Noah Charney se v Slovenologiji predstavi kot največji oboževalec Slovenije: je danes to še relevantno?

Noah Charney je ameriški umetnostni zgodovinar, profesor in romanopisec, ki že vrsto let živi v Sloveniji. Velikokrat se pošali, da je njen največji promotor, z leta 2017 izdano zbirko esejev o »življenju v najboljši deželi na svetu in popotovanju po njej« pa je to dejansko postal.

Slovenologija je zbirka 38 zanimivih in humornih zapisov o naši deželi na sončni strani Alp. Je posvetilo naši državi, ki nam toliko daje, brez da bi se mi tega sploh zavedali. V njej govori o slovenskih smešnih in na trenutke nenavadnih navadah (kot so na primer tiste pred poroko), o slovenski hrani in pijači, o sezuvanju čevljev pred vstopom v hišo, poveličuje slovenski zdravstveni sistem … hkrati pa vse te naše »posebnosti« primerja z ameriškimi navadami. V knjigi ne manjka tudi resnejših tem: Charney se v enem poglavju osredotoči na razlike med evropsko in ameriško oz. angleško esejistiko, v eseju, ki je nastal v sodelovanju z Boštjanom Gorenjcem pa raziskuje Toporišiča in slovensko slovnico.

Charneyjev pogled na Slovenijo in naše navade je dokaj ameriški, čeprav zase trdi, da ga je vzgojila Evropa in da se tu počuti kot doma. Seveda mu tega ne gre zameriti – kot v knjigi izpostavi, bi se lahko tako Slovenija kot Amerika naučili marsičesa druga od druge. No, Slovenci malce samozavesti, Američani pa … predvsem tega, kaj je socialna država.

Charney skozi svoje prigode kritično, a prežeto s humorjem opisuje življenje v Sloveniji. Čeprav so svoboščine in prednosti življenja v Sloveniji, ki jih je Charney izpostavil leta 2017, ko je knjiga izšla, danes bistveno bolj okrnjene, je knjiga še vedno prijetno branje za nekritičnega bralca. Tisti malo zahtevnejši pa se bodo ob branju spraševali: »Mar niso vse stvari, ki jih Noah Charney v knjigi opisuje kot privilegij, nekaj, kar bi morala imeti vsaka država? Od kdaj je javno zdravstvo privilegij, na katerega bi morali biti ponosni? Mar ni to temelj socialne države?«

Seveda se prebivalci ne moremo večno »fiksati« z lepotami Triglavskega narodnega parka in problemi Slovenije sežejo dlje od tega, kako mora biti pripravljena prava kranjska klobasa. A Slovenologija ni tu zato, da bi nam očitala napake v sistemu, niti zato, da bi se ob branju počutili krive. Charney je Slovence diagnosticiral kot premalo samozavestne, zato knjiga služi predvsem temu – dvigovanju samozavesti vsakemu Slovencu, ki poseže po njej. Slovenologija je odlično promocijsko gradivo za Slovenijo, mnogo boljše od vsakega promocijskega videa in brošure – je iskrena, kritična in duhovita, predvsem pa izpostavlja tiste slovenske »bisere«, ki se jih Slovenci niti ne zavedamo.

Če se že sami ne znamo promovirati, lahko vedno računamo na Američana, ki bo svoje navdušenje nad našo malo alpsko deželo delil s svetom namesto nas. Noah Charney, hvala!

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Noah Charney, Slovenologija, 184 str, založba Beletrina.

Prejšnji članek30. natečaj za najboljšo kratko zgodbo
Naslednji članekPodnebne spremembe premikajo Zemljino os

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.