena država na svetu, kar pripomore k visoki stopnji onesnaženosti. Kljub temu je vredno omembe dejstvo, da v samo petih provincah proizvede več dioksida kot katerakoli druga država na svetu. V Pekingu so opozorila na onesnažen zrak postala nekaj vsakodnevnega.

ZDA

Združene države so svetovna industrijska in trgovska velesila, onesnažena pa niso le njena mesta, temveč tudi ruralna področja.

Indija

Večina najbolj onesnaženih mest na svetu se nahaja v Indiji. Država ima sicer že od leta 1981 zakon, ki naj bi varoval onesnaženje zraka, kljub temu pa ji pripada tretje mesto.

smog

Rusija

Največja država na svetu se zanaša predvsem na fosilna goriva. Poleg tega je zelo nenapredna kar se tiče ločevanja odpadkov in zavedanja o kupovanju plastike. Visoka je tudi stopnja krčenja gozdov.

Japonska

Japonska je največji porabnik fosilnih goriv na svetu in peta država po izpustu toplogrednih plinov. Razlog za to sta predvsem visoka stopnja razvoja industrije in nizka stopnja skrbi za naravo.

Če bi šteli celotno Evropsko unijo (skupaj z Združenim kraljestvom), bi se ta znašla na tretjem mestu.

Sicer petim »zmagovalkam« sledijo Nemčija, Južna Koreja, Iran, Kanada, Savdska Arabija, Indonezija, Mehika, Brazilija, Južna Afrika, Avstralija, Združeno kraljestvo, Turčija, Italija, Poljska in Francija.

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (2 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,215FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Top 10 filmov po mnenju filmskih režiserjev

Pri filmskem časopisu Sight and Sound vsakih deset let anketirajo filmske kritike, da bi ugotovili, kateri so najboljši filmi vseh časov. Leta 1992 so...

Katere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (2. del)

V tem delu se bomo posvetili vsem kirurških in nekirurškim posegom, ki jih kirurgi opravljajo na telesu. Pred tem pa si lahko prebereš prvi...

Moja študijska pot

Od inženirke agronomije do psihoanalitične psihoterapevtke Četrti letnik srednje šole je za dijaka obdobje, ko se odloča o študiju in hkrati o tem, kaj bo...

Odkritje plina na Veneri bi lahko bilo najpomembnejše doslej

Prejšnji teden so znanstveniki naznanili odkritje plina fosfin v ozračju Venere. Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine je odkritje označil za najpomembnejše odkritje...