Najboljše trgovine v Ljubljani za leto 2023: Kje nakupovati v Ljubljani?

Najboljše trgovine v Ljubljani 2023
Najboljše trgovine v Ljubljani 2023

Ljubljanske trgovine lahko vsakogar oblečejo od glave do pet in ga za povrh še opremijo z novim spominkom ali z buteljko vina za bližnje.

Na voljo je vse od manjših, neodvisnih butikov, do velikih nakupovalnih središč, na katerih se je veliko delalo v zadnjih letih. In Your Pocket je imel več kot dovolj izbire pri podelitvi vsakoletnih nagrad za najboljše lokacije za nakupovanje v Ljubljani, pri tem pa je bila komisija pozorna, da se najde na seznamu nekaj za vsako potrebo in okus.

1Najboljši modni butik: Ikona Ljubljana

Ikona Ljubljana
Ikona Ljubljana Foto: on ikona

Čeprav Ljubljana ni takšna modna prestolnica kot je recimo Milano ali London, ji takšni butiki kot je Ikona dvigujejo standard. Locirana je v starem mestnem jedru, kjer se ustavljajo tako turisti kot domačini za ogledovanje izložb ali za pomerjanje najnovejših modnih kosov.

2Najboljši nakupovalni center: Aleja

Aleja spada med najboljše nakupovalne izkušnje v Ljubljani
Aleja spada med najboljše nakupovalne izkušnje v Ljubljani Foto: on aleja

Nakupovalni center, ki je svoja vrata odprl leta 2020, je že leto po odprtju prejel nagrado in naziv najboljšega novega nakupovalnega središča na svetu.

Aleja ne navdušuje samo z izjemno ponudbo dejavnosti, restavracij in trgovin, temveč tudi z unikatno, futuristično arhitekturo. Zunanjost naj bi navdihnila prav žival, ki je simbol Ljubljane – morda tega do sedaj še nisi opazil, vendar fasada nekoliko spominja na zmajeve luske.

3Najboljša konceptualna trgovina oz. trgovina z darili: 1001 Dar

happy birthday, valentine, gifts

Ime kar dobro odraža ponudbo te prikupne trgovinice; morda ne ponujajo ravno tisoč in enega izdelka, vendar izgleda, da številka vseeno ni predaleč od resnice. V trgovini lahko namreč najdeš katerokoli stvar za dom in prosti čas. Našel boš celo stvari, za katere nisi nikoli vedel, da jih potrebuješ.

4Najboljša trgovina za dom in dizajn: Steklarna Rogaška

Steklarna Rogaška tudi v Ljubljani
Steklarna Rogaška tudi v Ljubljani Foto: on visitljubljana

Steklarna črpa iz skoraj 350-letne tradicije, s proizvodnjo pa je prvič začela v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Že od začetka je izvažala svoje izdelke, med drugim tudi v Ameriko, ter trdo delala na tem, da postane proizvajalec za prestižne tuje znamke.

Njihovi ročno izdelani izdelki so popolno darilo za poroke in rojstne dneve.

5Najboljša kulinarična trgovina: Piranske soline

Piranske soline v Ljubljani
Piranske soline v Ljubljani Foto: on soline

Kdor trdi, da je vseeno, kakšno sol uporabljaš pri kuhi, očitno še ni preizkusil piranske soli.

Ta avtohtona slovenska blagovna znamka sol pridobiva z naravno kristalizacijo na solnih poljih na podlagi več kot 700 let starega izročila. S tem si je prislužila zaščiteno označbo porekla in se uvrstila na seznam zaščitenih produktov na evropski ravni, kjer se nahajajo tudi parmezan, šampanjec itd.

Piranska sol ima posebno obliko kristalov, zaradi česar ima nekoliko manj slan okus kot druge vrste soli in se zato tudi odlično kombinira s sladkim – recimo s čokolado.

6Najboljša trgovina z nakitom in modnimi dodatki: Draguljarna Malalan

Draguljarna Malalan spada med najboljše trgovine v Ljubljani
Draguljarna Malalan spada med najboljše trgovine v Ljubljani Foto: on malalan

Pred kratkim je bilo valentinovo, kar pomeni, da sta si oba spola razbijala glavo, kaj kupiti boljši polovici. Draguljarna Malalan bi z lahkoto rešila to dilemo; z veliko ponudbo nakita in zapestnih ur predstavlja popolno lokacijo za iskanje darila za drago oz. dragega.

Trgovino sta odprla zakonca Malalan, sčasoma pa so jima začeli pomagati tudi sinovi, na prelomu tisočletja pa se je temu družinskemu podjetju pridružilo tudi ime Rolex.

7Najboljša trgovina z blagovnimi znamkami: Max Mara

Max Mara
Max Mara Foto: Max Mara on WWD

Italijanska blagovna znamka z razkošnimi ženskimi oblačili se je začela z vizijo približati tipičen prefinjen italijanski slog širšim množicam. Kosi oblačil, ki jih znamka ponuja, so namenjeni ženskam, ki se želijo počutiti urejeno in prestižno, primerni pa so tako za poslovne kontekste kot tudi za vsakdan.

8Najboljši trgovini z vintage oblačili oz. z oblačili iz druge roke: Humana in 2nd Chance

Shallow focus photo of clothing rack
Foto: William Matt iz Pexels

Z vse večjim zavedanjem okoljske krize se je povečal tudi odpor do hitre mode, zaradi česar so v zadnjih letih vintage trgovine oz. trgovine z oblekami iz druge roke postale precej pogost naslov za nakup oblek.

2nd Chance je edina trgovina v Ljubljani, ki prodaja oblačila visoke mode iz druge roke. Ponaša se s torbicami, dodatki in oblačili luksuznih znamk kot so Prada, Dior, Gucci, Burberry itd.

Humana ima po Sloveniji odprtih več poslovalnic, obleke, ki jih razstavlja, pa dobi od ljudi, ki svoje stare stvari nesejo v njene zabojnike. Njena vizija je prispevati k krožnemu gospodarjenju in k zmanjšanju negativnega vpliva tekstilne industrije na okolje; po podatkih na njeni strani naj bi se namreč z nakupom ene rabljene majice prihranilo 2500 litrov vode, prepreči pa se tudi dodatno kemično onesnaženje.

9Najboljši nepremičninski agenciji: ​​​​​​​Ljubljana nepremičnine in Stoja Real Estate Agency

real estate, homeownership, homebuying

Ljubljana nepremičnine je agencija, ki se strankam posveti in jim osebno svetuje ter z njimi išče individualne rešitve, poleg tega pa ponuja tudi podporo pri opremljanju, financiranju, gradnji in pa pri samemu iskanju nepremičnin.

Stoja je najbolj priljubljena izbira za tujce, diplomate in lokalne poslovneže. Specializira se v najemu stanovanjskih in poslovnih nepremičnin v Ljubljani in z veseljem pomagajo pri kupovanju ter prodaji nepremičninske lastnine po celi državi.

Anja Koglot

Junior novinar

Prejšnji članekTedenski horoskop: od 20. 2. do 26. 2.
Naslednji članekMorski led na Antarktiki dosegel rekordno nizko raven
Anja Koglot

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.