Potapljači z dna Ljubljanice odstranili za cel zabojnik smeti

Potapljači so v čistilni akciji iz Ljubljanice odstranili za več kot zabojnik smeti. Sodelovalo 50 udeležencev, poleg 30 potapljačev tudi lokalni ribiči in lovci, je poročal portal MMC.

Dva sodelujoča držita zabojnik smeti
Čistilna akcija l Foto: Aljaž Zalar

Malo po malo do čiste reke

Potapljači so očistili zgornji tok Ljubljanice do vrhniškega mostu. Z dna so pobrali za več kot zabojnik smeti. Med drugim so iz reke prinesli steklenice, gume, kolesa, plastiko in pločevinke.

Boštjan Turk je mnenja, da če bi vsako leto »naredili nekaj takega, bi bil lahko v nekaj letih ta del Ljubljanice očiščen.« Vsaka smet, ki jo odstranijo, je plus za okolje, je dejal.

Nekaterih predmetov v reki ne smejo premikati

Potapljači čistijo Ljubljanico
Čistilna akcija l Foto: Aljaž Zalar

Zgornji tok Ljubljanice spada pod kulturno dediščino. Ker se v njem skrivajo predmeti iz rimske in antične dobe ter iz časa svetovnih vojn, je zgodovinsko zaščiten.

Pred podvigom so se zato sodelujoči seznanili z zgodovino območja. Izvedeli so, kaj lahko odnesejo s sabo in kaj morajo pustiti na mestu. Na dnu reke tako še vedno ostajajo predmeti, kot so lončene posode, je za portal MMC pojasnil predsednik Potapljaškega društva Vrhnika Boštjan Turk.

Prejšnji članekFilmi o politiki, ki jih moraš videti
Naslednji članekVodna para na Jupitrovi luni Ganimed

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.