Največje onesnaževalke sveta

industrija

Mednarodna agencija za energijo je napovedala, da se bodo izpusti toplogrednih plinov do leta 2050 povečali za 130 %, če ne bo prišlo do sprememb. Vse države sveta so odgovorne za visok nivo globalnega onesnaženja, a nekatere izstopajo.

Kitajska

Na prvem mestu je Kitajska, najgosteje poseljena država na svetu, kar pripomore k visoki stopnji onesnaženosti. Kljub temu je vredno omembe dejstvo, da v samo petih provincah proizvede več dioksida kot katerakoli druga država na svetu. V Pekingu so opozorila na onesnažen zrak postala nekaj vsakodnevnega.

ZDA

Združene države so svetovna industrijska in trgovska velesila, onesnažena pa niso le njena mesta, temveč tudi ruralna področja.

Indija

Večina najbolj onesnaženih mest na svetu se nahaja v Indiji. Država ima sicer že od leta 1981 zakon, ki naj bi varoval onesnaženje zraka, kljub temu pa ji pripada tretje mesto.

smog

Rusija

Največja država na svetu se zanaša predvsem na fosilna goriva. Poleg tega je zelo nenapredna kar se tiče ločevanja odpadkov in zavedanja o kupovanju plastike. Visoka je tudi stopnja krčenja gozdov.

Japonska

Japonska je največji porabnik fosilnih goriv na svetu in peta država po izpustu toplogrednih plinov. Razlog za to sta predvsem visoka stopnja razvoja industrije in nizka stopnja skrbi za naravo.

Če bi šteli celotno Evropsko unijo (skupaj z Združenim kraljestvom), bi se ta znašla na tretjem mestu.

Sicer petim »zmagovalkam« sledijo Nemčija, Južna Koreja, Iran, Kanada, Savdska Arabija, Indonezija, Mehika, Brazilija, Južna Afrika, Avstralija, Združeno kraljestvo, Turčija, Italija, Poljska in Francija.

Prejšnji članekNina Kosmač, vnukinja Cirila Kosmača: imam se za otroka tretje kulture
Naslednji članekOsupljiva fotografija NASE z Marsa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.