Obale Istre polne strupenih bitij

hd wallpaper, jellyfish, aquarium
Foto: emdash iz Pixabay

Na 24 ur poročajo, da je na delu istrske obale opaziti vedno več kompasnih klobučnjakov. Gre za nevarno vrsto ožigalkarjev, za katere strokovnjaki opozarjajo, naj se stiku z njimi izogibamo. Žareče celice kompasnih klobučnjakov so namreč zelo strupene. Če do stika vseeno pride, je treba mesto stika oprati z morsko vodo, ob pojavu drugih simptomov pa nujno poiskati zdravniško pomoč.

compass jellyfish, sea, beach
Kompasni klobučnjak. Foto: schuetz-mediendesign iz Pixabay

Kompasni klobučnjak ima klobuk premera do 40 cm, njegove lovke zrastejo do enega metra. Klobučnjak je običajno rumeno bele barve z rjavimi progami. Do sedaj so ga opazili v Puli in Rovinju, ribiči pa pravijo, da pojav ni nov, saj klobučnjaka ob tem delu obale opažajo že od maja.

Žareče celice kompasnih klobučnjakov so zelo strupene. Tatjana Čemerikić iz Inštituta za urgentno medicino je za hrvaški RTL povedala, da se ob stiku s klobučnjakom na koži pojavi izpuščaj. Izpuščaj lahko ostane na mestu stika ali se razširi na druge dele telesa, pojavijo se lahko tudi mehurji in opekline. Dodala je, da v hujših primerih lahko pride tudi do slabosti, vrtoglavice in izgube zavesti.

Stiku z ožigalkarjem naj se kopalci skušajo izogniti. Biologinja Tamara Sović predlaga, naj se od klobučnjaka skušajo oddaljiti. Če imajo ob sebi primeren predmet, na primer plavalni čevelj ali plavutko, naj ga z njim poskušajo odriniti stran od sebe.

Če do stika z ožigalkarjem vseeno pride, je treba vodo čimprej zapustiti in mesto stika sprati z morsko vodo. Zelo pomembno je, da ne spiramo s sladko vodo. Ta bi povzročila, da izgorele celice spustijo še več strupov, posledično pa bi bila bolečina še hujša.

Prejšnji članekSlovenci letos poslali že več kot 0,5 milijarde SMS-sporočil
Naslednji članekOdkrit izvor Črne smrti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.