Opica dobila mladiča, čeprav je bila v kletki sama?

Kanha Langurs India
Foto: Ian Hromada iz iStock

Samica gibona je v japonskem živalskem vrtu zanosila, čeprav je živela sama v kletki. Japonski oskrbniki verjamejo, da so razrešili skrivnost.

Scenarij pobegle najstnice

Momo, 12-letna samica gibona, je februarja 2021 šokirala svoje skrbnike v živalskem vrtu in botaničnem vrtu Kujukushima v Nagasakiju, ko je skotila, čeprav ni imela nobenega znanega samca. Dve leti pozneje so v živalskem vrtu po testu DNK njenega otroka ugotovili, kdo je oče – in imajo celo teorijo o tem, kako sta se gibona parila. Test je pokazal, da je oče Itō, 34-letni gibon, ki je bil v času, ko je Momo zanosila, v sosednji ogradi.

Živalski vrt je povedal, da verjame, da sta se Momo in Itō uspela pariti skozi majhno luknjo v jekleni plošči med njunima ogradama. Premer luknje je bil približno 9 milimetrov.

Mladič opice zdravo raste pod Momojino ljubečo pozornostjo, so sporočili iz živalskega vrta. »To je dragoceno življenje, ki se je skotilo na svet, še naprej bomo dobro skrbeli zanj in upamo, da bo živel dolgo in zdravo življenje,« je dejal Hideki Hisano, namestnik direktorja živalskega vrta.

White handed gibbon sitting in a tree
Foto: SanderMeertins iz iStock

Giboni so majhne opice

Giboni so med najmanjšimi opicami, vendar imajo glasne pevske glasove, ki so se razvili v zapleten jezik, in lahko nihajo z veje na vejo s hitrostjo do skoraj 60 kilometrov na uro.

Obstaja več deset vrst gibonov, ki živijo v nekaterih delih Azije, od severovzhodne Indije do Kitajske in vse do arhipelaga Borneo.

Populacija gibbonov v naravi se zmanjšuje, zato so bili uvrščeni na seznam ogroženih vrst pri Mednarodni zvezi za varstvo narave, saj njihov življenjski prostor ogrožajo človekove dejavnosti, kot so krčenje gozdov, rudarjenje in gradnja cest.

VIRCNN
Prejšnji članekMorski led na Antarktiki dosegel rekordno nizko raven
Naslednji članekŠtipendije Univerze na Primorskem za leto 2023/2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.