Tako je videti paradižnik, če ga izgubiš v vesolju, razkriva NASA

Paradižnik v vesolju
Paradižnik v vesolju Foto: quantic69 on iStock

Življenje v vesolju se zdaj navezuje tudi na paradižnike. Po spletu nenavadnih okoliščin se je NASA za trenutek fokusirala na primer izgubljenih oziroma najdenih paradižnikov, ki sta bila izgubljena na Mednarodni vesoljski postaji. Kaj se s paradižnikom zgodi v vesolju? No, če te je kdaj zanimalo, je tu odgovor, ki je nadvse zanimiv.

Paradižnik v vesolju, astronavti so navdušeni

Paradižnik, ki raste na Mednarodni vesoljski postaji
Paradižnik, ki raste na Mednarodni vesoljski postaji Foto: on space

NASA je objavila posnetek dveh drobnih paradižnikov, ki sta bila izgubljena leta 2022, potem ko ju je astronavt Frank Rubio obral na Mednarodni vesoljski postaji. Naključno odkritje v kompleksu s šestimi spalnicami nam je pokazalo, kako 17-odstotna vlažnost na ladji vpliva na hrano v vrečki.

»Kljub temu, da je minilo skoraj leto dni po začetnem izginotju paradižnikov, so sadje našli v plastični vrečki dehidrirano in rahlo zmečkano,« so 14. decembra zapisali predstavniki Nase, ne da bi razkrili natančno lokacijo najdbe. »Razen nekaj razbarvanja ni imel vidne rasti mikrobov ali gliv.«

Posušen paradižnik v vrečki
Posušen paradižnik v vrečki Foto: on space

Rubio je prej namigoval samo na en sam izgubljeni paradižnik, za katerega je NASA zdaj dejala, da je bil pridelan kot del eXposed Root On-Orbit Test System ali eksperimenta XROOTS leta 2022. Eksperiment uporablja hidroponične in aeroponične tehnike za gojenje rastlin brez zemlje ali drugih rastnih medijev in bi lahko zagotovil primerne rešitve za rastlinske sisteme, potrebne za prihodnje misije raziskovanja vesolja, je dodala agencija.

Vesoljska hrana ima tudi nematerialne koristi. »Prednosti gojenja rastlin v vesolju se tu ne končajo,« so dodali uradniki Nase. »Astronavti poročajo, da čas, porabljen za vrtnarjenje, prinaša psihološke koristi, izboljša kakovost življenja v vesolju in dvigne njihovo moralo.«

VIRspace.com
Prejšnji članekTretji dobri mož, ki prinaša zvrhan koš daril
Naslednji članekNepričakovan način za zmanjšanje nasilnega kriminala?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.