Nasveti za okolju prijazen poletni piknik

autumn, tea, fall
Foto: JillWellington iz Pixabay

Poletje je pred vrati in mame že kričijo, da je treba zamenjati zimska in poletna oblačila v omari. Sonce nas greje, vsi smo veseli in kako bi rajši preživljali naše dneve kot pa na travi, v gozdu ali v parku – na pikniku. Potrudimo se, da čim bolj optimiziramo naš vpliv na okolje, ko ga organiziramo. Ne bodimo eni tistih ljudi, ki za sabo pustijo goro smeti in zaplate poteptane ali potrgane trave.

Bližnja lokacija

Odločimo se za piknik v lokalnem območju. Tako bomo prihranili energijo, ki bi bila potrebna za dolgo pot. Z obiskom sosednjega parka ne zgolj privarčujemo gorivo, temveč tudi ne onesnažujemo zraka. Če pa smo nadvse avanturističnega tipa in se ne moremo upreti raziskovanju novega zelenega dela nepoznane vasi, se vsaj odločimo za javni transport. Ta zelena alternativa je sicer ponavadi veliko počasnejša in nepriročna, a tudi to lahko vzamemo kot del naše dogodivščine in na vlaku igramo karte ali tiho in z velikim užitkom poslušamo Indiana Jones playlist v prenatrpanem avtobusu.

Hrana od doma

lunch box, picnic, sandwich
Foto: jelly iz Pixabay

Doma si vzamemo čas in pripravimo hrano, ki jo bomo vzeli sabo. Lahko se odločimo za prigrizke, obložene kruhke, narezano sadje in zelenjavo ali pa sendviče. Enako storimo s pijačo; spakiramo vodo z ledom ali svežo limonado, ki prijetno odžeja. Jedačo zapakiramo v tupperware posodice ali platnene vrečke, pijačo pa shranimo v steklenice ali plastenke za večkratno uporabo. S tem se izognemo ustvarjanju odvečne embalaže, ki polni smeti ob izhodih parkov in ustvarja dobiček tisti eni najbližji trgovini, v katero vsi zavijejo po čips in Cocacolo, saj so se pozabili pripraviti na neizogibno lakoto.

Pribor

Izognimo se nakupovanju plastičnega pribora za enkratno uporabo. Če se da, prinesemo lastnega od doma, plastične krožnike za kampiranje ali pa jemo direktno iz tupperware posodic. Če organiziramo piknik za več ljudi, jih prosimo, če lahko prinesejo svoj zero waste pribor. Če to ni mogoče kupimo papirnate krožnike in lončke ter lesene vilice in žlice za enkratno uporabo, ki so bolj okoljevarstvene.

Pivo v steklenicah

beer, bottles, toast
Foto: tookapic iz Pixabay

Odlična alternativa pločevinkam piva so steklenice. V trgovini lahko prosimo, če nam prodajo nekaj gajb, ki jih nato vrnemo v red s praznimi steklenicami po zaključenem pikniku. Izogibajmo se razbijanja stekla, saj je odlično za ponovno uporabo. Enako lahko storimo z določenimi drugimi pijačami, ki so na voljo v stekleni embalaži, na primer Cocacola, Pepsi ali Schweppes.

Zaščita narave

Če se odločimo za kurjenje ognja – ne žgemo plastike! To se pogosto dogaja na piknikih v stanju pijanosti z željo, da bi naredili nekaj neumnega ali ob porajanju malomarnosti in lenobe. Poleg tega se moramo pobrigati, da ogenj zanetimo na označenem oziroma primernem mestu; morda nekje, kjer je to nekdo že počel, da ne poškodujemo po nepotrebnem porasle površine. Da ne uničujemo narave in ne ustvarjamo potencialne grožnje okolici. Poleg tega lahko naravo zaščitimo tudi tako, da otroke podučimo o ogroženih rastlinskih ali živalskih vrstah, ki se lahko nahajajo v določenem območju in držimo pse na varni razdalji od njih, če se nahajamo v zavarovanem naravnem parku.

bonfire, burning, campfire
Foto: Pexels iz Pixabay

Zvočno onesnaževanje

Nekaj, na kar radi pozabimo, je zvočno onesnaževanje naše okolice. Zamislimo si abrahamsko rajanje sredi gozda v najeti lovski koči. Seveda bo mama plesala na Brendija in oče bo pel stare jugoslovanske rock hite in vse bo lepo in prav. Srnam okoli pa se bo mešalo od hrupa in krikov. Pomislimo na občutljivost živali, ki našo glasbo in ostale zvoke doživljajo bolj intenzivno in z manjšim entuziazmom. Znižajmo glasnost, če lahko.

Reciklaža smeti

woman, girl, black
Foto: OpenClipart-Vectors iz Pixabay

Če smo »pridelali« kakšne smeti jih pospravimo in ne puščamo ležati naokrog. Če bližnji kontejnerji ne ponujajo možnosti recikliranja, smeti odnesemo do naslednje najbližje postojanke ali pa vse do doma, če je treba. To je posebno pomembno za biološke odpadke.

Prejšnji članekMedvedek Pu bo grozljivka! Medvedek Pu: Kri in Med
Naslednji članekIgra Mythic Legends tudi v trgovini AppGallery

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.