Priljubljena podjetja, ki so že tretje leto zaporedoma največji onesnaževalci okolja

Coca-Cola, Pepsi in Nestle so ena izmed najbolj priljubljenih svetovno znanih blagovnih znamk in hkrati največji onesnaževalci okolja. V zadnjih treh letih niso naredili niti koraka naprej v boju proti onesnaževanju narave s plastičnimi odpadki.

Na prvem mestu je Coca-Cola

Glede na število odpadne embalaže je na prvem mestu ameriška blagovna znamka Coca-Cola. Najpogosteje zavržene so steklenice. V enainpetdesetih od petinpetdesetih držav, kjer je bila raziskava opravljena, je bilo najdenih 13800 plastičnih odpadkov. Največ odpadne plastike je bilo zavržene na plažah, v rekah in parkih.

Coca-Cola je bila na prvem mestu zaradi onesnaženja tudi lani, vendar je bilo najdenih veliko manj embalaže v manj državah (sedemintridesetih). Podjetje je že lani sporočilo, da se plastični embalaži ne bo odreklo, saj je ta pri kupcih zelo priljubljena.

Coca-Cola

Drugo mesto glede onesnaženosti zaseda Nestle, tretje Pepsi

V petinpetdesetih državah je bilo najdeno 8600 kosov plastike Nestleja in 5155 kosov plastike blagovne znamke Pepsi. Podjetji sta skupaj s Coca-Colo odgovorni za pol milijona ton onesnaženja s plastiko v šestih državah v razvoju.

Odpadki končajo v naravnem okolju

Po podatkih študije Proizvodnja, uporaba in usoda vseh kdaj izdelanih umetnih mas iz leta 2017, 90 % plastičnih odpadkov ni nikoli recikliranih, ampak so le ti na koncu sežgani in odvrženi v naravno okolje.

Poleg embalaže vodilnih podjetij, se med najbolj pogostimi odpadki vrečke za enkratno uporabo, embalaže za izdelke kot so kečap, kava ter šampon. V zadnjem letu je bilo zabeleženo povečano število cigaretnih ogorkov in plastičnih steklenic.

Počisti za seboj

VIRGUARDIAN.COM
Prejšnji članekPonovno dovoljeno prehajanje občin, odprti tudi frizerski saloni
Naslednji članekTikTok premagal Facebook kot največkrat naložena aplikacija v letu 2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.