Slovenci letos poslali že več kot 0,5 milijarde SMS-sporočil

Moški na telefonu.
Foto: niekverlaan iz Pixabay

Statistični urad Republike Slovenije je objavil zanimive podatke o slovenski uporabi mobilnih telefonov in interneta. Slovenci smo v 1. četrtletju leta 2022 naredili več klicev in poslali več sporočil kot leto prej v istem času. Prav tako se je povečalo število ljudi, ki uporabljajo mobilna omrežja. Vseeno je bilo telefonskega prometa manj.

Uporabnikov mobilnih omrežij že več kot 2,5 milijona

Število uporabnikov mobilnih omrežij v Sloveniji je ob koncu 1. četrtletja 2022 preseglo 2.613.000. Na letni ravni se je dvignilo za 2 %. Povečalo se je tako število naročnikov kot tudi predplačnikov. Največji porast je bil zaznan pri poslovnih naročnikih. Med vrstami klicev je bilo zaznati največ odhodnih klicev, bilo jih je kar 475 milijonov. To je bilo za 1 % več kot v istem četrtletju prejšnjega leta. Število mednarodnih odhodnih klicev je poraslo za 12 %.

Padlo je število ur odhodnega prometa. Skupno je bilo izmerjenih okoli 23 milijonov ur, kar je bilo za 6 % manj kot v istem obdobju lanskega leta. Domači promet je bil prav tako manjši za 6 %, mednarodni pa za 5 %. V enem letu se je odhodni mobilni promet zmanjšal pri obeh vrstah uporabnikov in v vseh omrežjih.

Vse več sporočil in prenosa podatkov

Še naprej se je večalo število poslanih sporočil. Poslanih je bilo okoli 577 milijonov SMS-sporočil, 7 % več kot v lanskem letu. Zasebni uporabniki so jih poslali za 5 % več, poslovni uporabniki pa za 15 % več. Poslanih je bilo tudi skoraj 29 milijonov MMS-sporočil ali za 4 % več.

Poleg števila sporočil pričakovano raste tudi prenos podatkov. Prek mobilnega širokopasovnega dostopa je bilo prenesenih skoraj 71 milijonov gigabajtov podatkov oziroma 27 % več kot v istem obdobju prejšnjega leta. V podatke ni všteto število prenosa preko brezžične tehnologije Wi-Fi. V tem primeru bi bilo število še precej večje.

Raste tudi uporaba optičnega interneta

V tem času se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo skoraj 675.000 širokopasovnih priključkov, kar je 3 % več kot lansko leto. Število priključkov z optičnim dostopom je zraslo za kar 12 %. Število priključkov prek kabelskega modema je na letni ravni upadlo za 2 %, število priključkov xDSL pa za 10 %.

Bolj podrobne podatke lahko najdeš na spletni strani statističnega urada RS.

Prejšnji članekKatere funkcije mora imeti pametna ura?
Naslednji članekObale Istre polne strupenih bitij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.