Morski led na Antarktiki dosegel rekordno nizko raven

Antarctica beautiful landscape, blue icebergs, nature wilderness
Foto: anyaberkut iz iStock

Površina morskega ledu okoli Antarktike je rekordno nizka, znanstveniki pa poročajo, da »tako ekstremnih razmer še niso videli«. Pričakuje se, da se bo obseg ledu še zmanjšal, preden se bo končala letošnja poletna sezona taljenja.

Na Arktiki je vpliv podnebne krize viden že od leta 1979

Vpliv podnebne krize na taljenje morskega ledu na Arktiki je jasno razviden iz zapisov, ki segajo vse do leta 1979. Antarktični morski led se iz leta v leto precej bolj spreminja, zato je težje opaziti učinek globalnega segrevanja.

Vendar izjemni izpadi antarktičnega morskega ledu v zadnjih šestih letih kažejo, da lahko rekordna raven toplote v oceanu in s tem povezane spremembe vremenskih vzorcev pomenijo, da se podnebna kriza končno kaže v opazovanjih.

Znanstveniki so bili že prej zelo zaskrbljeni zaradi antarktičnega ledu. Podnebni modeli so že leta 2014 nakazovali, da je orjaški Zahodnoantarktični ledeni pokrov (WAIS), ki leži na celini, obsojen na propad zaradi že takrat opaženih ravni globalnega segrevanja.

antarctica, antarctic peninsula, cierva cove
Foto: SarahNic iz Pixabay

Vse večja izguba morskega ledu izpostavlja ledene plošče in njihove ledenike valovom

Raziskovalci so opozorili, da vse večja izguba morskega ledu izpostavlja ledene plošče in njihove ledenike valovom, ki pospešujejo njihovo razpadanje in taljenje. Nedavna študija je ocenila, da bi se WADS postopoma zrušil in dvignil za štiri metre, če bi se globalna temperatura dvignila le za 1 °C, kar je že presežena meja.

Profesor Karsten Gohl iz Helmholtzevega centra za polarne in morske raziskave na Inštitutu Alfreda Wegenerja v Nemčiji, ki je regijo prvič obiskal leta 1994, je dejal: »Tako ekstremnih razmer brez ledu tukaj še nisem videl. Kontinentalni šelf, območje v velikosti Nemčije, je zdaj popolnoma brez ledu. Zaskrbljujoče je, če pomislimo, kako hitro se je ta sprememba zgodila.«

Prof. Christian Haas, prav tako iz centra Helmholtz, je dejal: »Hitro zmanjševanje morskega ledu v zadnjih šestih letih je precej presenetljivo, saj se v 35 letih pred tem ledena odeja skorajda ni spremenila.«

Tudi znanstveniki iz Nacionalnega centra za podatke o snegu in ledu v ZDA so povedali, da je bil dosežen nov rekordni minimum. Povedali so, da se je obseg morskega ledu na Antarktiki 13. februarja zmanjšal na 1,91 milijona kvadratnih kilometrov, kar je pod prejšnjim rekordom, postavljenim 25. februarja 2022.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNajboljše trgovine v Ljubljani za leto 2023: Kje nakupovati v Ljubljani?
Naslednji članekOpica dobila mladiča, čeprav je bila v kletki sama?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.