Filmi o politiki, ki jih moraš videti

Politični filmski žanr je nekaj, kar lahko vključuje mnogo stvari. Vanj bi lahko vključili tudi staro-zgodovinskega Spartaka, akcijskega Padec Olimpa ali pa do novejših in aktualnejših filmov o problematiki beguncev. Filmi o politiki so izjemno razširjena skupina, ki jo je težko omejiti s štirimi stenami. Vseeno pa smo pripravili nekaj esencialnih filmov o politiki, ki se najbolj pogosto pojavljajo na lestvicah političnega žanra.

Omeniti je vredno, da to ni lestvica kakovosti, le naše priporočilo. Če imaš na zalogi film o politiki, za katerega misliš, da ga moramo videti, ga zapiši v komentar. 😊

V kot vroče maščevanje

Distopija posneta po istoimenskem stripovskem romanu Alana Moora. Anarhist V je zamaskirani borec za svobodo, ki želi v alternativni prihodnosti ljudem pokazati, kako nadzorovani so. Natalie Portman in Hugo Weaving v enem izmed kultnih filmov, ki je še bolj populariziral peti november.

V For Vendetta (2005) Official Trailer #1 - Sc-Fi Thriller HD

Milk

Biografski film politika Harveya Milka, ki je bil v sedemdesetih izvoljen v nadzorni odbor San Francisca. V osnovi nič posebnega, a gre za prvega istospolno usmerjenega politika, ki je prišel na tak položaj. Sean Penn odlično zaigra zelo pomembnega aktivista za pravice gejev. Predlagamo tudi dokumentarni film z naslovom The Times of Harvey Milk.

"MILK" Official Trailer

Malcolm X

Še ena biografska drama, tokrat o temnopoltem aktivistu Malcolmu X-u. Denzel Washington v eni izmed svojih najboljših vlog v enem izmed najboljših filmov Spika Leeja. V filmu smo priča vsem največjim trenutkom ene izmed najbolj pomembnih oseb v ameriški zgodovini. Močno temelji na njegovi avtobiografiji.

Malcolm X (1992) Official Trailer - Denzel Washington Movie HD

Frost/Nixon

V letu 1977 je David Frost opravil intervju z bivšim predsednikom ZDA Richardom Nixonom. Pet let po aferi Watergate in tri leta po njegovemu odstopu s položaja predsednika, Nixon pristane na intervju z britanskim novinarjem Frostom. Odlična drama, ki temelji na dialogu med obema glavnima likoma in razkriva marsikaj.

Frost/Nixon Official Trailer #1 - Kevin Bacon Movie (2008) HD

V povezavi s tem filmom pa si lahko ogledaš tudi film Vsi predsednikovi možje, ki prikazuje zgodbo same afere Watergate. Robert Redford in Dustin Hoffman v ekranizaciji istoimenskega romana.

JFK

Da ameriških predsednikov še ni konec, je tu še trilogija režiserja Oliverja Stona. JFK je tisti, ki je s Kevinom Costnerjem v glavni vlogi tudi daleč najboljši od trojice. Zgodba o ameriškem predsedniku Kennedyju. Sledita še filma o Nixonu (Nixon) in Bushu (W.) z Anthonyjem Hopkinsom oziroma Joshom Brolinom v glavnih vlogah.

JFK (1991) Official Trailer - Kevin Costner, Oliver Stone Thriller Movie HD

Stalinova smrt

Britanska črna komedija in satira o osebah, ki so nižje rangirane od predsednika, in po njegovi smrti pokažejo vse svoje adute in namere. Ena boljših takih komedij v zadnjih desetih letih, ki jo moraš videti. Če te to ne prepriča, pa lahko dodamo, da je v vlogi Nikite Hruščova izjemen Steve Buscemi.

The Death of Stalin Official Trailer #1 (2017) Jason Isaacs, Steve Buscemi Biography Movie HD

Vsi proti vsem

Slovenski režiser Andrej Košak je posnel film Vsi proti vsem, ki je bil eden boljših filmov predlanskega leta. Izmišljena drama, ki lahko dom najde v čisto vsakem mestu. Korupcija, morala, etika, demokracija in vse, kar povežemo s politiko.

Vsi proti vsem - v kinu

Drugi filmi o politiki

Kot rečeno, je politični žanr preširoko zastavljen, da bi lahko določili le nekaj filmov. V povezavi s politiko so tu še filmi kot so:

 • Državljan Kane
 • Propad (Der Untergang)
 • Lincoln
 • Zadnji škotski kralj
 • Elizabeta
 • Železna Lady
 • Selma
 • Dr. Strangelove
 • Mož iz ozadja
 • Butler
 • Marčeve Ide
 • Argo

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVojna nima ženskega obraza, ali pač?
Naslednji članekPotapljači z dna Ljubljanice odstranili za cel zabojnik smeti
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.