Nepričakovan način za zmanjšanje nasilnega kriminala?

Zmanjšanje nasilja? Odgovor je ozelenitev
Zmanjšanje nasilja? Odgovor je ozelenitev Foto: hallojulie iz iStock

Ameriko pretresa veliko zločinov, ki negativno vplivajo na prebivalce in soseske v katerih živijo. Da bi ta negativen trend obrnili, so mesta poskusila že marsikaj. Veliko presenečenje pa je, da je tisto, kar je naredilo res veliko spremembo, ozelenjevanje zapuščenih parcel. Je to nekaj, kar bi lahko uvedli tudi pri nas?

Pomen zelenih površin pri zmanjšanju nasilja

Čiščenje zapuščenih parcel in ustvarjanje skupnih vrtov ne poskrbi le za to, da se soseska počuti varnejšo. Vedno več dokazov kaže, da res postane varnejša.

Dokaz tega je mesto Flint v Michiganu, kjer so bile do pred kratkim večje neurejene površine. Bile so porasle z visoko travo, ki je ulicam dajala zanemarjen pogled in zaradi visoke trave je slaba vidljivost celo ovirala promet. To je bilo pred približno desetletjem, ko je bil Flint znan po visokem številu nasilnih zločinov. To se je spremenilo leta 2014, ko je vodna kriza prisilila oblasti, da so preuredili sosesko. Presenetljivo je to sovpadalo s padcem nasilnih kaznivih dejanj. Ta so od leta 2012 ko je bilo prijavljenih 2774 nasilnih kaznivih dejanj do leta 2022 padla na 985.

Zaradi odseljevanja prebivalstva je veliko zapuščenih parcel izgubilo upravnike. Sedaj projekt Clean and Green skrbi za te parcele. Projekti ozelenitve, kot je ta, ohranjajo zapuščene parcele, bodisi s košnjo ali pa jih preuredijo v vrtove in parke.

Raziskovalci, ki so preučevali učinke ozelenitve v Flintu, Filadelfiji,  Youngstownu, Ohiu in drugih starih mestih so ugotovili da ozelenitev dejansko zmanjšuje nasilne zločine. »To je ena najbolj presenetljivih in z dokazi podkovanih ugotovitev, kar sem jih dobil v svoji 34-letni karieri raziskovanja,« pravi Marc A. Zimmerman, profesor na šoli za javno zdravje Univerze v Michiganu.

Design Material Summer Park
Foto: wat iz iStock

Preoblikovanje soseske

Pregled 45 dokumentov je pokazal, da prisotnost zelenih površin, vključno s parki in drevesi, zmanjšuje kriminal v mestih. V Filadelfiji so raziskovalci odkrili povezavo med sajenjem trave in dreves ter napadi s strelnim orožjem.

In v Flintu so Zimmerman in njegovi kolegi primerjali ulice, kjer so člani skupnosti vzdrževali prazne parcele preko projekta Clean & Green z ulicami, kjer so prazne parcele samevale več kot pet let. Vzdrževani predeli mest so imeli skoraj 40 odstotkov manj napadov in nasilnih zločinov. Druga študija je pokazala, da je bilo v segmentih sosesk z vzdrževanimi zelenicami nižja stopnja trpinčenja otrok.

V Flintu se je od leta 2015 do 2018 na območjih, kjer so bile prazne nepremičnine vzdrževane s strani prebivalcev, zmanjšalo število resnih, nasilnih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj s strelnim orožjem – kot tudi kazniva dejanja, katerih žrtve so bili mladi.

Preučevali so zelo različne vrste ozelenitev, od samo košnje praznih parcel do postavitve javnih vrtov, parkov in javne umetnosti. Nekatere projekte so vodili profesionalci, druge pa vodijo in upravljajo stanovalci. Ne glede na obliko ozelenitve se zmanjša kriminal v soseskah, vendar pa je ena študija pokazala, da je preprosto vzdrževanje praznih parcel zmanjšalo število vlomov, njihovo spreminjanje v vrtove pa zmanjšalo napade na prebivalce. In ko so prebivalci bolj vključeni, je učinek večji.

Rear shot of siblings sitting on the grass. Little girl sitting with her brother putting her arm on his shoulder at park.
Foto: jacoblund iz iStock

Kako ozelenitev zmanjšuje nasilne zločine?

Študije so sicer pokazale, da definitivno pride do zmanjšanja kriminala, vendar pa raziskovalcem ni uspelo ugotoviti, zakaj je do tega pojava prišlo. Ena od Zimmermanovih razlag se nanaša na teorijo o »razbitih oknih« in »prometnih ulicah«. Razbito okno namreč sporoča, da lahko vsak vzame tuje stvari in pobegne, posledic pa ne bo. Prometna ulica pa je nasprotje in sporoča, da so ljudje povezani in da držijo skupaj.

Veliko raziskav je pokazalo, da skrb za zelene površine izboljšuje duševno zdravje tistih, ki živijo v bližini teh površin. V študiji o slabem ravnanju z otroki pa so raziskovalci ugotovili, da se zmanjša slabo ravnanje z otroki. Ena od možnih razlag za povezavo med ozelenitvijo sosesk in manjšim trpinčenjem otrok je lahko, da ozelenitev soseske vpliva na zmanjšanje stresa staršev. Stres je namreč močno povezan s slabim ravnanjem z otroki.

One young happy woman sitting on bench on sidewalk in green downtown city park in Saguenay, Canada, Quebec during summer looking at phone or reading book
Foto: ablokhin iz iStock

Prisotnost mladih v projektu je pomembna

Ishmel, eden od ljudi, ki urejajo soseske, rad pripelje mlade v Clean & Green preko neprofitne organizacije, ki jo je ustanovil, CHANGE Foundation. Pravi, da vidi ponos na njihovih obrazih, ker so si nadenejo Clean & Green srajce in gredo ven s svojim orodjem in rokavicami ter dejansko počnejo nekaj pozitivnega za svojo sosesko. Mladi so namreč pomemben faktor za uspeh projektov, ki ozelenjujejo dele mest.

»To delo daje mladim tudi možnost, da se njihov glas sliši na srečanjih skupnosti,« pravi Ishmel. »Poleg košnje in skrbi za zelene površine, delajo tudi raziskave in poročila o počutju v soseski in za to prejmejo simbolična plačila.«

New empty pine wood picnic table on a green meadow in a public park
Foto: Francesco Scatena iz iStock

Zavzetost in odgovornost

Raziskave so celo pokazale, da so projekti ozelenitve nalezljivi: sosedje ozelenjenih parcel začnejo bolje skrbeti za svoja dvorišča. Vendar to ne pomeni, da bi morali vso odgovornost preložiti na prebivalce.

Prebivalci namreč ne morejo povsem sami urejati svojih sosesk, tako je pomembno, da jim pri tem pomagajo tudi odločevalci.

»V preteklosti smo opazovali različne procese v družbi, ki so vplivali na današnjo podobo mest. Tisti, ki imajo danes možnost spreminjati škodljive odločitve prejšnjih generacij, pa imajo dolžnost, da s pravimi potezami pomagajo soseskam, da se postavijo na noge,« pravi Zimmerman. »Ko je več praznih prostorov v skupnostih dobro vzdrževanih in se kriminal zmanjša, lahko pozitivne učinke čuti več generacij

Human hands holding global over green mountain background. Original source from Nasa on https://visibleearth.nasa.gov/images/54388/earth-the-blue-marble
Foto: Boonyachoat iz iStock
VIRNational Geographic
Prejšnji članekTako je videti paradižnik, če ga izgubiš v vesolju, razkriva NASA
Naslednji članekKako izbrati idealen model ženskih škornjev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.