Peking zajela najhujša peščena nevihta zadnjega desetletja

Kitajsko prestolnico je v ponedeljek zajel gost oblak prahu in peska, ki je povzročil nevarno raven onesnaženosti zraka. Močan veter je iz puščave Gobi prinesel pesek in povzročil obarvanje prestolnice v rjavo-oranžno barvo. S puščavskim peskom smo se februarja srečali tudi v Evropi, ko je veter na staro celino nanesel pesek iz Sahare. Kljub temu da nevihte v trenutnih mesecih niso nič novega, so meteorologi kitajske prestolnice opozorili na resnost pojava, saj naj bi šlo za najhujšo peščeno nevihto v zadnjem desetletju.

Kaj sploh je peščena nevihta?

Peščeno nevihto povzroči velika količina vetra, ki je dvigne zgornjo plast peska in jo raznese na vse možne smeri. Tak pojav se zgodi v suhih in vročih puščavah, kjer je pesek bolj nasičen kot umazanija ali kamenje. Poleg peščene nevihte poznamo še prašno, ki z raznašanjem drobnih delcev prizadene urbana območja. Peščene nevihte se zgodijo zelo hitro, saj mora hitrost vetra znašati vsaj 40 kilometrov na uro.

nevihta v puščavi

Vpliv Mongolije

Mongolija, severna soseda Kitajske, velja za eno izmed bolj tradicionalnih živinorejskih držav, ki kaže vidne posledice globalnega segrevanja. Približno 70 % države se v različnih stopnjah sooča z dezertifikacijo, ki jo spremlja trend nenehnega širjenja. Dezertifikacijo oziroma širjenje puščave, povzroča prekomerna paša in ostali dejavniki, kot je neurejeno izkoriščanje mineralnih surovin.

Okoljske spremembe

Znanstveni sodelavec Raziskovalnega inštituta Kitajske akademije znanosti Chen Guangting je opozoril, da je za preprečevanje in nadzor vremena peščenega prahu potrebno globalno okoljsko sodelovanje. Raziskave so namreč pokazale, da približno polovica kitajskih peščenih neviht prihaja ravno iz prahu v Mongoliji.

Ključna razloga za večjo izpostavljenost Kitajske sta tudi krčenje gozdov in erozija tal na severu. V zadnjih letih si kitajske oblasti prizadevajo za obnovo gozdov, saj bi z njimi zadržali velike količine peska. V ta namen so posadili tudi »veliki zeleni zid« dreves, ki naj bi zajel pesek in prah.

mongolija
Pokrajina v Mongoliji.

Onesnaženost zraka

Pekinški indeks kakovosti zraka je v ponedeljek zabeležil oceno »nevarnih« 999. Raven majhnih delcev so v mnogih delih mesta zabeležili nad 600 mikrogramov, kasneje pa dosegli 24-urno povprečje 200 mikrogramov. To je 175 mikrogramov več, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Povprečna dnevna koncentracija naj bi namreč znašala le 25.

Promet v Pekingu
Promet v Pekingu.

»Videti je kot konec sveta«

Nekateri prebivalci so povedali, da so se zbudili sredi noči, saj so imeli občutek nemogočega dihanja. Poleg tega so si čez dan svoje obraze zaščitili z maskami, šali in rutami. “Videti je kot konec sveta,” je za Reuters dejala 25-letna Flora Zou. Kitajski športni komentator Weiba se je pošalil, da se mu zdi, kot da se mora naučiti jahati kamelo. Peščena nevihta je na Kitajskem povzročila zelo slabo vidljivost, zaradi česar so bile pekinške oblasti prisiljene odpovedati približno petino vseh letov. Pesek in prah, ki ga prinese nevihta, je namreč izredno zaslepujoč in zadušljiv. Prav tako pa je zajel tudi sosednjo Mongolijo, kjer so naj bi na dan nevihte pogrešali najmanj 341 ljudi.

VIRGlobal Times
Prejšnji članekGreš študirat na Dunaj? Na voljo je razpis za Knafljevo štipendijo
Naslednji članek10 najbolj neverjetnih navad po svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.