TikTok premagal Facebook kot največkrat naložena aplikacija v letu 2020

Spletna stran App Annie je v teh dneh osvetlila statistiko trendov mobilnih aplikacij v letu 2020, ki so zaradi pandemije koronavirusa dosegle izreden razvoj. Najbolj senzacionalna sprememba je zmaga TikToka v »tekmi« za največje število prenosov, kjer je za sabo pustil Facebook z večletnim monopolom na tem področju.

Facebook kljub vzponu TikToka nenadomestljiv

TikTok je že v preteklih letih postajal vse bolj priljubljen, v letu 2020 pa je dokončno premagal Facebook. Tako se je na raznih lestvicah popularnosti povzpel tudi do 3 mesta višje in postal najbolj priljubljena mobilna aplikacija.

Čeprav si je letos Trumpova administracija prizadevala za ukinitev aplikacije v ZDA, do tega ni prišlo. Še več, TikTok se je skokovito – kar za 15 mest – povzpel na lestvici aplikacij, ki ustvarjajo največji prihodek in pristal na 2. mestu.

Kljub očitnem triumfu TikToka pa Facebookove aplikacije (Messenger, WhatsApp, Instragram itd.) ostajajo na samem vrhu lestvic aktivne mesečne uporabe na posameznika.

Graf top aplikacij v letu 2020.
Foto: App Annie.

Leto 2020: »zlata era« mobilnih aplikacij

Zaradi izrednih posebnosti letošnjega leta pričakujejo, da bo do konca leta število prenosov raznih aplikacij na operacijskih sistemih iOS in Android doseglo 130 milijard, kar znaša 112 milijard dolarjev svetovne porabe. Ta številka predstavlja 10-odstotno povečanje števila prenosov v primerjavi z lanskim letom.

Nobeno presenečenje ni, da smo med pandemijo veliko več nalagali aplikacije, povezane s podjetništvom, financami, nakupovanjem, predvajanjem video vsebin, predvsem pa videoigrice. Pričakovano lahko opazimo tudi, da smo te aplikacije uporabljali veliko več kot lani; na aplikacijah, ki omogočajo predvajanje video vsebin, smo denimo preživeli kar 40 % več časa.

V letu 2020 je zaradi dela od doma doživela neverjeten vzpon tudi aplikacija Zoom, ki je na lestvici največkrat naloženih aplikacij skočila kar za 219 mest in postala 4. najbolj nalagana aplikacija.

VIR9to5Mac
Prejšnji članekPriljubljena podjetja, ki so že tretje leto zaporedoma največji onesnaževalci okolja
Naslednji članekTudi Google klonil pod pritiskom: Novica stoletja v »najboljšem« letu!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.