10 najbolj neverjetnih navad po svetu

Bolj ko spoznavamo svet, bolj ugotavljamo, da se nam lahko zdijo nekatere navade in tradicije drugih kultur in narodov nekaj povsem bizarnega. In obratno: drugim kulturam se morda tudi nekateri naši običaji zdijo strašno smešni. Da si malce razširiš obzorje, si poglej nekaj navad po svetu, ki se ti bodo verjetno zdele precej nenavadne.

Če se do 25. leta ne boš poročil …

cimet… te bodo na Danskem prijatelji nekam privezali in posuli s cimetom.

Če se tam ne poročiš do 30. leta, te morda čaka še kaj hujšega. V Sloveniji bi prva usoda doletela številne mlade, vedno manj ljudi se pri teh letih že odloča za poroko.

Da imaš doma savno …savna

… je povsem običajno, če si prebivalec Finske. Tam jih ne najdemo le v zdraviliščih, savne so običajen del številnih domov na Finskem. Zanje je to popolno mesto za sprostitev, verjamejo tudi v njihovo zdravilno moč.

Vztrajno zavračanje hrane

Na Irskem je v navadi, da se braniš ponujene hrane, če si na obisku pri prijatelju. Ko ti njegovi domači ponudijo hrano, je vljudno, da jo večkrat strogo zavrneš (tudi če stradaš!).

Na koncu hrano vendarle dobiš, a mora pred tem glede tega poteči še ceremonija dolgega pregovarjanja.

japonke
Japonke kot najpomembnejši kos obutve.

Japonke za vsako priložnost

V Avstraliji so japonske izredno priljubljena obutev. Rečejo jim tudi kar »tangice«, obujejo pa jih za marsikatero priložnost.  Najbrž je temu tako, ker imajo v tej državi sila lepo vreme.

Na Slovaškem

vedro
Na Slovaškem je poseben običaj na veliko noč

Če se za veliko noč odpraviš na Slovaško (in si ženskega spola), moraš biti še posebej pozorna. V tem času po vaseh hodijo skupine moških, ki mimoidoče ženske razigrano polivajo z vedri vode in jih nežno tepejo s palicami.

Ta tradicija je najbrž bolj všeč moškim kot ženskam, sploh, ker se morajo te za »uslugo« še zahvaliti.

Pozdrav z dotikom nosu

V Združenih arabskih emiratih se moški pozdravljajo na nenavaden način: dvakrat se dotaknejo z nosovi. To so v času koronakrize morali najbrž nekoliko prilagoditi.

Dva potna lista

Če si prebivalec Rusije, imaš lahko kar dva potna lista, ne le enega. Prvi je za interno uporabo, podoben je osebni izkaznici, le da je večji, vsebuje pa tudi zaupnejše informacije: kje živiš, kdo so tvoji otroci …  Drugi potni list je za mednarodno rabo. Ker je dražji, si ga vsak ne more privoščiti.

Dostop do osebnih podatkov

computer
Na Švedskem je na internetu dostopnih kar nekaj osebnih podatkov o državljanih.

Medtem ko pri nas na internetu težko najdemo informacije o posameznih ljudeh, lahko na Švedskem tam najdeš kar precej zasebne podatke vsakega državljana: njegovo ime, datum rojstva, kraj bivanja, avto, ki ga vozi, in koliko zasluži. To se zdi velika kršitev zasebnosti, a na Švedskem vztrajajo pri tem.

umivanje zob
V Braziliji si zobe umivajo pogosteje.

Umivanje zob

V Braziliji ne bo prav nič nenavadno, če opaziš ljudi, si v javnih straniščih umijejo še zobe. Poleg tega se pogosteje tudi tuširajo, prav tako so izjemno vljudni pri hranjenju: pico recimo jedo kar z nožem in z vilico.

Dojenčki na mrazu

Na Norveškem je povsem običajno, da pustiš svojega dojenčka v vozičku samega zunaj, (tudi na mrazu pozimi), medtem pa opraviš kakšne opravke. Tako je videti vrste vozičkov pred kavarnami ali restavracijami. Norveška na srečo ni država, ki bi imela visoko stopnjo ugrabitev otrok.

Prejšnji članekPeking zajela najhujša peščena nevihta zadnjega desetletja
Naslednji članekBliža se materinski dan – že veste, kako boste razveselili svojo mamo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.