Podnebne spremembe premikajo Zemljino os

Vplivi človeštva na podnebje našega planeta so tako močni, da že desetletja nevede premikamo tisto os, na kateri se Zemlja vrti, pravijo znanstveniki.

V novi študiji so raziskovalci preučevali pojav uhajanja pola, pri katerem se geografske lege severnega in južnega pola Zemlje odmikajo glede na rotacijsko os planeta.

Na ta skrivnostni pojav naj bi vplivali številni dejavniki, vključno z učinki antropogenih podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek.

»Hitrejše taljenje ledu zaradi globalnega segrevanja je bil najverjetnejši vzrok za usmerjeno spremembo polarnega odnašanja v devetdesetih letih,« pojasnjuje vodilni raziskovalec Shanshan Deng s Kitajskega Inštituta za geografske znanosti in raziskave naravnih virov.

Ali lahko taljenje ledu premakne Zemeljino os?

V novi študiji je Deng s sodelavci raziskovalci preučil, v kolikšni meri so spremembe v shranjeni zemeljski vodi (TWS) v zadnjih desetletjih prispevale k količini pravega polarnega uhajanja, zabeleženega v istem časovnem okviru.

TWS (ang. terrestrial water storage): Vsa voda, ki se nahaja na kopenski površini in pod površjem. Vključuje reke in jezera, vlago v prsti, koreninah in rastlinah, podtalno vodo, led in sneg.

V bistvu TWS vključuje spremembe v vodostajih na Zemlji, ki so posledica taljenja ledenikov, ko se svet segreje, poleg sprememb, ki jih povzroči tudi črpanje podtalnice iz podzemnih rezervoarjev.

Te spremembe so pomembne zato, ker vplivajo na porazdelitev mase na Zemlji in kadar imate opravka s vrtenjem – bodisi z vrtavko, jo-jo ali celim planetom, ki se vrti v vesolju – na način, kako prerazporejena masa vpliva na vrtenje.

»To nam prinaša zanimive dokaze,« pojasnjuje podnebni znanstvenik Vincent Humphrey s švicarske univerze v Zürichu, ki ni sodeloval v študiji. »Pove vam, kako močna je ta masna sprememba – tako velika je, da lahko spremeni os Zemlje.«

Odmik je sicer naravni pojav, vendar ne v tolikšni meri

Čeprav je polarni odmik naravni pojav, ki ga znanstveniki opazujejo že več kot stoletje, raven odmika ni konstantna, kar dokazuje izrazita sprememba smeri od zahoda proti vzhodu, ki je bila prvič vidna v devetdesetih letih.

Po izračunih ekipe – na podlagi satelitskih podatkov Nasine misije GRACE ter ocen izgube ledenika in črpanja podtalnice v osemdesetih letih prejšnjega stoletja – je bilo glavno gonilo sprememb polarnega odnašanja v devetdesetih letih posledica taljenja ledu zaradi podnebnih sprememb.

»Hitrejše taljenje ledu zaradi globalnega segrevanja je bil najverjetnejši vzrok za smerno spremembo polarnega odnašanja v devetdesetih letih,« pojasnjujejo raziskovalci v svoji študiji.

»Drugi možni vzroki so spremembe TWS v neglacialnih regijah zaradi podnebnih sprememb in netrajnostne porabe podtalnice za namakanje in druge antropogene dejavnosti.«

Medtem ko se ocenjuje, da je bila do zdaj izkušena stopnja premika osi tako majhna, da je ljudje ne bi mogli zaznati v vsakdanjem življenju, rezultati kljub temu kažejo na še en zaskrbljujoč stranski učinek človekove nevzdržne rabe zemeljskih virov: masovna preureditev planetarne mase, ki je dovolj izrazita, da lahko merljivo vpliva na vrtenje sveta, v katerem živimo.

Drugo vprašanje je, koliko lahko trajno taljenje ledu in nenehno plenjenje virov podtalnice – vplivajo na prihodnje premikanje osi in kakšne posledice bi to lahko povzročilo. Morali bomo počakati in videti.

Prejšnji članekNoah Charney se v Slovenologiji predstavi kot največji oboževalec Slovenije: je danes to še relevantno?
Naslednji članekS slušalkami Huawei FreeBuds 4i vas bo vedno spremljal pozitiven ritem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.