Navdušujoče dejstvo o slonih: Le komu ne bi bili všeč ti velikani?

Zanimivosti o slonih
Zanimivosti o slonih Foto: johan63 iz iStock

Si vedel, da se sloni med seboj kličejo po imenih? Nova študija, objavljena v reviji Nature Ecology and Evolution, razkriva to izjemno sposobnost med divjimi afriškimi sloni.

Poimenovanje med sloni

Divji afriški sloni se kličejo med seboj z imenu podobnimi klici, kar je redka sposobnost med nečloveškimi živalmi, pravi nova študija. Raziskovalci iz Colorado State University (CSU), organizacije Save the Elephants in ElephantVoices so uporabili strojno učenje za potrditev, da slonji klici vsebujejo komponento, podobno imenu, ki identificira predvidenega prejemnika. Ko so raziskovalci predvajali posnete klice, so se sloni odzvali na klice, namenjene njim, bodisi z vračanjem klica bodisi s približevanjem zvočniku oziroma sporočevalcu. Klici, namenjeni drugim slonom, so sprožili manjšo reakcijo.

»Delfini in papige kličejo drug drugega po ‘imenu’ z oponašanjem značilnega klica naslovnika,« je povedal glavni avtor Michael Pardo. »Nasprotno pa naši podatki kažejo, da sloni ne uporabljajo oponašanja klicev prejemnika za medsebojno oglašanje, kar je bolj podobno delovanju človeških imen.«

Slon v naravi
Foto: goodze iz iStock

Abstraktno razmišljanje in komunikacija

Sposobnost učenja novih zvokov je pri živalih redka, vendar potrebna za identifikacijo posameznikov po imenu. Arbitratorna komunikacija – kjer zvok predstavlja idejo, ne da bi jo oponašal – močno širi sposobnost komunikacije in se šteje za višjo kognitivno spretnost.

»Če bi lahko proizvajali samo zvoke, ki so podobni temu, o čemer govorimo, bi to močno omejilo našo sposobnost komunikacije,« je dejal soavtor George Wittemyer. Wittemyer je dejal, da uporaba glasovnih oznak nakazuje, da so sloni sposobni abstraktnega razmišljanja.

Socialne strukture in evolucija

Evolucija slonov in ljudi se je razdelila pred desetimi milijoni let, vendar sta obe vrsti družbeno kompleksni in visoko komunikativni. Sloni delujejo znotraj družinskih enot, socialnih skupin in večje klanske strukture, podobne kompleksnim socialnim mrežam, ki jih vzdržujejo ljudje.

Podobne potrebe so verjetno spodbudile razvoj glasovnega označevanja – poimenovanja drugih posameznikov z abstraktnimi zvoki – pri obeh vrstah, so predlagali raziskovalci. »Verjetno gre za primer, kjer imamo podobne pritiske, predvsem iz kompleksnih socialnih interakcij,« je dejal Wittemyer. »To je ena izmed vznemirljivih stvari te študije, saj nam daje vpogled v možne vzvode, zakaj smo razvili te sposobnosti.«

Elephant herd walking in Mashatu Game Reserve in the Tuli Block in Botswana.
Foto: Henk Bogaard iz iStock

Kompleksna komunikacija slonov

Sloni so zgovorne živali, med seboj komunicirajo vokalno poleg uporabe vida, vonja in dotika. Njihovi klici prenašajo veliko informacij, vključno z identiteto klicalca, starostjo, spolom, čustvenim stanjem in vedenjskim kontekstom. Vokalizacije – od trobentanja do nizkega renčanja njihovih glasilk – zajemajo širok frekvenčni spekter, vključno z infrazvočnimi zvoki, ki so pod slišnim razponom človeškega ušesa. Sloni lahko s temi klici usklajujejo gibanje skupin na dolge razdalje.

Znanstvena odkritja in tehnike

Kurt Fristrup, raziskovalni znanstvenik na Walter Scott, Jr. College of Engineering pri CSU, je razvil novo tehniko obdelave signalov za zaznavanje subtilnih razlik v strukturi klica. Fristrup in Pardo sta usposobila model strojnega učenja, da pravilno identificira, kateremu slonu je klic namenjen, samo na podlagi akustičnih lastnosti.

»Najbolj neverjetna je bila ugotovitev, da sloni ne oponašajo zgolj načina klicanja posameznika, ampak se med seboj dejansko kličejo po imenih,« je dejal Fristrup. »Sposobnost uporabe arbitratornih zvočnih oznak za druge posameznike nakazuje, da lahko obstajajo tudi druge vrste oznak ali opisov v slonjih klicih.«

Wild African elephant in the savannah. Serengeti National Park. Wildlife of Tanzania. African landscape.
Foto: Delbars iz iStock

Reakcije slonov in prihodnost raziskav

Sloni imajo izredno dobro razvito telesno govorico, je dejal Wittemyer, in njihove reakcije so enostavne za branje za tiste, ki jih poznajo. Ko so raziskovalci predvajali vzorce, so se sloni »energično« in pozitivno odzvali na posnetke svojih prijateljev in družinskih članov, ki so jih klicali, vendar niso reagirali navdušeno ali se premaknili proti klicem, namenjenim drugim, kar kaže, da so prepoznali svoja imena.

Raziskava je trajala štiri leta in vključevala 14 mesecev intenzivnega terenskega dela v Keniji, sledenje slonom v vozilu in snemanje njihovih vokalizacij. Zajetih je bilo približno 470 različnih klicev od 101 edinstvenih klicalcev, ki so ustrezali 117 edinstvenim prejemnikom v narodnem rezervatu Samburu in narodnem parku Amboseli.

Možnost komunikacije s sloni

Ali bi lahko nekega dne govorili s sloni? Znanstveniki so dejali, da je potrebnih veliko več podatkov, da bi izolirali imena v klicih in ugotovili, ali sloni poimenujejo tudi druge stvari, s katerimi se srečujejo, kot so hrana, voda in kraji.

»Žal ne moremo zahtevati, da govorijo v mikrofone,« je dejal Wittemyer in opozoril na ovire pri zbiranju zadostnih podatkov. Nova spoznanja o slonji kogniciji in komunikaciji krepijo argumente za njihovo ohranitev, so dejali raziskovalci. Sloni so uvrščeni med ogrožene vrste zaradi lova na njihove slonovine in izgube habitata zaradi razvoja. Zaradi njihove velikosti potrebujejo veliko prostora in lahko povzročajo škodo na premoženju ter ogrožajo ljudi.

Čeprav pogovor s sloni ostaja oddaljene sanje, je Wittemyer dejal, da bi sposobnost komunikacije z njimi lahko bila prelomnica za njihovo zaščito. »Težko je živeti s sloni, ko si delimo pokrajino in oni jedo naše pridelke,« je dejal Wittemyer. »Želel bi si, da bi jih lahko opozoril, ‘Ne prihajajte sem. Ubiti boste, če pridete sem.’«

Large herd of African elephants walking forward along a path in the dry lake bed of Amboseli National Park
Foto: adogslifephoto iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekFalklandska vojna, ko je Evropa potrdila moč v hladni vojni
Naslednji članekOdlične, a podcenjene aplikacije za potovanja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.