Predstavniki Mladinskega sveta z ministrom Brežanom o vlogi mladih v urejanju prostora

Travel Slovenia, Europe. Woman looking on Bled Lake with Island, Castle and Alps Mountain on background. Top view. Bled Lake one of most amazing tourist attractions. Sunset winter nature landscape.
Foto: NataliaDeriabina iz iStock

»Na ministrstvu podpiramo ozaveščanje in izobraževanje mladih o prostorskih vrednotah, prizadevamo si spodbuditi mlade, da o prostoru razmišljajo in da pri njegovem urejanju dejavno sodelujejo,« se glasi del zapisa Ministrstva za naravne vire in prostor. Minister Uroš Brežan je sprejel predstavnike Mladinskega sveta Slovenije in jim predstavil pogled ministrstva na izzive s katerimi se srečujejo mladi.

Dialog med mladimi in ministrstvom za naravne vire in prostor

Aktivnosti, ki jih v prihodnjih letih načrtuje ministrstvo in so povezane z aktualnimi temami, s katerimi se srečujejo mladi v Sloveniji. Skupaj so pregledali omenjeno tematiko, ki pa je bila le košček vsega v odprtem dialogu.

  • trajnostna naravnanost in zavedanje o pomenu naravnih virov
  • aktivno vključevanje v dialog s pristojnimi organizacijami za varstvo okolja

Poudarek srečanja je bila razprava o trajnostnem bivanju in načrtovanju prostora, ki bi bolj aktivno vključeval mlade in njihove predloge. Pravica do sodelovanja v zadevah urejanja prostora je neodtujljiva državljanska pravica. Posamezniki, prebivalci in uporabniki prostora ter širša zainteresirana javnost lahko v urejanju prostora sodelujejo v skladu z zakonodajo, lahko se vključijo v postopke priprave in sprejemanja prostorskih aktov.

Razprava med predstavniki Mladinskega sveta Slovenije in ministrom Urošem Brežanom
Razprava med predstavniki Mladinskega sveta Slovenije in ministrom Urošem Brežanom Foto: on gov

Kaj še Ministrstvo pripravlja za mlade?

»Vsako leto objavimo Javni razpis za sofinanciranje projektov ozaveščanja in promocije na področju urejanja prostora in graditve objektov, v sklopu katerega prednostno podpiramo projekte, ki so osredotočeni na izobraževanje in ozaveščanje mladih o prostoru in vzgoji prostorske kulture,« so zapisali pri ministrstvu. K temu so dali, da »v sklopu Kulturnega bazarja strokovno usposabljamo vzgojitelje in pedagoge ter osveščamo o vlogi prostora za kakovost življenja in pomenu aktivnega sodelovanja mladih pri urejanju le tega.«

Skočili so nekaj mesecev v prihodnost in povedali, da »v oktobru organiziramo Mesec prostora, s katerim združujemo dogodke in aktivnosti povezane z urejanjem prostora, naselij, razvojem mest, arhitekturo in graditvijo in h kateremu posebej vabimo izobraževalne ustanove.«

Ne gre pa brez razpisa za mlade, ki bo namenjen sofinanciranju promocije ozaveščanja mladih na področjih izvajanja Alpske konvencije, za izboljšanje kakovosti bivanja v alpskem prostoru. Ta je trenutno v pripravi v okviru predsedovanja Alpski konvenciji, namenjen pa bo vključevanju mladih na področju urejanja alpskega prostora.

Urednik portala Student.si

VIRMinistrstvo za naravne vire in prostor
Prejšnji članekJaneza Janšo razkurile menstrualne hlačke: »Izrojenost kot bistvo kulturnega marksizma«
Naslednji članekKako ljudi prepričati, da varujejo okolje?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.