Ne ubijaj kač; pokliči kačofon

V poletnih mesecih se prav tako kot mi, tudi kače rade nastavljajo soncu. V Sloveniji najdemo nestrupeno belico, črnico, navadnega goža, mačjeoko kačo, progastega goža, smokuljo, belouško in kobranko ter strupenega laškega gada, modrasa in navadnega gada.

Strupene kače prepoznamo po cikcakastem vzorcu na hrbtu, kratkem repu in ozki zenici. Modrasa prepoznamo tudi po rožičku na glavi. Znani so pa tudi nekateri gadi, ki nimajo vzorca ali pa imajo samo prečne proge. Obstajajo tudi popolnoma črni primerki.

Modras
Modras

Kaj storiti, če nam kača pride na vrt? V Sloveniji so kače zaščitene, tako da je ubijanje teh plazilcev krivolov. Kače se nas bojijo. Napadejo le, če se počutijo ogrožene ali če jih je strah. Če vidiš kačo, se je najbolje umakniti in jo pustiti pri miru. Na vrtu se po večini pojavljajo nestrupene in tudi koristne kače, ki lovijo male glodavce. V zadnjih letih je malo ugrizov kač, smrtnih primerov ni. Če te piči oziroma ugrizne kača, ud le imobiliziraj z ruto in obišči zdravnika.

V Sloveniji je bil pred leti za osrednjeslovensko regijo ustanovljen Kačofon, zadnja leta pa je povezan s prostovoljci po celi Sloveniji, ki se odzovejo na klic in pridejo po kačo. Vse takšne intervencije so brezplačne in prostovoljne. Če vidis kačo, pokliči: 040/322-449 (Kačofon) ali 070/571-273 (Davor Ros, prostovoljec). Odzivni so tudi na vse informacije glede plazilcev.

Poiščeš jih lahko tudi v Facebook skupini Kača na obisku?, kjer lahko napišeš svoje vprašanje ali nalepiš fotografijo posnete kače in tako ti bodo postregli z vsemi potrebnimi odgovori.

Kačofon
vir: Herpetološko društvo

Ne pozabi, kač ne ubijaj! Premalo kač pomeni preveč malih glodavcev, ki radi delajo škodo.

VIRLupa portal
Prejšnji članekIzpitov je konec, kaj pa sedaj?
Naslednji članekKorejske drame so pravi kulturni fenomen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.