Nov načrt, kako rešiti korale

Koralni grebeni pokrivajo 0,2 % morskega dna in ponujajo življenjski prostor četrtini vseh morskih živali, a se soočajo s smrtonosnimi globalnimi spremembami in človeškimi posegi. V zadnjem desetletju je iz obličja Zemlje izginilo 14 % koral, trend pa se nadaljuje. Izračuni so pokazali, da tudi v primeru, če človeštvu uspe doseči cilj segrevanja ozračja za največ 1,5 °C, bo 70-90 % koralnih grebenov izginilo v naslednjih desetletjih, poroča Guardian. Ker je postalo jasno, da vseh ne moremo rešiti, so ekologi morali izbrati prioritete. Pri tem so si pomagali z ekonomsko teorijo, namenjeno investitorjem.

korale
Če morska voda postane pretopla, se korale začnejo beliti. To je najpogostejši razlog za njihovo smrt.

Ekonomija za korale

Ekonomist Harry Markowitz je v 50-ih razvil teorijo, imenovano moderna portfolio teorija. Namenjena je bila vlagateljem in Markowitz je zanjo prejel Nobelovo nagrado. Moderna portfolio teorija investitorje uči, kako vlagati s čim manj tveganja, kako pametno izbrati naložbe in kako naložbe kombinirati med seboj. Ekologi so njegovo teorijo prenesli na koralne grebene in naredili seznam petdesetih koralnih grebenov, na katere se bodo osredotočili in jih še posebej zaščitili.

Izbor

Avstralski znanstveniki so koralne grebene po svetu razdelili v bioklimatske enote velikosti 500 km2. Pri tem so upoštevali 174 spremenljivk, razporejenih v pet kategorij: zgodovina temperaturnih sprememb in napovedi, zakisanost oceana, invazivne vrste, pogostost ciklonov in povezanost z drugimi koralnimi grebeni. Pri izboru v petdeset bolj zaščitenih grebenov, je bil kriterij možnost preživetja. Posvetili se bodo tistim območjem, kjer korale še vedno uspevajo, jih bolje zaščitili in upajo, da bodo ta območja lahko v prihodnosti pomagala pripeljati korale nazaj.

korala
Acropora cervicornis uspeva na Karibih (vir: wiki)

Med posebej zaščitenimi bodo območja koral na Bližnjem Vzhodu, severni in vzhodni Afriki, Avstraliji, na Karibih, Pacifiških otokih, Južni Ameriki ter južni in jugovzhodni Aziji.  Med drugim sem spada del Velikega koralnega grebena v Avstraliji, Egiptovsko in južno Rdeče morje in koralni trikotnik okoli Indonezije, Malezije, Papua nove Gvineje in Filipinov. Vendar bodo zaradi kriterija poveznosti in klime izključeni nekateri predeli v bližini Havajev in Srednjeameriški koralni greben.

koralni greben
Korale ob obali blizu mesta Eilat v Izraelu (vir: wiki)

Rešujemo več kot le korale

Društvo za zaščito divjih živali (Wildlife Conservation Society – WCS) je raziskavo navdušeno pozdravilo. Emily Darling, vodja oddelka za zaščito koral, je povedala, da je ta raziskava »povečala možnost preživetja vsaj nekaterim koralnim grebenom«. WCS se že leta spopada z neklimatskimi grožnjami koralam, kot so intenzivno ribištvo, netrajnostni turizem, zagrajevanje plaž in onesnaževanje vode. Zdaj pa se bodo lahko še bolj sistematično borili za preživetje koral in živali, ki tam živijo. »Ne pomagamo le koralam in živalim, ki živijo pri njih, temveč tudi kitom, delfinom, dugongom in celotnemu ekosistemu,« je povedala.

Prejšnji članekOd novoletnih zaobljub do pametnih ciljev
Naslednji članekZ iskalnikom Petal podjetja stopijo stopničko više

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.