Osupljiva fotografija NASE z Marsa

Sipine Marsa
Peščenjak je morda nastal v starodavnem vlažnem okolju Marsa. (NASA / JPL / Univerza v Arizoni)

Nova Nasina fotografija prikazuje kompleksne peščene sipine z Marsa

Nasin Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) je v orbiti okoli Marsa že skoraj 14 let. S seboj nosi različne instrumente, vključno s kompaktnim Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM). Ta instrument je zbral že na tisoče slik Marsa.

Glavni namen CRISMA je izdelati podrobne zemljevide površinske mineralogije Marsa. Zazna lahko železo, okside, filosilikate (gline) in karbonate. Vsi ti materiali kažejo, da je bila v preteklosti na Marsu voda, oziroma je še zdaj.

Običajno so fotografije CRISM združene s fotografijami HiRISE. High Resolution Image Science Experiment z istega območja. HiRISE je ena od treh kamer na orbiterju in je najzmogljivejša. Fotografije posname v ločljivosti 0,3 m/slikovna pika, CRISM pa 18 m/slikovna pika. Take združene fotografije visoke kakovosti pripomorejo k iskanju potencialnih pristajalnih mest, kot je bil naprimer za rover Curiosity.
Pravzaprav je HiRISE  največji odsevni teleskop doslej uporabljen na vesoljski misiji. Površino Marsa si lahko v visoki definiciji in v detajlih ogledate tudi na uahirise.org.

Sipine Marsa
Sipine v kraterju Briault.

Foto: NASA/JPL/UArizona

Naslovna fotografija prikazuje peščenjak v Chasmi West Candor v Valles Marinerisu. Fotografija na levi pa sipine kraterja Briault. Prepletena tekstura je značilna za sipine, ki prehajajo v peščene plošče. Fotografije ujamejo lepoto, ki vztraja, tudi na hladnem, suhem in verjetno mrtvem planetu. Raztrošeni grebeni Marsa kar prosijo za raziskovanje.

 

VIRUniversity Today
Prejšnji članekNajvečje onesnaževalke sveta
Naslednji članekSvetovni dan zasebnosti: kaj je najpomembnejše?

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.