Sponzorirano

Prepoved številnih plastičnih izdelkov v Evropski uniji

Onesnaževanje s plastiko
Sponzorirano

S 3. julijem je v Evropski uniji prepovedana prodaja določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Ne sme se več prodajati izdelkov, za katere obstajajo cenovno ugodne alternative brez plastike. Plastični izdelki za enkratno uporabo predstavljajo okoli 70 odstotkov odpadkov v morju po Evropi. Končni namen je krožni model v EU-ju, po katerem bi bila do leta 2030 odvržena plastika znova uporabna ali reciklirana.

Na trgu več ni vatiranih palčk, plastičnega jedilnega pribora, plastičnih krožnikov, slamic, palčk za balone ter nekaterih izdelkov iz ekspandiranega polistirena (skodelice in posode za hrano in pijačo). Prepovedani so tudi vsi izdelki iz oksorazgradljive plastike (plastike, ki ji dodajo aditive, ki pod vplivom toplote ali UV-svetlobe povzročijo oksidacijo, zaradi česar se plastični material razgradi v mikrodelce). Lokali in restavracije bodo morali začeti uporabljati posode in slamice iz bambusa, celuloze ali drugega biorazgradljivega materiala.

Za nekatere druge izdelke iz plastike (na primer ribiško orodje, plastične vrečke za enkratno uporabo, plastenke, tobačne filtre, sanitarne predmete in mokre robčke) veljajo drugačni ukrepi. Njihova uporaba bo omejena, proizvajalec bo imel razširjeno odgovornost (načelo onesnaževalec plača), izvajale se bodo kampanje za ozaveščanje in uvedene bodo posebne zahteve glede oblikovanja izdelkov.

Direktiva sicer ne prepoveduje plastenk, ki se jih po svetu proda 1,3 milijarde vsak dan. Plastenke se da reciklirati in iz njih izdelati nove izdelke, ampak reciklira se le 65 odstotkov plastenk v Evropi, medtem ko preostale razpadajo na stotine let.

Države članice se s problemom ostalih plastičnih izdelkov spopadajo na različne načine. V Franciji bodo prepovedali tudi večino plastične embalaže za sadje in zelenjavo, plastične vrečke za čaj in plastične igrače v otroških menijih. V Grčiji je od februarja prepovedana uporaba plastičnih izdelkov za enkratno uporabo v državnih agencijah. Italija in Belgija uvajata davek na plastiko, s katerim želita ljudi odvračati od kupovanja plastičnih izdelkov.

 

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version